Tee sukukirja tietokoneella
Tee sukukirja:

Voit unohtaa saksimisen ja liimailun, kun teet sukukirjaa. Sen sijaan voit tehdä yksityiskohtaisen sukukirjan tietokoneella.

© Shutterstock

Tee sukukirja helposti tietokoneella

Sukututkimus voidaan tehdä suuremmaksi osaksi verkossa, ja kun olet valmis, voit tehdä tiedoista sukukirjan. Se onnistuu myös helposti tietokoneella. Lue lisää täältä.

perjantai 28. tammikuuta 2022 teksti M. Lorentsen

Sukututkimus on työläs tehtävä, jonka suorittaminen voi kestää melko kauan.

Kun sukututkimustyö on valmis, siitä kannattaa tehdä sukukirja, jonka voit antaa esimerkiksi perheenjäsenillesi, jotta he voivat tutkia sukua itse.

Sukukirja on eräänlainen kattava raportti suvustasi. Yleensä se sisältää kaikkea sukulaisten osoitteista ja työpaikoista sukupuugrafiikkoihin, jotka kuvaavat sukulaisuussuhteita.

Sukukirjan laatiminen voi tuntua työläältä, mutta sukututkimusohjelman avulla voit kerätä kaikki tiedot ja laatia sukukirjan helposti täysin automaattisesti tietokoneella.

LUE MYÖS: Näin pääset alkuun sukututkimuksessa verkossa

Käytä sukututkimusohjelmaa

KotiMikron tilaajana voit ladata Etunurkasta Gramps-sukututkimusohjelman täysin ilmaiseksi.

Gramps-ohjelmalla voit kerätä tietoja läheisistä ja kaukaisista sukulaisista ja laatia sitten yksityiskohtaisen sukukirjan muutamassa minuutissa. Ohjelma voi tehdä koko sukukirjan puolestasi laatimalla erilaisia sukututkimusraportteja. 

Syötä vain sukusi tiedot ohjelmaan, ja jos olet jo tehnyt sukututkimusta jollakin toisella ohjelmalla, voit tuoda kaikki tiedot Grampsiin.

Kun teet sukukirjan Grampsin avulla, voit valita itse, millaista sisältöä kirjaan tulee. Kirjassa voi olla esimerkiksi etusivu, sisällysluettelo, sukupuita ja yksityiskohtaisia raportteja sukulaisista.

Sukukirja voidaan sitten muuttaa PDF-tiedostoksi, joka on helppo jakaa perheenjäsenille ja jota useimmat tietokoneet pystyvät lukemaan ongelmitta.

LUE MYÖS: Näin teet kauniin sukupuun

Suuri artikkelisarja sukututkimuksesta

Suurin osa sukututkimuksesta voidaan tehdä suoraan tietokoneella, ja uudessa artikkelisarjassa KotiMikro auttaa sinut alkuun tutkimuksen kanssa.

Neljässä osassa saat käyttöösi kaikki digitaaliset työkalut, joita tarvitset sukusi historian tutkimiseen, ja voit sitten järjestää kaikki tiedot Gramps-ohjelmassa esimerkiksi laatimalla sukupuita.

Sen avulla voit muun muassa lisätä sukulaisia tietokantaan ja lisätä tietoja jokaisesta henkilöstä. 

Käymme myös läpi, miten siirrät vanhat valokuvat tietokoneelle ja kerromme erilaisista verkossa olevista maksuttomista tietokannoista, jotta tiedät, miten etäisten sukulaisiesi tiedot löytyvät vanhoista kirkonkirjoista ja väestölaskennoista.

Etunurkasta löydät tietokoneella tehtävää sukututkimusta käsittelevän artikkelisarjamme, ja kuten mainittu, myös Gramps-ohjelman voi ladata Etunurkasta.

Sinun tarvitsee vain olla KotiMikro-lehden tilaaja. Voit myös tehdä tilauksen vain 3,90 eurolla tästä linkistä. Siten saat lukuoikeuden koko sarjaan. 

LUE MYÖS: Näin teet DNA-testin

Ehkä sinua kiinnostaa...