Black Friday on huijarin huippupäivä

Ostamisen riemujuhlan päivät, kuten Black Friday ja Singles' Day, saavat ostamaan entistä enemmän. Ostohuumasta huolimatta on kuitenkin syytä olla tarkkana.

© Shutterstock

Black Friday on huijarin huippupäivä – näin vältät tilausansat

Yhä useampi tekee ostoksensa suurina alennuspäivinä, kuten Black Fridayn aikaan. Samaan aikaan liikkeellä on runsaasti varkaita, jotka hyötyvät huolimattomista ja kiirehtivistä shoppailijoista.

tiistai 20. marraskuuta 2018 teksti P. Jensen

Suomalaiset kuluttivat verkkoshoppailuun viime vuonna 3,2 miljardia euroa. Lähes puolet suomalaisista shoppailee verkossa joka kuukausi, ja heistä moni valitsee verkkokaupan halpojen hintojen takia.

Tarjouksista täyttyvät ostospäivät, kuten Black Friday, houkuttelevatkin ihmisiä runsaasti verkkokauppaostoksille – ja myös huijarit ovat paikalla.

Vakuutus- ja turvayhtiö mySafetyn vakuutuskäsittelijä Hanna-Maria Silvennoinen kertoo, että markkinapäivät innostavat huijareita luomaan tilausansoja kuluttajille.

”Kun kaikki on edullista, ihmiset eivät välttämättä kiinnitä huomiota epäilyttävän edullisiin tuotteisiin, jotka voivatkin olla pelkkää huijausta”, Silvennoinen sanoo.

> Mikä on Black Friday? Lue, ennen kuin ryntäät shoppailemaan!

Lue myös: Bongaa parhaat Black Friday -tarjoukset

Mikä Black Friday – mikä Singles' Day?

Black Friday on Yhdysvalloista alkunsa saanut jättimäinen nettishoppailupäivä. 

Black Friday -ostospäivä on parissa vuodessa kasvanut Suomessakin jo ilmiöksi. Tänä vuonna hintojen alennus alkaa kaupoissa perjantaina 23. marraskuuta.

Singles' Day, sinkkupäivä, on puolestaan Kiinasta alkanut alennusmyyntipäivä, jota vietettiin tänä vuonna 11. marraskuuta. Singles' Day on maailmanlaajuisesti jo ohittanut kokonaismyynnissä Black Fridayn.

Sinkkupäivästä tuli vuoden suurin ostospäivä

Yksinelämistä juhlistava megashoppailupäivä Singles' Day eli sinkkupäivä on noussut kokonaismyynnin arvoltaan maailman suurimmaksi ostospäiväksi, ohi tunnetumman Black Fridayn, jota vietetään 23. marraskuuta. 

Esimerkiksi kiinalaisessa verkkokauppayritys Alibabassa tehtiin viime vuoden sinkkupäivänä ostoksia peräti 25 miljardin dollarin arvosta 24 tunnin aikana. Yhdysvalloissa saman vuoden Black Friday -myynti ylsi noin 5 miljardiin.

”Sinkkupäivä on nosteessa myös Suomessa, sillä viime vuoden Singles’ Day oli Hintaoppaan kävijämäärillä mitattuna 60 prosenttia suositumpi ostospäivä kuin sitä edellinen, tavanomainen lauantai”, selvittää Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett.

Matinvesi-Bassett kuitenkin muistuttaa kuluttajia myös ostospäivän toisesta puolesta.

”Toisin kuin luullaan, kaikki tuotteet eivät ole halvempia marraskuun kovina tarjouspäivinä. Esimerkiksi viime vuoden sinkkupäivänä sadan suosituimman tuotteen listalla hinta nousi jopa 19 prosentilla tuotteista. Black Fridayna luku on vielä suurempi.”

Seuraa tuotteen hintahistoriaa

Matinvesi-Bassett korostaakin, että parhaita tarjouksia metsästäessä on syytä katsoa nimeen omaan tuotteiden hintoja, ei alennusprosentteja, sillä tuotteiden hinnat liikkuvat kumpaankin suuntaan suosittujen ostospäivien ympärillä.

