Näin teet tietokoneestasi turvallisen.

Muista olla varovainen käyttäessäsi tietokonetta. Olet nimittäin usein itse vastuussa siitä, jos tietokoneellesi tulee viruksia tai haittaohjelmia.

© Shutterstock

Asiantuntija: Suurin IT-uhka olet sinä itse

Tietoturva-asiantuntija Peter Krusen mukaan suurin IT-uhka istuu näppäimistön ääressä. Tietokoneen tietoturvassa on nimittäin ennen kaikkea kyse omasta toiminnastasi.

maanantai 10. huhtikuuta 2023 teksti N. Ernst

"Mieti aina kahdesti ja pysy valppaana. Jos näet jotain, joka on liian hyvää ollakseen totta, se luultavasti onkin."

Tämä on Kruse Industriesin johtajan, tietoturva-asiantuntija Peter Krusen ensimmäinen neuvo, kun hän kertoo tavallisille ihmisille, miten he voivat estää tietokoneensa hakkeroinnin tai virustartunnan.

LUE MYÖS: Suojaa puhelin viruksilta

Tyypillisesti tietokoneelle tulee viruksia, haittaohjelmia ja muuta haitallista sähköpostin mukana tai napsauttaessasi vahingossa jotakin viattomalta vaikuttavaa linkkiä.

Itse asiassa PurpleSec-yrityksen luvut osoittavat, että 92 prosenttia kaikista haittaohjelmista on peräisin tietojenkalasteluviesteistä, kun taas loput 8 prosenttia on tyypillisesti peräisin haitallisista ohjelmista ja vaarallisilta verkkosivustoilta.

Päivitä laitteesi huippukuntoon

Lisäksi Peter Kruse neuvoo, että tietokoneella täytyy olla virustorjuntaohjelma, tai on ainakin varmistettava, että Windows Defender on käytössä. Varmista myös, että kotisi laitteet ovat päivitettyjä.

Tämä koskee sekä valvontakameraa että internetiin yhdistettyä televisiota.

"Nykyään kaikissa laitteissa on tietokone, joten laitteet on tärkeää päivittää. Se on ikävää, mutta välttämätöntä", hän sanoo. 

LUE MYÖS: Nämä vaaralliset sovellukset levittävät haittaohjelmia puhelimeesi

Kun kirityshaittaohjelmilla isketään koteihin, rikolliset haluavat usein saada käsiinsä verkkokiintolevyt ja muut laitteet, joilla on videoita, valokuvia ja tiedostoja. Jos ohjelmisto ja laiteohjelmisto ovat ajan tasalla ja käytössä on vahva salasana, rikollisten on paljon vaikeampi päästä käsiksi tietoihin.

LUE MYÖS: Mikä on haittaohjelma?

Lopuksi Peter Kruse neuvoo ottamaan käyttöön kaksivaiheisen tunnistautumisen mahdollisimman monilla tileillä, sillä näin hakkereiden ja verkkorikollisten on entistä vaikeampi päästä käsiksi laitteisiin ja tietoihin.

Tee tietokoneestasi täysin turvallinen

Oma toimintasi on tietokoneen tietoturvan yksi osa-alue. Toinen osa-alue tietokoneen ja tietojen suojaaminen mahdollisimman hyvin.

LUE MYÖS: Näin hallitset Androidin ja iPhonen sovellusten käyttöoikeuksia

Monet vaarat, kuten kiristyshaittaohjelmat, virukset, haittaohjelmat ja tietoturva-aukot, voivat uhata tietokonettasi, vaikka olisitkin varovainen.

KotiMikro-lehden uudessa numerossa 6/2023 näytämme, miten teet kolmen vankan ja luotettavan ohjelman avulla tietokoneestasi täysin turvallisen, jotta sitä ei voi käyttää kukaan muu kuin sinä. 

Voit lukea artikkelin uudesta lehdestä, tai voit lukea sen jo nyt Etunurkasta

LUE MYÖS: Näin vältät haitalliset sovellukset puhelimessa

Ehkä sinua kiinnostaa...