Haittaohjelmasovellukset Google Play Kaupassa
Haittaohjelmasovellukset Google Play Kaupassa

Google on nyt selittänyt, miksi Google Play Kaupassa on usein haittaohjelmia sisältäviä sovelluksia.

© Shutterstock

Tämän vuoksi Google Play Kaupassa näkyy jatkuvasti haittaohjelmia

Android-puhelinten Google Play Kaupasta löytyy toistuvasti haittaohjelmia sisältäviä sovelluksia, ja nyt Google selittää, miksi näin tapahtuu.

torstai 24. elokuuta 2023 teksti M. Lorentsen

KotiMikro-lehdessä on kerrottu monesti, miten Androidin virallisesta sovelluskaupasta on löytynyt haittaohjelmia sisältäviä sovelluksia, ja miten voit suojata älypuhelimesi niiltä.

Nyt voimme myös kertoa, miten monet haittaohjelmia sisältävät sovellukset päätyvät Google Play Kauppaan, jonka pitäisi muuten olla turvallinen.

Google selittää asian turvallisuusraportissaan.

Vaaralliset sovellukset vaikuttavat aluksi vaarattomilta, minkä vuoksi ne on hyväksytty Google Play Kauppaan. Myöhemmin niihin kuitenkin päivitetään haitallisia ominaisuuksia.

LUE MYÖS: Haittaohjelmia valmiiksi miljoonissa uusissa puhelimissa

Haittaohjelma lisätään päivityksessä

Googlen tietoturvatiimin mukaan hakkerit käyttävät erityistä menetelmää haittaohjelmien piilottamiseksi uhrien puhelimiin. Menetelmää kutsutaan versioinniksi, ja se toimii pohjimmiltaan siten, että vaaralliset sovellukset eivät ole vaarallisia – siis aluksi.

Kun haittasovelluksen kehittäjät ovat saaneet Googlen hyväksynnän sovellukselle ja se on julkaistu Google Play Kaupassa, sovelluksesta tulee uusi versio.

Hakkerien sovellukseen tulee nimittäin kolmannen osapuolen palvelimelta päivityksiä, jotka muuttavat sovelluksen salausta ja tekevät siitä vaarallisen.

LUE MYÖS: Yksi maailman vaarallisimmista haittaohjelmatyypeistä on palannut

Näin vähennät riskiä joutua uhriksi

Voit itse vähentää haittaohjelmien tartunnan riskiä puhelimessasi tekemällä useita varotoimia.

Ensinnäkin on hyvä varustaa puhelin virustorjuntaohjelmalla. Suosittelemme Sophos Intercept X for Mobile -sovellusta, joka muun muassa valvoo jatkuvasti, onko puhelimeesi päässyt viruksia.

Sophos-sovellus on ilmainen, ja täältä voit lukea, miten sitä käytetään.

Lisäksi sinun kannattaa ladata sovelluksia vain Google Play Kaupasta – vaikka haittaohjelmia löytyy usein sieltäkin.

Suurin osa Google Play Kaupasta ladattavista sovelluksista on vaarattomia, sillä Google tarkistaa ja tutkii ne perusteellisesti. Näin ei ole, jos lataat ne satunnaisilta verkkosivustoilta tai linkkien kautta.

LUE MYÖS: Varo väärennettyjä lataussivustoja verkossa

Ehkä sinua kiinnostaa...