Pian voit käyttää Face ID:tä iPhonella myös kasvomaskin kanssa
Face ID ja kasvomaski:

Face ID:n käyttäminen iPhone-puhelimella on ollut pitkään vaikeaa, jos kasvoillasi on ollut maski. Tähän tulee kuitenkin pian muutos.

© Shutterstock

Kasvojentunnistus toimii pian myös kasvomaskin kanssa

Jos sinulla on iPhone, voit pian käyttää kasvojentunnistusta, vaikka sinulla olisikin maski kasvoillasi. Sen pitäisi toimia lisäksi hämmästyttävän hyvin.

maanantai 7. helmikuuta 2022 teksti M. Lorentsen

Koronapandemialla on ollut monia seurauksia.

Esimerkiksi ravintoloissa, kauppakeskuksissa, lentokoneissa, lentokentillä ja monissa muissa paikoissa ympäri maailmaa on pitkään täytynyt käyttää kasvomaskeja.

Kasvomaskit, jotka yleensä on tarkoitettu vain lääkäreille ja kirurgeille, ovat aiheuttaneet turhautumista, sillä niiden käyttäminen monen tunnin ajan voi olla epämiellyttävää. Joidenkin kohdalla ne jopa aiheuttavat hengitysvaikeuksia.

Toinen vähäisimpiin kuuluva, mutta silti ärsyttävä ongelma on se, että kasvomaskit ovat tehneet puhelimen kasvojentunnistuksen käytön mahdottomaksi.

Tämä ongelma näyttää kuitenkin ratkeavan – ainakin jos sinulla on iPhone.

LUE MYÖS: Koronasovellus on apunasi Euroopassa

Ongelmia Face ID:n ja kasvomaskin kanssa

Kasvojentunnistusta, jota iPhonessa kutsutaan Face ID:ksi, käytetään esimerkiksi puhelimen lukituksen avaamiseen ja oston  vahvistamiseen esimerkiksi  Apple Pay- tai MobilePay-sovelluksessa.

Sinun tarvitsee vain katsoa puhelinta, ja puhelin tunnistaa kasvosi koodin näppäilemisen sijaan.

Monissa uudemmissa matkapuhelimissa olevassa toiminnossa on kuitenkin ollut haasteita kasvomaskien kohdalla. Se ei tunnista kasvojasi, jos ne ovat osittain peitossa.

Sen sijaan sinun on täytynyt otta kasvomaski pois ja rikkoja rajoituksia, tai avata puhelimen lukitus manuaalisesti syöttämällä kuusinumeroinen koodi.

Uusi iOS-päivitys mahdollistaa kuitenkin Face ID:n käyttämisen iPhonella, vaikka kasvot olisivat osittain kasvomaskin peitossa. 

LUE MYÖS: Face ID:n huijaus silikonimaskilla

Face ID kasvomaskia käytettäessä uudessa iOS-päivityksessä

iOS 15.4 -päivitys varmistaa, että voit jatkossa käyttää Face ID:tä kasvomaskin kanssa. Toiminnon käyttäminen edellyttää kuitenkin uudempaa iPhonea.

Yhteensopivia iPhone-puhelimia ovat iPhone 12, 12 mini, 12 Pro, 12 Pro Max, iPhone 13, 13 mini, 13 Pro ja 13 Pro max.

Päivitys on tällä hetkellä saatavana vain betaversiona ja sitä testataan. Vielä ei ole tiedossa, milloin se on suuren yleisön saatavilla.

Kun iOS 15.4 -päivitys tulee, se on helppo ottaa käyttöön. Betatester ilmoittaa, että vaihtoehto tulee näkyviin automaattisesti päivityksen asennuksen yhteydessä. Muussa tapauksessa se täytyy aktivoida Face ID:n asetuksissa.

Apple huomauttaa, että Face ID toimii tarkimmin, kun kasvot ovat kokonaan näkyvissä, mutta ei ole suoraan sanonut, että Face ID:n käyttö maskin kanssa olisi vähemmän turvallista.

Käytä kasvojentunnistusta iPhonella kasvomaskin kanssa
Face ID kasvomaskin kanssa:

iPhonen uusi "Face ID With a Mask" -toiminto mahdollistaa puhelimen lukituksen avaamisen kasvojentunnistuksella – myös kasvomaskin kanssa. 

Toimii yllättävän hyvin

The Verge -median toimittaja oli testannut toimintoa betaversiossa, ja hän sanoo olevansa iloisesti yllättynyt siitä, miten hyvin se toimii – jopa erityyppisten kasvomaskien, silmälasien ja jopa hiihtomaskin kanssa.

Hän selittää kuitenkin, että silmälaseja käytettäessä se vaatii muutaman ylimääräisen kasvojen skannauskerran. Toisaalta hän ei voinut käyttää puhelinta, jos hänellä oli päässään muut lasit kuin ne, jotka hän oli skannannut.

Hän oli onnistunut jopa avaamaan iPhonen hiihtomaski ja pipo päässään skannattuaan ne järjestelmään. Se on hyvä uutinen hiihtolomalle lähtijöille.

LUE MYÖS: Onko kasvojentunnistus turvallisempi kuin sormenjälkitunnistin?

Ehkä sinua kiinnostaa...