Kotityöpiste on hyvä olla mahdollisimman toimiva ja ergonominen, jotta kannettavan tietokoneen käytöstä ei aiheutuisi turhaan niska- ja hartiakipuja tai muita vaivoja.
Kotikonttoria voi helposti kohentaa hankimalla kannettavaan tietokoneeseen liitettäviä lisävarusteita.
Muutamalla lisälaitteella saa parannettua ergonomiaa ja tehtyä työskentelystä entistä mukavampaa ja myös tehokkaampaa.
Lisävarusteita kannettavalle tietokoneelle
Useimmat käytävät kotona etätöihin kannettavaa tietokonetta, jonka ergonomiset ominaisuudet eivät ole parhaat mahdolliset.
Kannettavan tietokoneen käyttöä ja työskentelyn ergonomiaa voi parantaa liittämällä kannettavan ulkoisen näytön, näppäimistön ja hiiren.
Hiiren ja näppäimistö liittäminen onnistuu lennossa, sillä Windows tunnistaa laitteet automaattisesti.
> Lue myös, kuinka teet vanhasta näytöstä kannettavan lisänäytön
Langaton hiiri ja näppäimistö on myös helppo yhdistää joko usb-sovitinta käyttäen tai bluetooth-yhteyden kautta, sillä käyttöönotto tapahtuu ohjatun toiminnon avulla.
Ulkoista näppäimistöä ja hiirtä käyttäessä on helpompi löytää hyvä ja oikea työasento, kun laitteita voi siirtää pöydällä sopivaan kohtaan.
> Lue myös: Tee tabletista tietokoneen lisänäyttö

Pyri siihen, että asentosi vastaa kuvaan piirrettyjä kulmia käsille, jaloille ja selälle. Vältä kurottelua pitämällä näppäimistö ja hiiri oikealla etäisyydellä.
Näin löydät oheislaitteita
Jos kotona on ylimääräiseksi jäänyt vanha hiiri ja muita laitteita, niin niitä kannattaa kokeilla ensin, ennen kuin lähtee ostoksille.
Hiirestä, näppäimistöstä ja näytöstä ei kuitenkaan tarvitse maksaa omaisuuksia, sillä jo huokeillakin laitteilla pärjää peruskäytössä hyvin.
Uuden valintaa voi helpottaa lukemalla KotiMikron Testinurkka-palvelussa hiirien, näppäimistöjen ja muiden oheislaitteiden arvioita.
Vähän parempaa työpöytäratkaisua etsivälle löytyy arvioista muun muassa Logitech MK850, langattoman näppäimistön ja hiiren laadukas yhdistelmä.
Tarkkaa hiirtä etsivälle arvioissa on esimerkiksi Logitech G603, joka päihittää toimintavarmuudessa monet johdolliset bittijyrsijät.
KotiMikron numeron 1/2021 suurtestissä on kuusi vähän parempaa 27-tuumaista näyttöä. Mukana on muun muassa HP:n uusi, langatonta yhteyttä tukeva näyttö.
>> Lue suurtesti Etunurkka-palvelussa
Napsauta kuvassa olevia merkkejä, niin näet kohteiden selitykset.
Sijoita näyttö oikein
Kannettavaa voi yrittää asettaa jollekin vähän korkeammalle alustalle, jos käytössä ei ole ulkoista näyttöä. Kohottamalla läppärin saa paremmalle katselukorkeudelle.
Saatavana on myös alustoja, jotka hieman korottavat laitetta ja korjaavat kirjoitusasentoa mukavammaksi, jos ei käytä ulkoista näppäimistöä ja näyttöä.
> Lue myös: Lue näyttöjen arvioita Testinurkassa
Ulkoisen näytön sijaintiin ja asentoon kannattaa uhrata hieman aikaa.
Näytön pitäisi olla noin puolen metrin päässä silmistä – toki oma näkö sekä näytön tarkkuus huomioiden. Tällainen työskentelyasento on ergonomisesti paljon parempi kuin kannettavan kanssa työskentely.
Valon heijastuminen näytöstä rasittaa silmiä, joten suoraan selän takaa tulevaa kirjasta valoa kannattaa välttää.
Ihanteellinen asento on usein sivuttain ikkunaan nähden, jottei ikkunasta tuleva valo osuisi suoraan silmiin muttei myöskään suoraan näytölle.
> Lue myös: Koronahuijaus: Kyberrikolliset pommittavat huijausviesteillä
Istu hyvässä asennossa ja pidä taukoja
Hyvä tuoli on tärkeä varuste, vaikka tietokoneen äärellä ei viettäisikään pitkiä aikoja.
Kunnollinen työtuoli tukee ja pitää asennon hyvänä. Kannattaa välttää kovin staattista asentoa, oli se millainen tahansa, ja vaihtaa asentoa silloin tällöin.
Oma keho yleensä huomauttaa, jos istuu pahassa asennossa.
Asentoa olisi hyvä vaihtaa parinkymmenen minuutin välein, ja sen lisäksi pitäisi muistaa pitää taukoja niin, että nousee seisomaan, venyttelee ja käy vaikka hakemassa kahvia tai katselemassa ikkunasta ulos.
Jotkut pitävät sähköpöydästä, jonka kanssa voi välillä nousta seisomaan ja jatkaa työskentelyä. Kaikille se ei kutenkaan sovi.
> Lue myös: Näin selviät koronakaranteenista tietokoneesi äärellä