Sovellusten käyttöoikeudet Windows 10:ssä
Sovellusten käyttöoikeudet:

Monet Windowsin sovellukset voivat käyttää esimerkiksi kaiuttimia ja kameraa. Mutta mitkä pääsevät käsiksi mihinkin? Sinä päätät!

Näin hallitset sovellusten käyttöoikeuksia Windowsissa

Tiedätkö, mitkä tietokoneesi sovellukset saavat käyttää webkameraasi? Entä mitkä niistä pääsevät käyttämään mikrofonia? Autamme sinua saamaan yleiskuvan tietokoneesi ohjelmista.

tiistai 10. tammikuuta 2023 teksti S. Nielsen

Tiedät varmasti kaiken puhelimen sovelluksista, jotka pyytävät lupaa käyttää esimerkiksi sijaintiasi, kameraasi tai mikrofoniasi.

Muista kuitenkin olla tarkkana myös Windows 10:ssä tai 11:ssä. 

Kun uusi ohjelma päätyy tietokoneellesi, sinulta kysytään yleensä, saako se käyttää Windowsin eri osia. Esimerkiksi Skypen videokeskustelusovellus kysyy, saako se käyttää tietokoneen webkameraa videokeskusteluissa muiden kanssa.

Se on tietenkin hyvä asia, sillä muuten sovellus ei toimi tarkoitetulla tavalla. Joskus saatat olla hieman liian huolimaton ja antaa epäluotettaville sovelluksille ja ohjelmille pääsyn tietokoneen liian yksityisiin osiin.

Onneksi Windows-tietokoneellasi on helppo saada yleiskuva sovelluksen käyttöoikeuksista, ja voit tietenkin muuttaa sovellusten käyttöoikeuksia. Se onnistuu näin: 

Sovelluksilla on käyttöoikeus suureen osaan Windowsista

Sovellukset voivat käyttää muun muassa kameraa, mikrofonia, yhteystietoluetteloita, tietokoneen sijaintia, puheluita, viestejä ja kuvakaappauksia. 

Et siis todellakaan halua, että epäluotettava tai jopa rikollinen sovellus pääsee käsiksi niihin.

Lue myös: Näin hallitset Androidin ja iPhonen sovellusten käyttöoikeuksia

Käyttöoikeuksia voi hallita kahdella tavalla. Voit tarkistaa, mitä tietyllä sovelluksella on käytössään. Voit myös tarkistaa yhteenvedon sovelluksista, joilla on käyttöoikeus tiettyihin laitteisiin tai Windows-toimintoon, kuten kameraan. 

Tässä näytämme molemmat.

Näin näet, mitä tietty sovellus saa tehdä 

Näytämme ensin, miten saat selville, mitä tietty sovellus saa tehdä tietokoneellasi. Tämä toiminto toimii vain Windowsin omien sovellusten ja Microsoft Store -sovellusten kanssa.

  1. Napsauta aloituspainiketta hiiren oikeanpuoleisella painikkeella ja valitse Asetukset.
  2. Valitse asetusikkunasta Sovellukset. Varmista, että Sovellukset ja ominaisuudet on valittu seuraavassa ikkunassa. Napsauta Windows 11:ssä Asennetut sovellukset.
  3. Näkyviin tulee sovellusluettelo. Napsauta haluamasi sovelluksen kohdalla kohtaa Lisäasetukset. Napsauta Windows 11:ssä ensin kolmea pistettä.
  4. Nyt näet luettelon asioista, joihin kyseisellä sovelluksella on käyttöoikeudet (kuten kamera tai tietokoneen sijainti), ja voit kytkeä vaihtopainikkeet päälle tai pois haluamallasi tavalla.

Lue myös: Katso, mitkä ohjelmat urkkivat yksityisyyttäsi.

Katso, millä sovelluksilla on lupa käyttää esimerkiksi kameraa

Saat yleiskuvan myös toisella tavalla Windowsissa. Tämä tapahtuu näyttämällä luettelo kaikista sovelluksista ja ohjelmista, joilla on pääsy tiettyyn Windows-toimintoon.

  1. Napsauta aloituspainiketta hiiren oikeanpuoleisella painikkeella ja valitse Asetukset.
  2. Valitse Tietosuojataso. Kohta on nimeltään Tietosuoja ja suojaus Windows 11:ssä.
  3. Valitse vasemmalla olevasta paneelista Kamera tai jokin muu toiminto, josta haluat saada yleiskuvan.
  4. Ikkunan alaosassa on luettelo ohjelmista, joita kameran voisi kuvitella käyttävän. Voit nyt valita vaihtopainikkeilla, saavatko Skype, Teams ja muut ohjelmat käyttää webkameraa. Voit tehdä saman muille vasemman paneelin Windows-toiminnoille.

Lue myös: Hallitse, mitä tietoja sovellukset saavat käyttää

Käyttöoikeudet muuttuvat päivityksessä

Huomaa, että Windows-sovelluksille antamasi tai poistamasi käyttöoikeudet saattavat peruuntua järjestelmäpäivitysten aikana. 

Suurien Windows-päivitysten jälkeen tarkista vielä kerran, onko sovelluksillasi juuri ne käyttöoikeudet, jotka sopivat sinulle.

Ehkä sinua kiinnostaa...