Kuinka bluetoothia käytetään?

Mikä on bluetooth? Ja kuinka bluetooth-kaiutinta käytetään? Lue tämä, niin tiedät.

Näin käytät bluetoothia

Mitä iloa bluetoothista on, miten sen saa päälle ja miksi sen nimi on bluetooth? Tässä on KotiMikron bluetooth-pikaopas Android-, iPhone- ja Windows-puhelimille.

perjantai 11. syyskuuta 2020

Yhä useammissa oheislaitteissa käytetään bluetooth-yhteyttä johtojen sijasta – muun muassa näppäimistöissä, hiirissä, kuulokkeissa ja kaiuttimissa.

Mutta mikä bluetooth oikein on? Ja miten sitä käytetään?

Tämä artikkeli on tiivis tietopaketti bluetoothista ja siitä, kuinka se toimii näppäränä laitteiden yhdistäjänä.

Mikä bluetooth on?

Bluetooth on tekniikka ja standardi langattomaan tiedonsiirtoon esimerkiksi tietokoneen, langattoman korvanapin tai aktiivisuusrannekkeen ja älypuhelimen välillä.

Kun bluetooth-yhteys luodaan laitteiden välille, niistä muodostetaan pari, jotka jatkossa muistavat toisensa aina, kun bluetooth-yhteyttä käytetään.

Kahden laitteen välisen ensimmäisen parinmuodostuksen jälkeen bluetooth-yhteys luodaan siis automaattisesti. Kun esimerkiksi bluetooth-kaiuttimeen pannaan virta päälle, niin kaiutin ja esimerkiksi puhelin niin sanotusti kättelevät ja luovat yhteyden, jolloin musiikkia voi toistaa puhelimen kautta.

Tämän artikkelin lopussa näytetään, kuinka bluetooth otetaan käyttöön Windows 10:ssä, Android-laitteessa, iPhonessa ja Windows-puhelimessa.

Mistä nimi bluetooth?

Bluetooth on suomeksi "sinihammas". Harald Sinihammas oli Tanskan ja Norjan yhdistänyt Tanskan muinainen kuningas viikinkiajalla v. 958–987. Lisänimi tuli siitä, että yksi hänen etuhampaistaan oli vahingoittunut ja tummunut sinertäväksi, tai joidenkin lähteiden mukaan siitä, että hän oli viikingiksi poikkeuksellisen tummaihoinen ja tummatukkainen.

Bluetooth-tekniikalla tähdättiin puhelin- ja tietokonetekniikan yhdistämiseen, mikä takia valtakuntien yhdistäjän, Harald Sinihampaan nimi otettiin tekniikan nimeksi. Bluetoothin symboli muodostuu viikinkien riimukirjaimista H ja B – Harald Blåtand.

Mikä on bluetooth?
Bluetooth.

Kuvassa on bluetoothin logo, joka löytyy sekä laitteista että sovelluksista, jotka käyttävät bluetooth-tekniikkaa. Logoon on haettu inspiraatiota viikinkiajan riimuista.

Näin bluetooth otetaan käyttöön

Ota bluetooth käyttöön Windows 10:ssä

 1. Avaa aloitusvalikko, valitse Asetukset ja edelleen Laitteet.
 2. Ota bluetooh käyttöön kohdassa Bluetooth- ja muut laitteet, ellei bluetooth jo ole aktivoituna. 
 3. Luo yhteys uuteen bluetooth-laitteeseen valitsemalla Lisää Bluetooth- tai muu laite ja valitse Lisää laite -ikkunassa Bluetooth.
 4. Vahvista tarvittaessa yhteyden luonti antamalla ilmoitettu koodi laitteessa.
Ota bluetooth käyttöön Windows 10:ssä
Bluetooth Windows 10:ssä.

Voit ottaa bluetoothin käyttöön Windows 10:n asetuksissa. Voit ottaa bluetoothin käyttöön tai sammuttaa sen myös asetuksia avaamatta, kun avaat toimintokeskuksen tehtäväpalkin oikeasta reunasta ja valitset toimintokeskuksesta bluetoothin kuvakkeen.

Ota bluetooth käyttöön Android-puhelimessa

Valikoiden nimet ja sijainnit vaihtelevat hieman laitteesta ja versiosta riippuen, mutta pääperiaate on kaikissa sama.

 1. Avaa Asetukset. Valitse Yhdistetyt laitteet ja edelleen Yhteysasetukset, niin pääset ottamaan bluetoothin käyttöön tai poistamaan sen käytöstä.
 2. Kun muodostat laiteparin uuden laitteen kanssa, puhelin etsii lähistöllä olevat bluetooth-laitteet. Valitse yhdistettävä laite, niin puhelin lähettää bluetooth-liitospyynnön ja näyttää mahdollisen vahvistussalasanan.
 3. Yhteyden luomiseksi yhteys on hyväksyttävä myös laitteessa, johon yhteys muodostetaan. Katso tarvittaessa sen ohjeista, miten hyväksyt bluetooth-yhteyden.
 4. Kun yhteys toiseen laitteeseen on luotu, laitteen nimi näkyy Android-puhelimessa bluetooth-yhteyksissä.
Ota bluetooth käyttöön Android-puhelimessa
Bluetooth Android-puhelimessa.

Bluetooth-asetusten sijainti vaihtelee hieman laitteittain ja Android-version mukaan, mutta bluetoothin käyttöönotto ja laiteparin muodostaminen uuden laitteen kanssa on kaikissa yhtä helppoa.

Ota bluetooth käyttöön iPhonessa

Bluetoothin käyttö on Applen tyyliin myös iPhonessa yhtä helppoa, ellei vielä jopa vähän helpompaa kuin muiden valmistajien laitteissa.

 1. Avaa Asetukset ja valitse Bluetooth. Laita bluetooth tarvittaessa päälle. 
 2. Puhelin etsii lähistöllä olevat bluetooth-laitteet. Yhdistettävät laitteet saavat olla enintään noin 9 metrin päässä toisistaan.
 3. Kun iPhone ja valittu laite löytävät toisensa, iPhone näyttää bluetooth-parinmuodostuspyynnön ja mahdollisen vahvistussalasanan.
 4. Hyväksy pyyntö. Kun yhteys toiseen laitteeseen on luotu, laitteen nimi näkyy IPhonen bluetooth-yhteyksien Omat laitteet-luettelossa.
Ota bluetooth käytöön iPhonessa
Bluetooth iPhonessa.

Bluetooth-yhteyden tila näkyy heti asetusten aloitusruudulla. Valitsemalla bluetoothin pääsee Omiin laitteiden hallintaan ja uusien yhteyksien luomiseen.

Ota bluetooth käyttöön Windows-puhelimessa

Bluetoothin käyttöönotto ja yhteyksien luominen toimii Windows-puhelimessa yhtä mutkattomasti kuin muissakin ja periaate on samanlainen.

 1. Sipaise näyttöä vasemmalla ja valitse Asetukset.
 2. Valitse Laitteet ja edelleen Bluetooth- ja muut laitteet, aivan kuten Windowsissakin.
 3. Varmista, että bluetoothin tilana on Käytössä.
 4. Valitse Lisää Bluetooth- tai muu laite, niin voit luoda yhteyden uuteen bluetooth-laitteeseen.
 5. Vahvista tarvittaessa yhteyden luonti antamalla ilmoitettu koodi laitteessa.
Ota bluetooth käyttöön Windows-puhelimessa
Bluetooth Windows-puhelimessa.

Bluetooth-asetukset ovat Windows-puhelimessa samanlaiset kuin Windows 10 -järjestelmässä. 


Ehkä sinua kiinnostaa...