Uudet ASUS-tietokoneet, joissa on 3D-näyttö, kiinnostavat luultavasti eniten graafikoita ja 3D-suunnittelijoita, mutta niitä voi käyttää myös 3D-elokuvien katseluun.
3D-näyttö:

Uudet ASUS-tietokoneet, joissa on 3D-näyttö, kiinnostavat luultavasti eniten graafikoita ja 3D-suunnittelijoita, mutta niitä voi käyttää myös 3D-elokuvien katseluun.

Katsele 3D-kuvaa ilman laseja

ASUS tarjoaa nyt uusia kannettavia, joissa on 3D-näyttö. Uusien näyttöjen hienous on siinä, että voit katsella 3D-sisältöä ilman erikoislaseja.

keskiviikko 18. tammikuuta 2023 teksti H. Rasmussen

Monet ovat olettaneet, että 3D-näytöt ja -televisiot ovat jo kauan sitten kuopattu idea.

Tämä tekniikka oli suuri myyntivaltti televisioissa 10–15 vuotta sitten, mutta myynti ei koskaan ollut kovin suurta, eikä 3D-näytöistä ole sittemmin juurikaan kuultu.

Idea ei kuitenkaan ole kuollut. ASUS on juuri todistanut sen tämän vuoden CES-messuilla Las Vegasissa, jossa esiteltiin tänä vuonna myyntiin tulevia tuotteita.

Yhtiö esitteli kaksi uutta kannettavaa, joissa on 3D-näyttö.

3D-lasit häiritsivät

Yksi syy siihen, miksi 3D-näytöt ja -televisiot eivät koskaan tehneet läpimurtoa, oli se, että tekniikka toimi vain käytettäessä erityisiä stereoskooppisia laseja, joiden lamellit asettelivat näkymää niin, että katsoja näki yhden rivin pikseleitä yhdellä silmällä ja toisen rivin toisella silmällä.

Sillä saatiin aikaan syvyyden tunne, joka oli joillakin alueilla tarpeeksi vakuuttava, mutta lasit heikensivät katselunautintoa.

ASUSin uusien 3D-kannettavien kanssa sinun ei tarvitse käyttää laseja nauttiaksesi 3D-efektistä.

> Lue myös: Tee digitaalinen 3D-matka ajassa Google Earthissa

OLED 3D ilman ärsyttäviä laseja

3D-näyttöjen uutta sukupolvea kutsutaan autostereoskooppiseksi 3D:ksi, ja se julkistettiin ensimmäisen kerran Nintendo 3DS -pelikonsolissa. 

Sen sijaan, että silmien eteen asetettaisiin lamelleja sisältävät lasit, uudet näytöt toimivat luomalla kaksi pikselisarjaa, jotka kuvaavat kohdetta kahdesta kulmasta katsottuna. 

> Lue myös: Näe kaikki eläimet 3D:nä puhelimesi kautta

Kuva lähetetään sitten näytön sisältämien erikoislinssien avulla kumpaankin silmään, ja katsoessasi näyttöä aivojasi huijataan näkemään kuvan syvyys litteällä näytöllä.

Uuden 3D-tekniikan huono puoli on kuitenkin se, että 3D-efekti toimii vain, kun katsot näyttöä tietyssä kulmassa. 

Ongelma on korjattu silmienseurantatekniikalla, joka säätää linssejä sen mukaan, mihin silmäsi katsovat, mutta et voi esimerkiksi katsoa näyttöä sivusta ja odottaa näkeväsi samoja 3D-efektejä.

Asus on myös tämän hetken parhaiden matkapuhelimien valmistaja. Katso kolme suosikkipuhelintamme täältä

Tässä uudessa tietokoneessa on 3D-näyttö, 8 Tt:n SSD-levy ja 64 Gt RAM-muistia.
ASUS ProArt Studiobook 16 3D OLED (H7604):

Tässä uudessa tietokoneessa on 3D-näyttö, 8 Tt:n SSD-levy ja 64 Gt RAM-muistia. Saatavana on myös erikoispyörä, joka voidaan ohjelmoida useimpien ohjelmien tiettyihin toimintoihin. 

Mihin 3D-tietokoneita voi käyttää?

3D-näyttöjä voidaan käyttää siihen, mihin 3D-televisioita käytettiin vuosikymmen sitten, eli vaikuttavien 3D-elokuvien katseluun, mutta niillä voi tehdä paljon muutakin.

Nykyään monet käyttävät 3D-malleja ja 3D-tulostusta, ja tähän tarkoitukseen näytöt ovat loistava työkalu, jonka avulla piirustuksia voidaan kiertää syvyyssuunnassa, jolloin ne näyttävät kasvavan ulos näytöstä.

Kun ostat toisen uusista 3D-tietokoneista, mukana tulee ASUSin ohjelmisto, jonka avulla voit helposti toistaa 3D-elokuvia tai katsella 3D-piirroksia näytöllä. 

Täältä löydät myös materiaalia ja vinkkejä 3D-tekniikan muihin sovelluksiin.

> Lue myös: Luo 3D-malli kodistasi suoraan tietokoneella

Mukana tulevan ohjelmiston avulla voit hyödyntää 3D-efektiä täysimääräisesti esimerkiksi 3D-elokuvien katselemiseen tai 3D-piirustusten työstämiseen.
ASUS Spatial Vision Hub:

Mukana tulevan ohjelmiston avulla voit hyödyntää 3D-efektiä täysimääräisesti esimerkiksi 3D-elokuvien katselemiseen tai 3D-piirustusten työstämiseen.

Myyntiin myöhemmin tänä vuonna

ASUS esitteli CES-messuilla kaksi uutta kannettavaa tietokonetta, joissa on OLED 3D -näyttö:

Vivobook Pro 16X 3D OLED (K6604)

ProArt Studiobook 16 3D OLED (H7604)

Molempien tietokoneiden pitäisi päätyä myymälöiden hyllyihin tämän vuoden toisella neljänneksellä, mutta ASUS ei ole vielä ilmoittanut laitteiden hintaa.

Alla olevalla videolla esitellään tekniikka lyhyesti.

Ehkä sinua kiinnostaa...