Sinkkupäivä starttasi joululle kestävän verkko-ostosputken, joka jatkuu Black Fridayn ja kokonaisen Black Weekin kautta jouluostoksiin ja alennusmyynteihin.

Tuotteiden hintoja ja hintakehitystä on helppo seurata Hintaoppaan sivustolla.

Hintaopas – hintahistoria

Kuvassa on Hintaoppaan haetuimman kannettavan kaiuttimen JBL Charge 3:n hintahistoria.

Esimerkiksi Black Friday -tarjouksia voi seurata selaimen lisäksi Hintaoppaan mobiilisovelluksella.

© Hintaopas

Trendinä euron huijaukset

Yleisimpiä verkkokauppahuijauksia ovat niin sanotut euron huijaukset: ostaja on jollain sivustolla, jossa hänelle ponnahtaa eteen ikkuna. Tarjouksessa pyydetään osallistumaan kilpailuun tai tilaamaan arvokas tuote kotiin vain euron hintaan.

Kun ihminen on näpytellyt maksukorttinsa tiedot, vahinko on valmis.

Hankalia tapauksista tekee se, että ne ovat useasti laillisia huijauksia. Kuluttaja ei vain aina löydä monen klikkauksen takaa tilausehtoja, joissa kerrotaan, mihin hän on sitoutunut.

Varas naamioi tarjouksensa tunnetun yrityksen nimiin

Monet luulevat, että verkkohuijauksilta säästyy, kun käyttää tuttuja kauppoja. Huijarit kuitenkin hyödyntävät luotettuja yrityksiä ja tekevät huijauksensa niiden nimissä. Yksi tapa on laatia väärennettyjä, mutta aidonnäköisiä verkkosivuja.

Tunnettujen yrityksien nimiä käytetään myös silloin, kun kalastellaan maksutietoja esimerkiksi huijaussähköpostien avulla.

mySafetyn vinkit verkkokauppaostoksia varten


  • Pyri asioimaan tutussa verkkokaupassa. Jos tilaat tuotteita vieraasta kaupasta, selvitä verkkokaupan tiedot sekä Y-tunnus. Tarkista, minkälaisia kokemuksia muilla on verkkokaupasta.

  • Maksa luottokortilla. Petostilanteessa tai esimerkiksi konkurssissa saat luottokorttiyhtiöltä rahat takaisin.

  • Täytä verkkokaupassa vain vaadittavat tiedot. Jos esimerkiksi tilaat ostokset laskulle, maksukortin tietoja ei tarvita. Usean sähköpostiosoitteen kirjoittaminen on myös riski. Varas saa paljon erinäisiä tietoja käsiinsä, jos hän pääsee murtautumaan sähköpostiin.

  • Varmista, että käytät suojattua TSL-yhteyttä. Suojatun yhteyden tunnistaa ikkunassa olevasta lukosta tai siitä, että verkko-osoite alkaa merkinnällä https://

  • Pidä huolta virustorjunnasta. Älä käytä verkko-ostoksiin julkisissa tiloissa olevia koneita. Niissä voi olla henkilökohtaisia tietoja skannaavia haittaohjelmia, joita on vaikea havaita.

KotiMikro suosittelee: Ota käyttöön kattava tietoturvapaketti

KotiMikro on koonnut valikoiman tehokkaita ohjelmia kattavaksi tietoturvapaketiksi. Ohjelmat ovat asiantuntijoiden valitsemia sekä tarkastamia, ja ohjelmista on aina saatavilla tuorein versio.

Lisäksi monista ohjelmista on myös ladattavana vaihe vaiheelta etenevä opastus, jonka avulla ohjelman saa helposti käyttöön.

> Nyt saat KotiMikron sekä Etunurkan laajan ohjelmakirjaston käyttöösi jo 3,90 eurolla. Lue lisää täältä.

Ehkä sinua kiinnostaa...