Varo
Varo

Jos näet Facebook-mainoksessa linkin tuntemattomaan sovellukseen, mieti tarkkaan ennen sovelluksen lataamista.

© Shutterstock

Facebookissa mainostetaan haittasovelluksia

Facebookissa on paljon mainoksia Android-puhelinsovelluksista, ja monet niistä ovat haitallisia puhelimellesi.

torstai 4. elokuuta 2022 teksti M. Lorentsen

Jos käytät Facebookia, et voi välttyä huomaamasta mainoksia. Niissä voidaan mainostaa kaikkea katon puhdistuksesta patterinsuojiin. 

Mainokset ovat yleensä harmittomia, mutta sosiaalisessa mediassa on myös mainoksia, joita kannattaa välttää.

Tietoturvayhtiö McAfee on havainnut, että Facebookissa on useita mainoksia haitallisista Android-sovelluksista.

Tämä käy ilmi McAfeen tekemästä tutkimuksesta.

Facebookissa mainostetut sovellukset ovat niin kutsuttuja adware- eli mainosohjelmasovelluksia, jotka tartuttavat matkapuhelimet mainoksilla. Pahimmassa tapauksessa se voi tehdä puhelimesta käytännöllisesti katsoen käyttökelvottoman.

LUE MYÖS: Nämä "tietoturvasovellukset" varastavat pankkitietosi

Esiintyvät hyödyllisinä sovelluksina

Jos törmäät Facebookissa mainokseen Android-sovelluksesta, joka näyttää optimoivan puhelimesi, pysy kaukana siitä. Yleensä nämä sovellukset sisältävät nimenomaan mainosohjelmia.

Jos asennat jonkin näistä sovelluksista, et saakaan sovellusta, joka puhdistaa puhelimen tai optimoi akunkäytön. Sen sijaan puhelin voi täyttyä mainosohjelmista, mistä voi aiheuttaa suurta haittaa.

Haitalliset sovellukset nimittäin täyttävät puhelimen koko näytön mainoksilla, mikä tekee puhelimen käytöstä lähes mahdotonta tavalliseen tapaan.

Mainosohjelma matkapuhelimessa
Mainosohjelma matkapuhelimessa

Tältä näyttää esimerkiksi, jos lataat vahingossa erään Facebookissa mainostetuista haittasovelluksista.

© McAfee

Lisäksi sovellukset piiloutuvat puhelimeen ja naamioituvat muiden laillisten sovellusten, kuten Google Playn, kuvakkeilla. Alla olevassa videossa McAfee näyttää, miltä näyttää, kun haittasovellus on asennettu.

LUE MYÖS: Suojaa puhelin viruksilta

Miljoonia latauksia

Jos onnettomuus sattuu ja lataat jonkin haitallisista sovelluksista, et ole yksin. Miljoonat pahaa-aavistamattomat Android-käyttäjät ovat ladanneet ja asentaneet yhden tai useamman näistä vaarallisista sovelluksista, ja hyvästä syystä.

Ensinnäkin sovelluksia mainostetaan Facebookissa, jota voi kuitenkin pitää laillisena verkkosivustona. Toiseksi mainoksessa on linkki Google Play -palveluun, joka on Android-puhelinten virallinen sovelluskauppa.

Mainos Facebookissa
Mainos Facebookissa

Linkki Androidin Google Play -sovelluskauppaan saattaa vaikuttaa harmittomalta sovellukselta, mutta näin ei kuitenkaan aina ole.

© McAfee

Haitallisia sovelluksia mainostetaan muuallakin kuin Facebookissa. Myös muissa sosiaalisissa medioissa kuten TikTokissa ja Instagramissa on havaittu vastaavia mainoksia.

Jos törmäät sovelluksen mainokseen sosiaalisessa mediassa, lataamista kannattaa harkita toisenkin kerran. Voit tarkistaa esimerkiksi Google-sovelluksesta, ovatko muut valittaneet siitä.

LUE MYÖS: Näin vältät haitalliset sovellukset puhelimessa

Ehkä sinua kiinnostaa...