Näin kävi kun salasana kaapattiin

Tavallinen rikollisuus vähenee koko ajan, mutta verkkohyökkäysten määrä päinvastoin kasvaa. Verkkorikolliset käyttävät kieroja keinoja sähköpostipalveluiden ja muiden kotisivujen hakkerointiin saadakseen kaapattua käyttäjätilejä ja salasanoja.

tiistai 24. tammikuuta 2017

Verkossa on helppo tarkistaa, onko omat käyttäjätiedot vuodettu julki, sillä se vaatii vain vierailun sivulla haveibeenpwned.com. Avasin kotisivun ja kirjoitin oman sähköpostiosotteeni sinne, kun sähköpostitiliini murtauduttiin vuonna 2014. 

Tarkistuksen tulosta ei voi kuvailla kuin pelottavaksi. Kotisivun on perustanut Troy Hunt, joka on Microsoftin moneen kertaan palkitsema tietoturva-asiantuntija. Tarkistussivua on helppo käyttää: kirjoitat vain salasanasi, minkä jälkeen saat tietää, onko sähköpostiosoite tai salasan vuodettu vaikkapa iskussa Adobeen, Gmailiin tai Dropboxiin.

Tarkista itse, onko tilisi kaapattu

Kirjoitin siis osoitteeni ja napsautin painiketta ”pwned?”. Sähköpostini oli suureksi hämmästyksekseni yhdistetty useisiin erilaisiin tietomurtoihin ja vuotoihin. Kiinnitin huomiota Adobe-vuotoon, sillä se oli tehty vain neljää kuukautta ennen oman sähköpostitilini kaappaamista.

Tilasin heti Haveibeenpwned.com-sivun uutiskirjeen, jolla varoitetaan, jos oma sähköposti on yhdistetty vuototapauksiin. Siten rikollisen kieroihin aikeisiin voi puuttua, vaikka sähköposti olisi jo kaapattu

> Lue lisää: Tarkista, onko salasanasi kaapattu

Ehkä sinua kiinnostaa...