Dynaaminen lukitus – dynamic lock

Kätevän toiminnon ansiosta ei enää käy niin, että tietokone jää lukitsematta, kun poistut sen luota.

Lukitse Windows puhelimella

Jos pelkäät, että joku kurkkii tietokoneellesi, kun poistut sen luota, ota käyttöön lukitustoiminto, joka tunnistaa puhelimesi avulla, kun poistut koneen luota ja lukitsee koneen.

maanantai 4. helmikuuta 2019 teksti S. Nielsen


Dynaaminen lukitus on kätevä toiminto, joka lukitsee tietokoneen automaattisesti, kun sen kanssa bluetooth-paritettu puhelin poistuu tietokoneen luota.

Tällainen lähilukitus on näppärä ominaisuus varsinkin, jos käyttää kannettavaa esimerkiksi kahvilassa.

Dynaamisen lukituksen ansiosta ei tarvitse muistaa tai malttaa laskea ensin läppärin kantta vaan santsikuppia voi lähteä noutamaan huoletta, kun tietää, ettei viereisestä pöydästä voida vakoilla ruudun tapahtumia, saati näpelöidä tietokonetta. 

Windows-tietokoneen lukitseminen puhelimen avulla esiteltiin jo pari vuotta sitten, mutta se on jäänyt turhan vähälle huomiolle, vaikka kyseessä on selvästi tietoturvaa lisäävä toiminto.

> Lue lisää hyviä Windows 10 -niksejä täältä

Näin lukitset Windows-tietokoneesi puhelimella

Dynaaminen lukitus -toiminto on perusasetuksilla pois käytöstä, mutta sen voi helposti ottaa käyttöön kirjautumisasetuksissa. 

Puhelin ja tietokone liitetään pariksi laitteiden bluetooth-toiminnon avulla. Bluetooth-toiminto löytyy Windowsin ja puhelimen asetuksista, joissa voi valita laitteiden parituksen. 

Useimmissa kannettavissa on yhdysrakenteinen bluetooth ja tarvittaessa voi hankkia bluetooth-sovittimen, joka yhdistetään tietokoneen usb-liitäntään. Älypuhelimissa bluetooth on vakiona.

> Lue täältä, kuinka teet pariliitoksen bluetoothin avulla

  1. Avaa Windowsin Asetukset, valitse Tilit ja Kirjautumisasetukset
  2. Laita valinta kohtaan Anna Windowsin lukita laitteesi automaattisesti, kun olet poissa.

Windows löytää pariksi liitetyn laitteen. 

Kun poistut tietokoneen luota puhelin mukanasi, niin tietokone lukitaan noin minuutin kuluttua siitä, kun poistut bluetooth-yhteyden toiminta-alueelta.

Kun palaat tietokoneen luo, voit avata lukituksen normaalisti esimerkiksi pin-koodillasi.

3 uutta tapaa avata Windows 10

Perinteinen salasana ei ole enää ainoa tapa kirjautua Windowsiin. Salasanan sijasta voi käyttää myös muita ja nokkelampia kirjautumistapoja.

Vaihtoehtoisista kirjautumistavoista voit lukea KotiMikron numeron 3/2019 artikkelista "Käytä kätevää kirjautumista".

Esittelemme kolme kätevää ja luotettavaa tapaa kirjautua. Kunkin käyttöönottoa on helppoa ja se tehdään suoraan Windowsissa, joten mitään ylimääräisiä asennuksia ei tarvita. 

Tilaajana pääset lukemaan artikkelin Etunurkassa

> Nyt pääset tilaajaksi ja Etunurkan käyttäjäksi jo 3,90 eurolla.

Ehkä sinua kiinnostaa...