Tietokoneen piirilevy, jossa ytimenä atomi
Koronaa vastaan.

Folding@home-projektilla taistellaan koronaviruksen aiheuttamaa covid-19-tautia vastaan.

Taistelu covid-19-tautia vastaan loi maailman tehokkaimman tietokoneen

Folding@home-projektin muodostama tietokoneiden verkko, jonka avulla etsitään lääkettä koronavirusta vastaan, murskaa numeroita nyt tehokkaammin kuin maailman 500 tehokkainta supertietokonetta yhdessä.

perjantai 24. huhtikuuta 2020 teksti M. Haverholm


Yhteistyössä on voimaa. Sen osoittaa myös Folding@home-projekti, jossa etsitään lääkettä koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin.

Miljoonat ihmiset ympäri maailman ovat ladanneet projektin ohjelman tietokoneelleen. Ohjelmalla voi osallistua laskentaan, jolla selvitetään viruksen toimintaa.

Hajautettuun laskentaverkkoon osallistuu jo niin moni tietokone, että Folding@home-hankkeen suorituskyky on suurempi kuin maailman 500 tehokkaimman supertietokoneen yhteenlaskettu laskentateho.

Osallistu koronaviruksen vastaiseen taisteluun

Viime viikkoina Folding@home-verkossa on ollut peräti 700000 tietokonetta. Se on iso lisäys kapasiteettiin järjestelmässä, jossa normaalisti on liittyneenä noin 30000 tietokonetta. 

Nyt Folding@home-projektin vetäjien tähtäimessä on miljoonan laitteen rajapyykki.

Koronaviruksen vastaiseen taisteluun voi osallistua lataamalla ja ottamalla käyttöön Folding@home-ohjelman täältä.

Mikä on supertietokone?

Supertietokone on nimensä mukaisesti äärimmäisen tehokas tietokone.

Siinä missä kotitietokoneella on vain yksi suoritin, supertietokoneessa suorittimia voi olla tuhansia.

Supertietokoneita käytetään raskaan sarjan laskentatehtäviin, kuten muun muassa sää- ja ilmastoennusteissa ja tekoälytutkimuksessa.

Maailman tehokkain supertietokone on tällä hetkellä amerikkalainen Summit, joka sijaitsee Tennesseen osavaltiossa Yhdysvalloissa.

Suomen tehokkain supertietokone maailman tämän hetken Top 500 -listalla on Tieteen tietotekniikan keskus CSC:n supertietokone Puhti.

Kajaanissa CSC:n datakeskuksessa toimiva Puhti koostuu 682 laskentanoodista, joissa on muistia 192 gigatavusta 1,5 teratavuun. Kussakin noodissa on kaksi Intelin Xeon Gold 6230 -prosessoria. Jokaisessa prosessorissa on kaksikymmentä 2,1 GHz:n ydintä.

CSC:n seuraavaa supertietokonetta, Mahtia, ollaan jo ottamassa käyttöön. Mahdissa on peräti 1400 laskentanoodia.

> Lue lisää Summit-supertietokoneesta

Mikä on Folding@home?

Projektissa lasketaan datamääriä, jotka vaativat valtavasti laskentatehoa. Projektiin voi osallistua lainaamalla tietokoneensa laskentatehoa projektille.

Lataamalla Folding@home-ohjelman käyttäjä voi antaa tietokoneensa ratkaista osiin pilkottuja laskentatehtäviä silloin, kun laite on muuten joutilaana.

Folding@home käynnistyi alun perin vuonna 2000 Stanfordin yliopistolla tarkoituksena kartoittaa proteiinien laskostumista (engl. folding). Nykyään supertietokonehankkeesta vastaa St. Louisissa sijaitsevan Washingtonin yliopiston lääketieteellinen tiedekunta.

Hankkeessa tutkitaan eri sairauksia.

Lue lisää Folding@home-projektista täältä.


Ehkä sinua kiinnostaa...