Tietoturvayhtiö Kaspersky varoittaa nyt uudenlaisesta huijauksesta.
Uusi huijaus

Tietoturvayhtiö Kaspersky varoittaa nyt uudenlaisesta huijauksesta. 

© Shutterstock

Uusi huijaus aiheuttaa ongelmia: Näin IT-rikolliset huijaavat sinua

Jos saat näiden päivien aikana sähköpostilla laskun jostain, jota et ole vielä tilannut, ole varuillasi. Liikkeellä on nimittäin uudenlainen huijaus.

perjantai 3. syyskuuta 2021 teksti N. Ernst

Monet ovat jo kuulleet phishingistä, tietojenkalastelusta, jossa IT-rikolliset yrittävät päästä väärän sähköpostiviestin kautta käsiksi maksutietoihisi ja muihin hyödyllisiin tietoihin.

LUE MYÖS:Nämä sovellukset varastavat Facebook-tietojasi

Monet ovat varmasti kuulleet myös vishingistä tai voice phishingistä, äänihuijauksista, jotka yrittävät saada sinut asentamaan ohjelman tietokoneellesi tai kalastella tietojasi.

Tietoturvayhtiö Kaspersky on nyt löytänyt uudenlaisen huijaustyypin, joka menee askeleen pidemmälle ja jossa huijarit yrittävät saada sinut soittamaan heille, jotta he saavat tietosi ja pääsevät käsiksi maksukorttiisi.

Miten he sitten toimivat?

Näin uusi huijaus etenee

Huijaus etenee seuraavasti: Saat sähköpostiviestin, jossa on aidolta näyttävä lasku. Kasperskyn mukaan kyse on usein suuresta summasta, usein tuhansista euroista, esimerkiksi uuden tietokoneen maksusta. 

LUE MYÖS: Kiristysohjelma hyökkää usein monta kertaa

Viestin lähettäjä on usein Amazon, Paypal, Kaspersky tai muu tietoturvayhtiö. Viestissä on myös puhelinnumero, jota käytetään tilauksen peruuttamiseen.

Huijarit yrittävät siten pelotella sinua soittamaan numeroon, koska muuten joutuisit maksamaan sellaisen tuotteen toimittamisesta, jota et ole koskaan tilannut.

Sinua kehotetaan toimimaan näin, jos joudut kohteeksi.

Kun soitat numeroon, sinua pyydetään ilmoittamaan maksutietosi, jotta rahat voidaan palauttaa sinulle. Mutta kyse on tietenkin huijauksesta ja petoksesta, ja pyrkimyksenä on tyhjentää tilisi ja saada tietosi.

LUE MYÖS: Ole varovainen, jos saat tämäntyyppisen sähköpostiviestin 

Kasperskyn neuvo on, että puhelinnumeroon ei kannata soittaa missään nimessä. Kirjaudu sen sijaan kyseisen yrityksen tai palvelun tilille ja tarkista tekemäsi tilauksesi.

Tässä on tärkeää, että kirjoitat osoitteen selaimeesi, etkä valitse saamasi sähköpostiviestin linkkiä, koska se on todennäköisesti väärennös.

Lisäksi tietokoneessa tulee aina olla tietoturvaohjelma, joka suojaa hyökkäyksiltä, tietojen kalastelulta ja muilta vastaavilta. 

Alla olevasta linkistä löydät KotiMikron kattavan tietoturvapaketin, joka suojaa koko tietokonettasi. 

> KotiMikron kattava tietoturvapaketti

Ehkä sinua kiinnostaa...