Kuinka usein tietokone pitää varmuskopioida?

Ajan tasalla olevat varmuuskopiot voivat pelastaa päiväsi.

© Shutterstock

Kuinka usein pitää varmuuskopioida?

Varmuuskopiointi auttaa turvaamaan tiedot tietokoneen rikkoutumisen tai haittaohjelman hyökkäyksen varalta. Mutta kuinka usein varmistus pitäisi tehdä? Lue asiantuntijoiden vastaukset ja kokeile pätevää ohjelmaa.

tiistai 15. helmikuuta 2022 teksti S. Nielsen


Tiedostojen turvaaminen onnistuu helpoiten varmuuskopiointiohjelmalla, joka hoitaa tehtävän parhaimmillaan automaattisesti.

Yksinkertainen toimenpide auttaa turvaamaan korvaamattomat tiedot kiintolevyn hajoamisen, kannettavan katoamisen tai haittaohjelman hyökkäyksen varalta.

Tietokone saattaa joutua esimerkiksi digikaappareiden kynsiin, sillä niin Suomessa kuin kansainvälisestikin nimenomaan kiristyshaittaohjelmat ovat tällä hetkellä yleisimpiä tietoturvan uhkia.

Tiedostot voi varmuuskopioida esimerkiksi ulkoiselle kiintolevylle – ja varmistus on syytä tehdä usein, kuten myös varmistustyökaluja valmistavat ohjelmistotalot suosittelevat.

Lue myös: 6 hyvää suojakeinoa ransomwarea vastaan

Näin usein tietokone pitää varmuuskopioida

Tärkein data pitää varmistaa vähintään kerran päivässä. Tämä tarkoittaa kuvia, asiakirjoja ja muita käyttäjän omia tiedostoja. 

Näin neuvoo esimerkiksi varmistusohjelmistoistaan tunnettu Easeus.

Samoilla linjoilla on Data Recovery Labs, joka on Yhdysvaltojen johtavia tiedostonpalautukseen erikoistuneita yrityksiä. Se palvelee lähinnä yrityksiä, mutta hyvät neuvot pätevät myös yksityiskäyttäjiin.

Varmuuskopioi tietokoneesi

Tietokoneen tietojen varmuuskopioinnin voi tehdä ulkoiselle kiintolevylle tai pilvipalveluun. 

Varmista käytöstä riippuen

Ohjelmistoyhtiö O&O Software puolestaan neuvoo, että varmistustiheyden voi sovittaa sen mukaan, kuinka usein ja paljon tietokonetta käyttää.

Päivittäisessä käytössä oleva tietokone pitää varmistaa päivittäin, mutta vähemmällä käytöllä riittää viikoittainen varmistus silloin, kun luo tai muokkaa tiedostoja harvoin.

Mihin varmuuskopio kannattaisi tallentaa?

Suosittelemme, että tallennat varmuuskopion tiedostoistasi turvalliseen paikkaan.

Verkkotallennus antaa lisäturvan varmuuskopiollesi.

Jos tärkeät asiakirjat ovat ulkoisella kiintolevyllä samassa huoneessa kuin tietokone, molemmat voivat tuhoutua tai tulla varastetuiksi samalla kerralla. Siinä tapauksessa arvokkaat tiedostot ovat lopullisesti mennyttä.

Jos tiedostoista sen sijaan on varmuuskopiot Google Drivessa tai muussa verkkotallennuspalvelussa, sisällöt ovat tallessa turvallisessa datakeskuksessa, jossa ne varmuuskopioidaan automaattisesti ja josta ne voidaan vikatilanteessa palauttaa.

Pääse tiedostoihisi kaikkialta

Verkkotallennuspalveluiden lisäetu on se, että pääset tiedostoihisi mistä tahansa.

Voit myös varmuuskopioida puhelimesi tiedostot automaattisesti. Tämä on tärkeää, koska monella meistä on tärkeitä tiedostoja puhelimessa, joita emme halua menettää.

Kun tiedostot sijaitsevat verkkopalvelussa, tekee se myös kuvien jakamisesta helpompaa. Lähettämällä tiedostojen linkin sähköpostitse, antaa se myös mahdollisuuden lähettää suuriakin tiedostoja. 

Verkkotallennuspalveluiden suurtesti

KotiMikron numerossa 5/2022 voit lukea suurtestin neljästä verkkotallennuspalvelusta.

Kaikki testatut palvelut tarjoavat ilmaista tallennustilaa, jotta voit kokeilla palveluiden eri ominaisuuksia, ennen kuin päätät lopullisesti. Jos tila käy liian ahtaaksi, muutaman teratavun verran lisätilaa saa suhteellisen edullisella vuosimaksulla.

Monesti maksu sisältää myös joitakin lisäominaisuuksia. Esimerkiksi OneDriven suuremman tallennustilan mukana saa Microsoft Officen käyttöoikeuden.

> Lue suurtesti Etunurkasta täältä

Ehkä sinua kiinnostaa...