Täältä voit tarkistaa, mitä sovelluksesi juoruavat sinusta

Kuka saa tarkastella kaikkia niitä tietoja, joita sovelluksesi jakavat sinusta? Uusi verkkosivusto tarjoaa vastauksen tähän kysymykseen. 

© Shutterstock

Täältä voit tarkistaa, mitä sovelluksesi juoruavat sinusta

Mitä sovelluksia kannattaa valita, jos haluat suojata yksityisyyttäsi – ja mitkä pitää poistaa puhelimesta välittömästi? Uusi verkkosivusto kertoo sen helposti ja selkeästi.

maanantai 13. syyskuuta 2021 teksti N. Ernst

Pahantahtoiset hakkerit, kyyniset datakauppiaat ja monikansalliset yritykset, kuten Google ja Facebook.

Monet toimijat haluavat päästä käsiksi digitaalisiin tileihisi ja imeä kaikki tiedot, jotka piirtävät kuvan sinusta henkilönä ja kuluttajana.

Siksi voi olla vaikea hahmottaa, mitä työkaluja ja palveluita pitäisi käyttää, jos haluaa suojata yksityiselämäänsä.

Tätä helpottaa hieman uusi sivusto, joka pyrkii järjestämään sovellukset sen mukaan, miten hyviä tai huonoja ne ovat yksityisyytesi suojaamisessa.

LUE MYÖS: Näin teet Android-puhelimestasi turvallisen

Katso sovelluksen saama arvosana

Sivuston nimi on Mobilesicher Appchecker, ja sieltä voit etsiä sovelluksia, joita verkkosivustoa ylläpitävät henkilöt ovat testanneet. Huomaa, että sivusto tutkii vain Android-sovelluksia, koska sivuston mukaan iOS ei salli samanlaisia testejä.

LUE MYÖS: Tietovisa: Hallitsetko puhelimesi tietoturvan?

Huomaa myös, että verkkosivusto on saksankielinen. Jos siis haluat perehtyä tarkemmin yksittäisiin sovelluksiin ja ymmärtää niiden saaman arvosanan perusteet, sinun täytyy osata hieman saksaa tai käyttää selaimen käännösominaisuutta. Tämä tarkoittaa myös sitä, että suomenkielisistä sovelluksista ei löydy tietoja.

Kun sivusto on testannut sovelluksen, se antaa sille arvosanan. Arvosana 1 on paras ja merkitty vihreällä, kun taas punaisella merkitty arvosana 5 on huonoin.

Näin työkalua käytetään

Kun siirryt sivustolle, voi etsiä sovelluksia ylhäällä olevalla hakutoiminnolla. Yhteenvedossa näytetään useita sovelluksia, ja monien kohdalla näet niiden saaman arvosanan. 

Jos haluat tietää, miksi jokin sovellus on saanut tietyn arvosanan, napsauta sitä. Tästä käy ilmi, millaisia tietoja sovellus mahdollisesti jakaa ja kenelle.  

LUE MYÖS: Poista nämä sovellukset heti puhelimestasi

Jos sovelluksen kohdalla näkyy teksti Schnelltest, se tarkoittaa, että sovellus on testattu, mutta jostakin syystä sille ei ole annettu arvosanaa. Voit kuitenkin edelleen napsauttaa sitä ja lukea lisää siitä, miten se käsittelee tietojasi. 

Jos käytät Chromea, saat sivustosta halutessasi automaattisen käännöksen. Siirry ensin saksankieliselle sivulle. Google havaitsee tämän, ja osoiterivin oikealle puolelle avautuu ikkuna, josta voit valita kielen. 

Jos tämä ei toimi, voit kopioida verkkosivun osoitteen Google Kääntäjään kuten tässä. Valitse nyt kieli, jolle haluat kääntää tekstin.

Ehkä sinua kiinnostaa...