KotiMikron numerossa 5/2017 on laaja opas, jossa neuvotaan, kuinka teet Windowsille asennuslevyn.

© Kotimikro

Näin käynnistät tietokoneen dvd-levyltä tai muistitikulta

Windowsin asentaminen asennusmedialta edellyttää, että tietokone voidaan käynnistää dvd-levyltä tai usb-muistilta.

tiistai 14. maaliskuuta 2017

Tietokoneen käynnistäminen dvd-­levyltä tai muistitikulta onnistuu laittamalla levy asemaan tai muistitikku usb-liitäntään ja käynnistämällä tietokone uudelleen.

Useimmissa kokoonpanoissa on kuitenkin muutettava käynnistysjärjestystä, joka määrittää, miltä välineeltä tietokone etsii käynnistystiedostoja, kun tietokone käynnistyy.

Näin muutat käynnistysjärjestystä

1. Paina toistuvasti F11- tai F12-näppäintä tietokoneen käynnistyksen alkurutiinien aikana. Monissa kokoonpanoissa se avaa ruudulle käynnistysvalikon, josta voi valita käynnistysasemaksi dvd-aseman tai usb-laitteen. Jos käynnistysvalikkoa ei ole, niin katso alta 2-vaiheen ohje.

2. Käynnistysasetuksia muutetaan tietokoneen bios-ohjelmassa. Tietokoneen käynnistyksen alkurutiinien aikana ruudulla näkyy näppäinkomento, jolla bios­-ohjelmaan pääsee. Komentona voi olla esimerkiksi Del­, F1­ tai F2­-näppäin. Tiedot löytyvät tietokoneen käyttöoppaasta.

Biosissa liikutaan nuolinäppäimillä ja valinnat tehdään Enter-näppäimellä. Ohjeet ovat bios-ikkunassa.

Käynnistysjärjestyksen asetukset ovat kohdassa ”Boot Menu” tai vastaava. Valitse usb-vaihtoehto (voi olla esimerkiksi ”usb-­fdd, ”usb flash drive”) tai ”cdrom” (joka tarkoittaa optista asemaa), siirrä se nuolinäppäimillä luettelon alkuun 6 ja vahvista valinta Enter-­näppäimellä. Tallenna muutokset ja poistu biosista (usein F10, ”Save & Exit”).

Biosissa tehdyt käynnistysjärjestyksen muutokset voi myöhemmin palauttaa, jolloin tietokone ei käynnistyessä etsi ensin esimerkiksi dvd-asemasta käynnistyslevyä, mutta se ei ol tietokoneen käytön kannalta välttämätöntä.

Käynnistysvalikkoa kannattaa käyttää, jos sellainen koneessa on, koska se on nopea ja helppo tapa, ja lisäksi se ei muuta asetusta, kuten bios-määrittely tekee, vaan käynnistysvalinta koskee vain yhtä käyttökertaa.

Juuri ilmestyneestä KotiMikron numerosta 5/2017 voit lukea, kuinka teet oman Windows-asennuslevyn.

Tilaa KotiMikro, niin saat luettavaksi lehden 5 viimeisintä numeroa Wype-palvelussa.

Ehkä sinua kiinnostaa...