Supertietokone Summit
Supertietokone Summit

Yhdysvallat otti supertietokoneiden kärkipaikan monsterikoneella, joka päihittää ylivoimaisesti ykköstilaa tähän asti hallinneen kiinalaisen ennätyskoneen.

© Oak Ridge National Laboratory

USA kehitti maailman nopeimman tietokoneen

Yhdysvallat on esitellyt maailman nopeimman supertietokoneen ja päihitti sillä Kiinan, joka ehti pitää kärkipaikkaa kaksi vuotta.

tiistai 12. kesäkuuta 2018 teksti Morten Skeldal Østergaard


200 miljoonaa miljardia laskutoimitusta sekunnissa.

Siihen pystyy tämän hetken nopein supertietokone, amerikkalainen Summit. 

Jos jokainen ihminen maailmassa suorittaisi yhden laskutoimituksen sekunnissa, maapallon väestöltä kuluisi 305 päivää samaan tehtävään, jonka Summit-monsterikone hoitaa sekunnissa.

Tehokkaalla Summit-supertietokoneella voidaan tehdä muutakin kuin esimerkiksi jättimäisiä säätilamallinnuksia ja simulaatioita, sillä uudenlaisen rakenteensa ansiosta Summit murskaa tehokkaasti tekoälytutkimuksessa tarvittavia numeroita.

USA päihitti Kiinan tehokilvassa

Summit on yli kaksi kertaa tehokkaampi kuin tähän asti tehokkain supertietokone. 

Vuodesta 2016 tähän asti kärkipaikkaa pitäneen kiinalaisen Sunway TaihuLightin laskentateho on 93 petaflopsia, kun Summit kykenee 200 petaflopsin tehoon. 

Petaflopseilla ilmoitetaan supertietokoneiden laskentateho. Yksi petaflopsi tarkoittaa 1 000 000 000 000 000 laskutoimitusta sekunnissa.

Summit on rakennettu Yhdysvaltain energiaministeriön alaiseen Oak Ridgen kansalliseen laboratorioon Tennesseen osavaltiossa. Supertietokoneen kapasiteettia hyödynnetään tekoälytutkimuksen lisäksi muun muassa energiaan ja uusiin materiaaleihin liittyvässä tutkimuksessa.

Lue myös: Kolme suomalaista maailman nopeimpien tietokoneiden listalla

Faktaa Summit-supertietokoneesta

  • Kattaa 520 neliömetriä – noin kahden tenniskentän verran.
  • Laitteiston osien yhdistämisen on käytetty 300 kilometriä kaapelia.
  • Jäähdytysjärjestelmä pumppaa yli 15 000 litraa vettä minuutissa laitteiston läpi.
  • Tallennustilaa on 250 petatavua – vastaa 74 vuoden hd-videoita.
  • Paino 340 tonnia.
  • Linux-käyttöjärjestelmä.

Jos meidän muiden tavallisten kuolevaisten tavoin käytät tavallista tietokonetta, niin ota siitä enemmän tehoja irti lukemalla KotiMikroa.

Lehden jokaisessa numerossa esitellään ohjelmia, joilla ylläpidät ja parannat tietokoneesi suorituskykyä ja joilla suojaudut verkosta hyökkääviä viruksia ja muita haittaohjelmia vastaan. 

Kaikki esitellyt ohjelmat on huolellisesti testattu. 

> Tartu tarjoukseen, niin saat neljä numeroa KotiMikroa ja rasitusvammoja ehkäisevän ergonomisen hiiren yhteishintaan vain 21,90 eurolla. Tutustu tarjoukseen täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...