Syvällä sisimmässäsi tiedän varmasti tämän:
oletussalasana tulee aina vaihtaa ja internetiin yhdistettyjen kodin laitteiden laiteohjelmisto on muistettava päivittää.
Jos et ole vielä tehnyt niin, nyt siihen on hyvä syy.
LUE MYÖS: Viranomaiset varoittavat: Lopeta venäläisen virustorjuntaohjelman käyttö
Kremliin yhteyksissä olevat hakkerit yrittävät nimittäin hakkeroida Asusin kotireitittimiä. Näin kirjoittaa tietoturvayritys Trend Micro.
Japanilainen tietoturvayhtiö uskoo, että hyökkäysten takana on hakkeriryhmä Sandworm. Ryhmä on sama, joka hyökkäsi vuonna 2014 ukrainalaisia voimaloita vastaan.
Trend Micron mukaan ei voida sulkea pois sitä, että hakkerien hyökkäykset kohdistuvat myös muihin reititinvalmistajiin.
Käytetään Ukrainan sodan yhteydessä
Trend Micro kirjoittaa lisäksi, että se ei oleta, että yksityishenkilöiden reitittimien hakkerointi olisi hakkereille tavoite sinänsä.
LUE MYÖS: Varo huijauskeräyksiä Ukrainaan
Tarkoituksena on pikemminkin ottaa reititin ja verkon tietokoneet hallintaan, jotta laskentatehoa voidaan myöhemmin käyttää suurempiin ja monimutkaisempiin hyökkäyksiin, oletettavasti Ukrainassa käytävän sodan yhteydessä.
Ukrainassa vuonna 2014 voimaloihin tehtyjen hakkerihyökkäysten lisäksi Sandwormin uskotaan olevan vuoden 2017 suuren Petya-kiristyshaittaohjelma-hyökkäyksentakana, joka alkoi Ukrainasta, mutta levisi nopeasti kaikkialle maailmaan.
Sandwormin uskotaan olevan myös VPNFilter-bottiverkon taustalla, joka on kirjoitettu saastuttamaan ja ottamaan haltuunsa muun muassa Asusin, D-Linkin, Linksysin, Netgearin ja TP-Linkin reitittimiä.
Näin vaihdat salasanan
On siis vahvaa ja painavaa näyttöä siitä, että Asusin reitittimiin kohdistuneiden hyökkäysten takana ovat valtion tukemat venäläiset hakkerit.
LUE MYÖS: Asiantuntijat: Näin valitset täydellisen salasanan
Siksi on tärkeää varmistaa, että reititin on mahdollisimman turvallinen, olipa sen valimistajana Asus tai joku muu.
Siksi salasana kannattaa vaihtaa, jotta reitittimen salasanana ei ole sen mukana tuleva oletussalasana. Jos reitittimeen on saatavilla päivitys, laiteohjelmisto on päivitettävä. Näin tehdessäsi suljet mahdolliset tietoturva-aukot.
Voit vaihtaa salasanan ja päivittää laiteohjelmiston siirtymällä reitittimen asetuksiin. Avaa selain ja kirjoita osoitekenttään joko 192.168.0.1 tai 192.168.1.1.
LUE MYÖS:> Lataa KotiMikron tietoturvapaketti täältä
Jos kumpikaan näistä IP-osoitteista ei toimi, katso reitittimen käyttöohje tai kokeile hakea reitittimen mallinumeroa ja etsiä sen oletus-IP-osoitetta Google-haulla.
Tämän jälkeen kirjaudut reitittimeen ja muutat sen asetuksia.
Tietoruutu: Kuka ja mikä Sandworm on?
Sandworm on hakkeriryhmä, joka tunnetaan myös nimellä Unit 74455. Ryhmän väitetään olevan yhteydessä Venäjän valtioon ja toimivan osana Venäjän armeijaa, ja sitä pidetään yhtenä maailman pätevimmistä ja vaarallisimmista hakkeriryhmistä.
Ryhmän uskotaan olevan muun muassa ukrainalaisiin voimalaitoksiin vuonna 2015 tehtyjen iskujen takana, jotka pysäyttivät suuren osan Ukrainan infrastruktuurista.
Hakkeriryhmää on kuvattu muun muassa kirjassa "Sandworm: A New Era of Cyberwar and the Hunt for the Kremlin's Most Dangerous Hackers", jonka on kirjoittanut Wired-toimittaja Andy Greenberg.