Kuinka usein tietokone pitää varmuskopioida?

Ajan tasalla olevat varmuuskopiot voivat pelastaa päiväsi.

© Shutterstock

Kuinka usein pitää varmuuskopioida?

Varmuuskopiointi auttaa turvaamaan tiedot tietokoneen rikkoutumisen tai haittaohjelman hyökkäyksen varalta. Mutta kuinka usein varmistus pitäisi tehdä? Lue asiantuntijoiden vastaukset ja kokeile pätevää ohjelmaa.

maanantai 16. joulukuuta 2019 teksti S. Nielsen


Tiedostojen turvaaminen onnistuu helpoiten varmuuskopiointiohjelmalla, joka hoitaa tehtävän parhaimmillaan automaattisesti.

Yksinkertainen toimenpide auttaa turvaamaan korvaamattomat tiedot kiintolevyn hajoamisen, kannettavan katoamisen tai haittaohjelman hyökkäyksen varalta.

Tietokone saattaa joutua esimerkiksi digikaappareiden kynsiin, sillä niin Suomessa kuin kansainvälisestikin nimenomaan kiristyshaittaohjelmat ovat tällä hetkellä yleisimpiä tietoturvan uhkia.

Tiedostot voi varmuuskopioida esimerkiksi ulkoiselle kiintolevylle – ja varmistus on syytä tehdä usein, kuten myös varmistustyökaluja valmistavat ohjelmistotalot suosittelevat.

Lue myös: 6 hyvää suojakeinoa ransomwarea vastaan

Näin usein tietokone pitää varmuuskopioida

Tärkein data pitää varmistaa vähintään kerran päivässä. Tämä tarkoittaa kuvia, asiakirjoja ja muita käyttäjän omia tiedostoja. 

Näin neuvoo esimerkiksi varmistusohjelmistoistaan tunnettu Easeus.

Samoilla linjoilla on Data Recovery Labs, joka on Yhdysvaltojen johtavia tiedostonpalautukseen erikoistuneita yrityksiä. Se palvelee lähinnä yrityksiä, mutta hyvät neuvot pätevät myös yksityiskäyttäjiin.

Varmuuskopioi tietokoneesi

Tietokoneen tietojen varmuuskopioinnin voi tehdä ulkoiselle kiintolevylle tai pilvipalveluun. 

Varmista käytöstä riippuen

Ohjelmistoyhtiö O&O Software puolestaan neuvoo, että varmistustiheyden voi sovittaa sen mukaan, kuinka usein ja paljon tietokonetta käyttää.

Päivittäisessä käytössä oleva tietokone pitää varmistaa päivittäin, mutta vähemmällä käytöllä riittää viikoittainen varmistus silloin, kun luo tai muokkaa tiedostoja harvoin.

Valitse oma varmuuskopiointiohjelmasi

Joulukuun lopulla ilmestyvässä KotiMikron numerossa 1/2020 on laaja juttu tietokoneen tietojen ja käyttäjän tiedostojen varmistamisesta.

Esittelemme pätevän varmuuskopiointiohjelman, jolla tiedostot saa vaivattomasti ja luotettavasti varmuuskopioitua ulkoiselle kiintolevylle.

> Voit ladata ohjelman ja sen käyttöä esittelevän oppaan Etunurkasta  (vain tilaajille)


Ehkä sinua kiinnostaa...