Viallinen USB-laturi
Ole tarkkana ladatessasi

Tutkijat havaitsivat vikoja kolmessa neljästä testatusta USB-laturista. Jotkin viat ovat niin vakavia, että laturi voi syttyä tuleen.

© Shutterstock

Vakavia vikoja monissa USB-latureissa

Eräässä eurooppalaisessa tutkimuksessa paljastui vakavia vikoja monissa matkapuhelimien USB-latureissa. Katso tästä, miten tarkistat, voiko oma laturisi syttyä tuleen.

perjantai 11. elokuuta 2023 teksti M. Lorentsen

Voi olla houkuttelevaa asettaa puhelin latautumaan viimeisenä ennen nukkumaanmenoa. Se voi kuitenkin olla todella huono idea,

varsinkin, jos laturissasi on vikaa – mikä voi olla mahdollista EU:ssa hiljattain tehdyn suuren tutkimusprojektin mukaan.

Turvallisuusviranomaiset 21 EU-maassa varoittavat nimittäin mm. matkapuhelimien lataamiseen käytetyissä USB-latureissa olevista vioista. Jopa kolmessa neljästä testatusta laturista havaittiin vikoja.

Latureita testattiin yhteensä 120 kappaletta, joista 74 prosenttia oli viallisia, 52 laturissa oli vikoja monessa suhteessa EU-standardiin nähden, ja 31 laturissa oli vakavia vikoja.

LUE MYÖS: Näin lataat puhelimesi parhaiten

Paljon vaarallisia latureita

Viallisen laturin käyttö voi aiheuttaa esimerkiksi tulipalon vaaran. Tutkijoiden havainnot eivät todellakaan olleet mitään pikkujuttuja:

Ensinnäkin usean laturin muovi ei kestänyt palotestejä. Laturin jännitteisten osien välinen etäisyys oli liian pieni, ja jotkin laturit olivat joko huonoja tai ne eivät olleet lainkaan eristettyjä.

Lisäksi 120 testatusta tuotteesta löytyi latureita, joissa oli joko liian ohuet, lyhyet tai pitkät piikit pistokkeissa.

LUE MYÖS: Langaton lataus: Näin se toimii

Näin vältät palon syttymisen

Paloviranomaiset suosittelevat tiettyjä asioita lataamiseen liittyen tulipaloriskin pienentämiseksi. Ne ovat seuraavanlaisia:

  • Älä koskaan käytä vaurioituneita johtoja ja vaihda laturi, kun se on kulunut.
  • Älä lataa yöllä tai kun et ole kotona.
  • Pidä laturia silmällä käytön aikana.
  • Älä peitä laturia käytön aikana.
  • Älä koskaan lataa vuoteessa, sohvalla tai muun pehmeän, helposti syttyvän huonekalun päällä.

Jos et ole varma, onko laturisi viallinen, tarkista, että siinä on CE-merkintä. CE-merkintä takaa, että laturi on arvioitu EU:n turvallisuusmääräysten mukaiseksi.

Jos ostat uuden laturin, valitse myös silloin CE-merkitty laturi. Yleensä merkki on selkeästi merkitty virtalähteen kylkeen kirjaimilla C ja E.

LUE MYÖS: 7 syytä siihen, miksi puhelimen akku tyhjenee nopeasti

Ehkä sinua kiinnostaa...