Useimmilla puhelin on käytössä lähes jatkuvasti. Laitteella luetaan uutiset, viestit ja Facebook-päivitykset.
Käyttö on jopa niin runsasta, että niin tutkijat kuin laite- ja sovellusvalmistajat Google mukaan lukien ovat havahtuneet varoittamaan liiasta käytöstä.
Monissa laitteissa ja palveluissa onkin jo mahdollisuus asettaa käyttörajoja.
Omaa puhelimen käyttöään voi nyt tarkastella helposti uudella sovelluksella, joka kertoo tilastotietoja laitteen käytöstä.
Uusi ActionDash-sovelluksen voi asentaa mihin tahansa Android-puhelimeen, kunhan käyttöjärjestelmäversio on vähintään Android 5.0 Lollipop. Käytännössä sovellus siis toimii kaikissa nykyisissä Android-puhelimissa.
Lue myös: Tässä on paras älypuhelin juuri nyt
Katso, mikä vie eniten aikaasi – ja milloin
ActionDash-sovellus kertoo selkeät tilastot, kuinka kauan ja milloin puhelimen näyttö on ollut päällä.
Sovellus kertoo käyttöajan sekä päivä- että viikkokohtaisesti ja myös ne ajat päivästä, jolloin käytät puhelinta eniten.
Samalla tavalla sovellus kertoo, kuinka paljon vietät aikaa eri sovellusten parissa ja mitkä sovellukset lähettävät eniten ilmoituksia.
Vaikka ActionDash kertookin vain tilastotietoja, eikä tarjoa esimerkiksi käytön rajoitusmahdollisuuksia, sovelluksen avulla voi silti pitää käyttöä kurissa, jos tuntuu, että luuri on liikaa kourassa.

ActionDash näyttää tilastotietoja puhelimen käytöstä. Näet, kuinka paljon ja mitä käytät päivä- ja viikkotasolla.
Laajempana Android Onessa, iPhonessa Pixel-puhelimissa
ActionDash on riisutumpi ratkaisu kuin Googlen Digitaalinen hyvinvointi -työkalu, joka löytyy tällä hetkellä vasta Googlen omista Pixel-puhelimista ja Android One -puhelimista, joiden käyttöjärjestelmäversio on Android 9.0 Pie.
Applen mobiililaitteissa vastaava toiminto on nimeltään Ruutuaika, joka tuli iOS 12 -käyttöjärjestelmäversion mukana.
Kummankin järjestelmän digihyvinvointityökalulla voi rajoittaa sovellusten ja toimintojen käyttöä. Työkalut myös kannustavat käytön vähentämiseen.
Lue myös: Näin tarkistat puhelimesi nopeuden

Androidin digitaalinen hyvinvointi -ominaisuus (vas.) on saatavana Android One -puhelimissa, kuten Nokia-puhelimissa. Applen vastaava työkalu on Ruutuaika (oik.), joka vaatii iOS 12 -version.
Lähde luontoretkelle, kun pidät taukoa luuristasi. Nyt saat tehokkaat kiikarit, kun tilaat KotiMikron.
