Kannettavan näytön korkeus kasvaa
Uusi suuntaus?

Aikaisempaa korkeammalla näytöllä varustettuja kannettavia on saatavana usealta valmistajalta. Kysymys kuuluu, mitä hyötyä korkeutta kasvaneesta näytöstä on? 

© Shuttestock

Lisää korkeutta kannettavan kuvaan

Ajat muuttuvat, samoin näyttöjen kuvasuhde. Useita vuosia käytössä olleiden laajakuvanäyttöjen rinnalle on tullut korkeampia näyttöjä.

maanantai 22. helmikuuta 2021 teksti N. Ernst


Olet ehkä saattanut panna merkille, että yhä useammat tietokonevalmistajat ovat ryhtyneet myymään kannettavia, joissa on perinteisestä poikkeava kuvasuhde.

Tietokoneiden näytöt on varustettu television tavoin tietyllä kuvasuhteella. Useimmissa televisioissa on nykyään 16:9-kuvasuhde, mikä tarkoittaa kuvan leveyden suhdetta kuvan korkeuteen. 

Juuri 16:9 on ollut viime vuosina myös suosittu kuvasuhde kannettavissa tietokoneissa.

Teknologiauutissivusto The Verge uutisoi, kuinka tämän vuoden CES-kuluttajaelektroniikkamessuilla oli esittelyssä useita kannettavia tietokoneita, joissa oli korkeampi, 3:2- tai 16:10-kuvasuhteen näyttö.  

> Lue myös, kuinka saat vanhasta näytöstä kannettavan lisänäytön

Mitä etua korkeasta näytöstä on? 

Ero 16:9- ja 3:2-kuvasuhteen välillä näkyy alla olevassa animaatiossa. 

Leveämpi 16:9-kuvasuhde sopii esimerkiksi laajakuvaisten elokuvien katseluun, mutta tilaa ei ole niin paljon, kun työstää esimerkiksi tekstidokumenttia tai surffaa netissä.

Kuvasuhde 3:2 vs 16:9
Korkea vai leveä?

Yhä useampi uusi kannettava on varustettu korkealla näytöllä, ja onkin luultavaa, että 3:2- ja 16:10-kuvasuhteen näyttöjen suosio kasvaa. Niissä on korkeampi kuva kuin perinteisessä 16:9-kuvasuhteen näytössä.Tilaa on enemmän 3:2-kuvasuhteen näytöissä. Tekstinkäsittelyssä dokumentista näkee paljon enemmän kerralla, mutta elokuvia katsottaessa joutuu katselemaan mustia palkkeja kuvan ylä- ja alaosassa.

Monet suuret valmistajat, kuten HP, Dell, Lenovo ja Asus, ovat tuoneet myyntiin korkealla näytöllä varustettuja kannettavia tietokoneita. 

Niinpä seuraavaa kannettavaa tietokonetta ostaessasi joudutkin miettimään, sopiiko korkea näyttö sinulle leveää paremmin.

> Lue myös: 4 asiaa, jotka näytössä kuuluu olla

Näissä kannettavissa on korkea näyttö

HP Elite Folio (3:2)

Dell Latitude 9420 (16:10)

Lenovo ThinkBook Plus Gen 2 (16:10)

Lenovo Legion 7 ja Legion 5 Pro (16:10)

LG Gram 17 ja Gram 16 (16:10)

Lenovo IdeaPad 5 Pro (16:10)

Lenovo ThinkPad X1 Titanium Yoga (3:2)

Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9 ja X1 Yoga Gen 6 (16:10)

Lenovo ThinkPad X12 Detachable (3:2)

Asus ROG Flow X13 (16:10)

Ehkä sinua kiinnostaa...