Koronahuijauksia sähköpostissa

Huijausviestin liitetiedoston avaaminen voi käydä kalliiksi. 

Microsoft varoittaa covid-19-huijauksista

Pahaa-aavistamattomien uhrien sähköpostilaatikoihin sataa näinä päivinä koronakriisiä hyödyntäviä huijausviestejä. Vaarallisista viesteistä varoittaa Microsoft.

keskiviikko 27. toukokuuta 2020 teksti H. Rasmussen


Rikolliset eivät aikailleet hyödyntää koronaviruksen aiheuttamaa pelkoa ja hämmennystä, ja sama peli näyttää jatkuvan.

Microsoft, jonka tuotteisiin kuuluu muun muassa Windows ja Office-ohjelmisto, varoittaa nyt uudentyyppisestä huijauksesta, joka uhkaa miljoonia sähköpostin käyttäjiä.

Vetoaa uteliaisuuteen

Uusien tietojenkalasteluviestien lähettäjäksi on väärennetty Johns Hopkins Center, jonka koronatilastot tunnetaan ympäri maailmaa.

Viestissä olevassa liitetiedostossa kerrotaan olevan viimeisimmät "kauhistuttavat" tilastotiedot covid-19-tautiin kuolleiden määrästä Yhdysvalloissa. Liitetiedosto on naamioitu Excel-taulukko-ohjelman xls-muotoiseksi tiedostoksi.

Olemme aikaisemmin uutisoineet muista koronaa hyödyntävistä sähköpostihuijauksista, joista voit lukea lisää täältä.

(Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen)

Esimerkki koronahuijauksesta

Viesti vaikuttaisi tulevan tunnetusta Johns Hopkins Centeristä ja sisältävän uusia koronalukuja.

Makro lataa haittaohjelman

Jos erehtyy vahingossa avaamaan huijausviestissä olevan taulukkotiedoston – jota ei siis missään nimessä pidä tehdä – esiin tulee oikea Excel-taulukko.

Taulukon luvut ja pylväskaaviot kertovat koronaan kuolleiden määrän Yhdysvalloissa maaliskuusta alkaen, ja taulukon yläosassa olevassa palkissa kehotetaan ottamaan makrot käyttöön lisäsisällön näyttämiseksi.

Jos painiketta painaa, taulukkoon tehty makro käynnistyy – ja tietokone saastuu.

Makro lataa tietokoneelle etähallintaohjelman, jolla rikolliset saavat tietokoneen hallintaansa. He saavat esimerkiksi kaikki salasanat, jotka käyttäjä naputtelee.

> Lue myös: Älä lankea tietojen kalastelijoiden ansoihin

Koronaa hyödyntävä tietojenkalasteluviesti

Taulukko vaikuttaa asialliselta, mutta jos otat makrot käyttöön, tietokoneellesi asentuu haittaohjelma, jonka avulla rikolliset voivat seurata kaikkea, mitä teet tietokoneella.

Tee näin, jos saat viestin

Jos saat kuvatun kaltaisen sähköpostiviestin, joka näyttäisi tulevan Johns Hopkins Centeriltä, niin poista viesti heti, liitetiedostoa avaamatta.

Excel- tai muita liitetiedostoja ei muutenkaan pidä koskaan avata, ellei ole pyytänyt tiedostoa tai tiedä, että sen lähettäjä on varmasti oikea.

Riski, että liitetiedosto sisältää makron tai että liitetiedosto on naamioitu haittaohjelma, on erittäin suuri.

Lue myös: 5 yleisintä sähköpostihuijausta


Ehkä sinua kiinnostaa...