Pian älypuhelimesi saattaa osata kertoa sinulle, jos olet oleskellut koronavirusta kantavan henkilön lähellä.
Pohjoismaista muun muassa Ruotsissa ja Tanskassa ollaan parhaillaan kehittämässä sovellusta, joka osaa jäljittää ja kertoa, kenen lähellä käyttäjä on ollut ja ovatko nämä saaneet positiivisen tuloksen koronavirustestistä.
Useat eurooppalaiset maat ovat kehittämässä vastaavaa sovellusta, joka toimii myös maan rajojen ulkopuolella.
Lisäksi kaksi kilpailevaa teknologiajättiä, Apple ja Google, ovat yllättäen liittoutuneet ja ryhtyneet kehittämään tekniikka, jolla pyritään vähentämään koronaviruksen leviämistä.
> Lue myös: Taistelu covid-19-tautia vastaan loi maailman tehokkaimman tietokoneen
Mikä on Googlen ja Applen koronasovellus?
Apple ja Google ovat haudanneet sotakirveensä yhteisen hyvän vuoksi.
Yhtiöiden tarkoituksena on kehittää tekniikkaa, jota viranomaiset ympäri maailman voivat käyttää jäljittämään koronavirusta väestöstä.
Tekniikassa käytetään bluetooth-yhteyttä lähettämään salattu yksilöllinen ID-numero sovellusta käyttäviin puhelimiin, jos käyttäjä on niiden kantaman alueella. Numero vaihtuu kerran vuorokaudessa, jotta puhelimen käyttäjää ei pystytä tunnistamaan.
Jos käyttäjän lähellä oleva toinen käyttäjä sairastaa koronavirusta ja tieto siitä on sovelluksessa, tieto siirtyy lähellä olleille käyttäjille.
Toisin sanoen sovellus ilmoittaa, jos käyttäjä on mahdollisesti altistunut tartunnalle.
Applen ja Googlen tekniikan odotetaan valmistuvan jo toukokuun puolivälissä. Tämän jälkeen yhtiöt tekevät yhteistyötä eri maiden viranomaisten kanssa, jotta tekniikka voidaan ottaa käyttöön paikallisissa sovelluksissa.
> Lue myös: Google antaa dataa koronaviruksen vastaiseen taisteluun
Suomalainen koronavirussovellus käännetty yli 10 kielelle
Suomalainen tiimi on rakentanut koronavirusinfektioiden toipumispolkua ja levinneisyyttä seuraavan mobiili- ja verkkosovelluksen.
Fevermap-sovellus on käännetty jo 14 kielelle ja sen hiomiseen on osallistunut suomalaisen ydintiimin lisäksi vapaaehtoisia 12 eri maasta.
Fevermap vastaa THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salmisen peräänkuuluttamaan tarpeeseen mobiilisovelluksesta, johon kansalaiset voisivat tallentaa oireensa ja jossa raportin sijainti näkyisi kartalla.
Fevermap mahdollistaa infektioon sairastuneiden päivittäisen kuume- ja hengitystieoireiden seuraamisen reaaliajassa. Data hyödyttää sekä viranomaisia että käyttäjiä.
Viranomaisten lisäksi käyttäjät hyötyvät, sillä sairastajat voivat pitää oireistaan kirjaa itseään tai lääkäriä varten ja terveille sovellus mahdollistaa riskialueilla liikkumiseen varautumisen.
Fevermapin keräämä data on anonymisoitu ja tietoja käytetään tietoisuuden lisäämiseen globaalista tilanteesta.
Fevermap toimii tällä hetkellä nettisovelluksena.
(Juttu jatkuu kuvan alla)

Fevermap korostaa kuumeen merkitystä oiretiedon keruussa, sillä kuume on selvä indikaattori infektiosta. Fevermapilla tavallinen käyttäjä voi seurata alueensa sairastajien määrää ja paranemisvauhtia.
Mikä on yhteiseurooppalainen koronasovellus?
Euroopan laajuinen PEPP-PT (Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing) on bluetooth-tekniikalle perustuva järjestelmä, jolla on tarkoitus jäljittää koronaviruksen tartuntaketjuja älypuhelimen avulla.
PEPP-PT otettiin tutkijoiden ja hallitusten toimesta aluksi avosylin vastaan, mutta ihmisten yksityisyyteen liittyvät ongelmat ovat herättäneet jonkin verran kritiikkiä.
Apple on torjunut PEPP-PT-järjestelmän pääsyn iPhonen järjestelmäasetuksiin peläten sen vaarantavan käyttäjien yksityisyyden.
Nyttemmin muun muassa Saksa on ilmoittanut odottavansa Applen ja Googlen luomaa ratkaisua.
> Lue myös: Sähköpostilaatikot koronahuijareiden tähtäimessä