Google Earth on mainio palvelu, jossa saa muun muassa yksityiskohtaisia näkymiä niin maan päältä kuin tähtitaivaalta, eikä maksa mitään.
Ja nyt on tullut taas yksi syy lisää uppoutua Google Earthin näkymiin.
Google on tehnyt laajimman päivityksen Google Earthiin sitten vuoden 2017. Nyt maapalloa voi katsella uudessa ulottuvuudessa – ajassa.
Uusi Google Earth Timelapse -toiminto näyttää satelliittikuvista koottuja aikaviivevideoita aina vuodesta 1984 vuoteen 2020. Aikamatkaelämystä varten on koottu kaikkiaan 24 miljoonaa satelliittikuvaa lähes neljän vuosikymmenen ajalta.
Käyttäjä voi käynnistää aikaviivevideon haluamastaan kohteesta.
Näin pääset aikamatkalle
- Avaa Google Earth selaimeen.
- Valitse vasemmalta Voyager-ruorikuvake.
- Valitse Timelapse in Google Earth.
- Valitse kohde haun avulla tai valitse jokin ehdotetuista kohteista.
Kaikkia alueet eivät ole yhtä yksityiskohtaisia. Omiakin kotikulmia voi silti tarkastella, vaikka kuvat eivät kovin tarkkoja olekaan. Rakennukset voi kuitenkin erottaa.
Timelapse-videon on hyvä antaa pyöriä pari kertaa, jolloin yksityiskohdat erottuvat paremmin.
> Lue myös: Tee aikamatka menneisiin maisemiin
Ladattavana satoja videoita
Google on lisäksi ladannut palveluun yli 800 Google Earthin timelapse-videota, jotka voi ladata omalle laitteelle tai katsella koko ruudulla YouTubessa. Ladattavana on sekä 2D- että 3D-versiot.
Ladattavat videot ovat tällä Google Earth Enginen sivulla.
Videoesimerkeistä huomaa selvästi myös ihmisen aiheuttaman tuhon, sulaneet jäätiköt ja paljaaksi hakatut sademetsät.

Googlen timelapse-videoissa voi tarkastella maapalloa joka puolelta. Tämä Googlen esimerkkivideo kuvaa San Franciscon Bay Bridgen aluetta.
© GoogleTimelapse-ominaisuus tuli Google Earthiin 2013, jolloin esiteltiin kaksiulotteisista kuvista koostuva, vuodet 1984–2012 kattava timelapse-ominaisuus. Mennyttä aikaa on voinut jo joitain vuosia haikailla myös Googlen katunäkymissä.
Nyt tehty laaja Google Earth -päivitys, joka otettiin käyttöön viime viikon torstaina, lisäsi palveluun 3D-muotoiset aikaviivevideot, jotka näyttävät tarkemmin maapallolla tapahtuneet muutokset.
> Lue myös: Suunnista sujuvasti Google Mapsilla