Tietokoneen näyttö pimeänä
Näyttö pimeänä?

Sammuuko näyttösi liian nopeasti? Näin korjaat ongelman.

© Shutterstock

Näin vältät näytön sammumisen kesken kaiken

Onko näytölläsi tapana mennä pimeäksi yllättäen ja pyytämättä? Sitä ei tarvitse sietää, vaan voit itse valita, milloin näyttösi sammuu.

perjantai 24. heinäkuuta 2020 teksti N. Ernst


Käykö sinulle usein niin, että näyttö sammuu, kun istut tietokoneen äärellä, etkä hetkeen tee mitään?

Näytön sammuminen johtuu Windowsin virranhallintaominaisuuksista, joiden tarkoitus on säästää kannettavan tietokoneen akkua, kun tietokonetta ei käytetä.

Virranhallinnan ja näytön sammumisen asetuksia voi säätää esimerkiksi tilanteen mukaan ja kasvattaa aikaa, jonka jälkeen näyttö sammuu automaattisesti, ja näytön voi määrittää myös olemaan aina päällä. 

Näin säädät näytön sammutusaikaa 

Pöytäkoneessa näytön sammumisen ajalla ei ole yhtä suurta merkitystä kuin kannettavassa, jossa kannattaa tutustua virranhallinnan asetuksiin. Pöytäkoneen näyttökin saattaa silti esiasetuksilla olla säädetty sammumaan nopeasti.

Avaa virran ja lepotilan asetukset: 

  1. Valitse aloituspainike, valitse vasemmasta työkalurivistä Asetukset (hammasrattaan kuva), valitse esiin tulevassa ikkunassa Järjestelmä ja valitse Virta ja lepotila.
  2.   Valitse Näyttö-kohdassa, milloin näyttö sammutetaan akkuvirtaa käyttäessä ja milloin verkkovirtaa käyttäessä. 
  3. Valitse vastaavasti Lepotila-kohdassa, milloin laite siirtyy lepotilaan. 

Tee oma virrankäyttösuunnitelma 

Yllä esiteltyjen perusasetusten lisäksi virranhallinnassa on paljon lisäasetuksia, joita voi myös muokata omiin tarpeisiin sopiviksi.

Windowsissa on valmiina erilaisia virrankäyttösuunnitelmia, joilla hallitaan tietokoneen virrankäyttöä. Valmiiden virrankäyttösuunnitelmien asetuksia voi muokata, ja myös uusia suunnitelmia voi laatia.

KotiMikron numerossa 12/2020 on laaja artikkeli, jossa näytetään, kuinka virranhallintasuunnitelmia muokkaamalla voi monipuolisesti säätää kannettavan akun käyttöä ja tietokoneen toimintaa.

Artikkelissa esitellään kolme räätälöityä virranhallintasuunnitelmaa, joista kukin sopii erilaiseen käyttötilanteeseen.

Lisäksi artikkelissa näytetään, kuinka virranhallintasuunnitelmaa voi Windows 10:ssä vaihtaa lennossa suoraan tehtäväpalkin ilmoitusalueelta käyttämällä Microsoft Storesta ladattavaa sovellusta. 

> Lue artikkeli Etunurkka-palvelussa (vaatii kirjautumisen)


Ehkä sinua kiinnostaa...