Väärennetyt QR-koodit voivat varastaa arkaluontoiset tietosi
Väärennetyt QR-koodit:

Ole varovainen QR-koodeja skannatessasi. Ne voivat olla väärennettyjä ja johdattaa sinut vaarallisille sivuille. Lue tästä, miten vältät joutumasta uhriksi.

© Shutterstock

Väärennetyt QR-koodit voivat varastaa arkaluontoiset tietosi

Amerikkalainen FBI varoittaa QR-koodien skannaamisesta. Jotkut QR-koodit voivat nimittäin johtaa haitallisille sivustoille.

perjantai 28. tammikuuta 2022 teksti M. Lorentsen

QR-koodit ovat käteviä, sillä ne helpottavat huomattavasti verkkosivustoihin ja palveluihin johtavien linkkien avaamista matkapuhelimella.

Useimmilla älypuhelimilla voi skannata QR-koodeja avaamalla kameran ja suuntaamalla sen kohti koodia, joka yleensä ohjaa tietylle verkkosivustolle.

Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, kun tartut puhelimeen ja skannaat koodin esimerkiksi Mobile Pay -maksua varten.

Yhdysvalloissa hakkerit ovat nimittäin hyödyntäneet QR-koodeja houkutellakseen uhreja muun muassa luovuttamaan pankki- ja korttitietoja, mikä on saanut FBI:n reagoimaan.

LUE MYÖS: Kaikki, mitä sinun pitää tietää QR-koodeista

Väärennetyt QR-koodit: FBI varoittaa

Yhdysvalloissa huijarit käyttävät väärennettyjä QR-koodeja rahan varastamiseen satunnaisilta ihmisiltä.

Uhri skannaa koodin, jonka hän uskoo johtavan täysin lailliselle sivustolle, kuten pysäköinnin maksusivustolle, mutta todellisuudessa tiedot päätyvät hakkereiden käsiin. 

Siksi FBI antaa nyt  yleisen varoituksen, jossa se kuvaa väärennetyistä QR-koodeista aiheutuneita ongelmia.

"Uhrit skannaavat lailliseksi luulemansa koodin, mutta koodi johtaa uhrit haittasivustolle, jossa heidät huijataan syöttämään kirjautumis- ja pankkitietoja", FBI kirjoittaa tiedotteessaan.

Aikaisemmin tässä kuussa Texasin Austinissa sijaitsevasta pysäköintiautomaatista löydettiin useita väärennettyjä QR-koodeja, ja muun muassa tämä sai FBI:n varoittamaan kansalaisia.

LUE MYÖS: Tässä on IT-rikollisten uusin huijaus

Näin skannaat QR-koodeja turvallisesti

Vaikka väärennettyjä QR-koodeja on löytynyt pääasiassa Yhdysvalloista, älä luota siihen, etteivät hakkerit yrittäisi huijata sinua väärennetyllä QR-koodilla myös täällä.

QR-koodit eivät itsessään ole haitallisia, vaan erittäin käteviä monissa tilanteissa. 

Ne voivat kuitenkin johtaa sivustoille, jotka ovat täynnä vaaroja. Siksi kannattaa kiinnittää huomiota siihen, näyttääkö sivusto, jonne QR-koodin skannaaminen johdattaa, aidolta.  

Saat paremman suojan, jos et käytä puhelimen kameraa QR-koodien skannaamiseen, vaan siihen tarkoitettua erityistä sovellusta.

Näin saat varoituksen haittasivustoista

Sekä Android- että iPhone-puhelimiin voi ladata turvallisuusyritys Kasperskyn QR-koodinlukijan, joka tutkii QR-koodin kohdesivuston puolestasi, jotta et joutuisi ongelmiin.

Jos käytät tätä sovellusta QR-koodien skannaamiseen, saat varoituksen, jos koodi yrittää lähettää sinut haittasivustolle.

Lataa Android-sovellus napsauttamalla tästä.

Lataa iPhone-sovellus napsauttamalla tästä.

Muiden verkkopetosten tapaan paras suojautumiskeino hakkereita vastaan on kuitenkin maalaisjärki, sillä tietojenkalastelua vastaan voi olla vaikea puolustautua. 

Muista siis olla erittäin varovainen, kun täytät maksutietoja verkossa.

LUE MYÖS: Varo: Uusi virustyyppi livahtaa tietoturvaohjelmien läpi

Ehkä sinua kiinnostaa...