Apple iPhone X:n Face ID

Kuinka turvallinen on Applen uuden iPhone X:n kasvojentunnistustoiminto?

© Apple

Onko Applen kasvojentunnistus turvallisempi kuin sormenjälkitunnistin?

Applen uuden iPhone X -puhelimen ominaisuuksiin kuuluu kasvojentunnistustoiminto Face ID, joka luo syvyysmallin kasvoista. Kuinka luotettava toiminto on verrattuna kilpaileviin tekniikoihin? Kasperskyn asiantuntija vastaa.

tiistai 19. syyskuuta 2017 teksti Mathias Alsted Lund Flinck

Yhä useampi älypuhelin on nykyään varustettu sormenjälkilukijalla, jonka avulla voi avata puhelimen lukituksen ja kirjautua palveluihin.

Sormenjälkilukijan haastajaksi on noussut kasvojentunnistus, joka on yksi tapa tunnistautua ja kirjautua. viimeksi Apple on esitellyt oman kasvojentunnistustoimintonsa, iPhone X:n Face IDn.

Tekniikka toimii infrapunakameran, infrapunavalon ja pisteprojektorin avulla, jotka yhdessä kuvaavat käyttäjän kasvot ja analysoivat yli 30 000 näkymätöntä infrapunapistettä. Pisteiden pohjalta luodaan kasvoista syvyysmalli.

Face ID avaa puhelimen lukituksen, kun käyttäjä katsoo laitetta. Valokuva ei toiminnolle kelpaa, ja laite tallentaa syvyysmallin salatussa muodossa.

> Lue kaikki puhelimista

Kuinka luotettava Face ID on?

Uuden iPhonen julkistuksen yhteydessä Apple totesi, että sormenjälkilukijan huijaus onnistuu yhdessä tapauksessa 50 000 yrityksestä, kun taas Face ID:llä suhde on 1:1 000 000. Ainakin siis Applen mukaan kasvot ovat luotettavampi tunnistautumiskeino kuin sormenjälki.

Applen tekniikka on myös luotettavampaa kuin Samsung Galaxy S8:n käyttämä tekniikka. Siinä ei käytetä syvyysmittausta vaan vain piirteitä, minkä takia kameraa on onnistuttu huijaamaan kuvalla käyttäjän kasvoista, todetaan tietoturvayhtiö Kasperskyn blogissa.

Kaikesta päätelleen Applen Face ID on tällä hetkellä luotettavin tapa tunnistautua puhelimella.  

On selvää, että tutkijat tulevat testaamaan uutta järjestelmää, kun puhelin tulee saataville, ja kuten Kasperskyn asiantuntija Alex Perekalin blogikirjoituksessaan toteaa, tutkijat löysivät jo haavoittuvuuden Face ID:n käyttämästä salauksesta. Haavoittuvuus paikattiin, mutta uusia saattaa löytyä.  

Jos valinkauhassa on iPhone X tai Samsungin huippuluuri Galaxy Note8, niin täällä voit tutustua laitteiden tärkeimpiin ominaisuuksiin.


Ehkä sinua kiinnostaa...