Käyttäjä yhdistämässä muistitikkua kannettavaan tietokoneeseen

Usb-muisti on kätevä tallennusväline, joka kulkee helposti mukana, mutta mitä kaikkea muistitikulla voi tehdä?

© Shutterstock

Usb-muisti – tikusta asiaa

Usb-muisteja on vaikka minkä kokoisia ja näköisiä. Ja tiesitkö, että pientäkin tikkua voi käyttää myös Windows-ohjelmien suorittamiseen?

maanantai 8. kesäkuuta 2020


Usb-muisti, usb-tikku, muistitikku...

Käyttipä mitä nimeä tahansa, niin kyseessä on kätevä väline tiedostojen tallentamisen ja siirtämiseen. 

Usb-muisteja on monen kokoisia ja näköisiä. Koolla viitataan laitteen kapasiteettiin, sillä usb-muisti on mitoiltaan aina pieni ja kulkee siksi helposti mukana taskussa tai laukussa.

Muistitikku kytketään tietokoneen usb-porttiin suoraan, kun taas ulkoinen kiintolevy tai ssd-asema kytketään usb-kaapelilla.

Muistitikku ei tarvitse kaapelia, sillä tikussa on kiinteä usb-liitäntä,

Muistitikku usb-muisti usb-tikku
Muistitikku.

Muistitikkuja on monen näköisiä ja niiden kapasiteetti vaihtelee. Yhteistä kaikille on pieni koko ja kiinteä liitin, joka sopii suoraan tietokoneen usb-liitäntään.

Toimii lennossa

Muistitikkua ei tarvitsee asentaa, sillä siinä on valmiina tarvittavat ohjaimet, jolloin esimerkiksi Windows tunnistaa muistitikun automaattiesti ulkoiseksi välineeksi.

Muistitikun liittämistä tai irrottamista varten ei myöskään tarvitse sammuttaa tietokonetta. Tikku toimii niin sanotusti lennossa.

Windowsissakaan ei nykyään enää tarvitse edes antaa erikseen irrotuskomentoa, vaan tikun voi nyppäistä irti liitännästä saman tien.

Voiko usb-muistia käyttää kiintolevyn tavoin?

Muistitikulta voi suorittaa niin sanottuja siirrettäviä ohjelmia, jotka eivät vaadi erillistä asennusta.

Siirrettävä ohjelma käynnistyy suoraan ohjelmatiedostosta. Tikulla oleva ohjelma ei myöskään yleensä jätä jälkiä tietokoneelle, johon tikku on yhdistetty.

Jopa Windowsin voi asentaa muistitikulle. Windowsin oma asentaja ei kuitenkaan tue ulkoisia välineitä. Siksi asennus vaatii erikoisosaamista ja apuohjelmia.

Samoin esimerkiksi Linuxin voi asentaa muistitikulle.

Muistitikku ei kuitenkaan sovellu kovin hyvin käyttöjärjestelmän jatkuvaan käyttöön, sillä se kuluttaa nopeasti usb-muistin muistipiirejä. 

Jatkuva tietojen kirjoitus tuottaa myös lämpöä, eikä usb-muistin muistipiireissä ole varsinaista jäähdytystekniikkaa.

Satunnaiseen ohjelmakäyttöön ja käyttöjärjestelmien kokeiluun muistitikku soveltuu kuitenkin hyvin, ja huomattavasti paremmin kuin esimerkiksi optiset levyt.

Sisäisen aseman etuna on usein nopeampi tiedonsiirtoväylä. Sata-liitäntäinen asema toimii paljon nopeammin kuin vanhemman polven usb-liitännässä oleva muistitikku.

Uuden usb 3.1 gen 2 -standardin usb-väylä on kuitenkin jo nopeampi kuin sata-liitäntä, olettaen että kaikki usb-ketjun laitteet tukevat nopeaa standardia.

Tee usb-muistista turvatikku

Muistitikku on omiaan tiedostojen tallentamisessa, kuljettamisessa ja siirtämisessä laitteelta toiselle.

Muistitikku on hyvä tarkistaa säännöllisesti haittaohjelmien varalta, jos tikkua käyttää usein vieraissa laitteissa, eikä oman tietokoneen tietoturvaohjelma tarkista muistitikkua ja sen tiedostoja automaattisesti, kun tikulta tuodaan tiedostoja tietokoneelle.

Muistitikkua voi myös käyttää tietoturvan lisäämiseen.

Muistitikulle voi asentaa Windows 10:n palautusaseman. Sen avulla voi asentaa Windowsin uudelleen, jos tietokone menee niin solmuun, ettei se toimi kunnolla tai se ei enää edes käynnisty.

Palautusaseman voi luoda Windowsin omalla toiminnolla. Lue Microsoftin ohje palautusaseman luomiseen täältä.


Ehkä sinua kiinnostaa...