Jäljitä sukuasi verkon arkistojen avulla
Sukututkimusta verkossa.

Suuren osan tutkimustyöstä, joka ennen vaati ammattilaisen, voi sukututkimusharrastaja nyt tehdä netin kautta.

Jäljitä sukuasi verkon arkistojen avulla

Vanhoja kirkonkirjoja ja muita aineistoja on runsaasti saatavilla verkossa, jossa pääsee oman tietokoneen äärellä helposti satoja vuosia vanhoihin tietolähteisiin.

maanantai 3. heinäkuuta 2023 teksti S. Nielsen


Sukututkijalle netti on mainio apuväline, sillä vanhoja väestötietoja on siirretty digitaaliseen muotoon erittäin paljon ja digitointityö etenee koko ajan.

Aikaisemmin sukututkimus tarkoitti pitkälti arkistoissa istumista, mutta nykyään pääsee oman tietokoneen äärellä helposti 1800-luvun loppupuolen tietoihin asti ja jopa 1900-luvun alkupuolelle.

Suuren osan tutkimustyöstä, joka ennen vaati ammattilaisen, voi sukututkimusharrastaja nyt tehdä netin kautta.

KotiMikro kertoo sukututkimusta käsittelevässä artikkelisarjassa, miten sukulaisia saa jäljitettyä tietokoneen, nettiyhteyden ja kärsivällisyyden avulla.


Hae HisKillä

Niin aloittelevan kuin pitemmälle ehtineen sukututkijan parhaimpia nettiportaaleja on Suomen sukututkimusseuran verkkosivusto.

Sivustolta löytyy sekä neuvoja että linkkejä hyödyllisiin työkaluihin. Tärkeimpiä sivuston tietolähteistä on historiakirjatietokanta HisKi, johon on tallennettu luetteloita syntyneistä, kastetuista, kuulutetuista, vihityistä, kuolleista ja haudatuista.

Tarkista tiedot alkuperäisistä asiakirjoista

Sukututkimusseuralla on myös jäsenille tarkoitettuja etuja. Samoin esimerkiksi Suomen sukuhistoriallisella yhdistyksellä on vain jäsenille tarkoitettua aineistoa.

Suomen sukuhistoriallisen yhdistyksen (SSHY) sivuilla on laaja digiarkisto, jota aloittelevankin sukututkijan on helppo käyttää.

Arkistoon on koottu 125 vuotta vanhempia tietoja. Alkuperäiset dokumentit, kuten muun muassa rippikirjat ja syntyneiden sekä kuolleiden luettelot, on digitoitu kuvina.

Kirkonkirjojen kuvista voi varmistaa, pitävätkö HisKillä haetut tiedot paikkansa.

Käy Kansallisarkistossa

Kansallisarkiston verkkosivuilla oleva Digitaaliarkisto, jonka kokoelma kasvaa jatkuvasti, on myös tärkeä lähde sukututkijalle. 

Lisäksi Kansallisarkistossa pääsee tutkimaan 100 vuotta nuorempaa aineistoa, jota ei voida tietosuojasyistä laittaa saataville nettiin. 

> Lue lisää sukututkimusta koskevasta artikkelisarjasta

Jäljitä juuriasi KotiMikron
artikkelisarjan opastuksella

Ensimmäisessä osassa, KotiMikron numerossa 11/2018, otetaan Legacy Family Tree -sukututkimusohjelma käyttöön. Seuraavassa osassa hankitaan lisää tietoa sukulaisista internetin digitaalisista arkistoista.

Kolmannessa osassa laajennetaan sukupuuta ja tutustutaan Legacy Family Treen työkaluihin. Artikkelisarjan viimeisessä osassa julkaistaan valmis sukupuu.

Legacy Family Tree tarjoaa sukututkijalle kätevät työkalut tietojen tallentamiseen. Ohjelman voit ladata KotiMikron Etunurkasta.

Sukututkimus: Istuta sukulaiset sukupuun oksille
Sukututkimus: Istuta sukulaiset sukupuun oksille.

Legacy Family Tree on helppokäyttöinen ja suomenkielinen sukututkimusohjelma, jolla voi kerätä ja järjestää tietoja.

Osta KotiMikron irtonumero lehtipisteestä tai tilaa lehti, niin voit lukea sitä saman tien tietokoneella tai mobiililaitteella Wype-palvelussa.

> Nyt saat 1 numeron KotiMikroa ja pääsyn Etunurkan yli 300 ohjelmaan sekä muuhun sisältöön yhteishintaan vain 3,90 eurolla!

Ehkä sinua kiinnostaa...