Uusi työkalu Windowsiin.
Uusi työkalu Windowsiin:

Nyt on syytä innostua, sillä haluttu toiminto on vihdoinkin saapunut Windowsiin Powertoys-paketin mukana.

© Shutterstock

PowerToys: Microsoft lisää nerokkaan Mac-toiminnon Windowsiin

Windows-käyttäjät ovat jo pitkään kyselleet erään Macin oletusasetuksen perään. Nyt se on vihdoin täällä: Voit katsella tiedostoja Windowsissa avaamatta niitä.

tiistai 6. kesäkuuta 2023 teksti M. Lorentsen

Mac-tietokoneiden käyttöjärjestelmässä on jo pitkään ollut mahdollista esikatsella tiedostoja painamalla kerran välilyöntinäppäintä. 

Tämä on kätevää esimerkiksi etsiessäsi tiettyä valokuvaa tietokoneelta, ja se on erittäin suosittu toiminto, jota ilman useimmat Mac-käyttäjät eivät haluaisi olla.

LUE MYÖS: 5 Mac-toimintoa, joita kaipaamme Windowsiin

Sen sijaan, että käyttäisit aikaa kansion valokuvien avaamiseen yksitellen kuvankatseluohjelmassa, Mac-tietokoneissa voit napsauttaa kansiossa olevaa valokuvaa kerran ja painaa välilyöntinäppäintä, niin näet kuvan koko näytön esikatselunäkymässä.

Sen jälkeen voit selata kansion muita tiedostoja nuolinäppäimillä.

Nyt tämä toiminto on käytettävissä myös Windowsissa. Microsoft on nimittäin lisännyt ilmaiseen PowerToys-ohjelmapakettiin uuden työkalun, jonka avulla voit käyttää Mac-tietokoneista tuttua toimintoa Windowsissa.

LUE MYÖS: Näppärä työkalu: Poimi teksti helposti kuvista

Uusi työkalu PowerToysissa

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Windowsissa pääsee kurkistamaan tiedostoihin. Useat kolmannen osapuolen ohjelmat,°kuten Etunurkan Seer, ovat ottaneet toiminnon käyttöön aiemmin, mutta nyt Microsoft on tehnyt oman työkalun tähän tarkoitukseen.

Uuden työkalun nimi on Peek, ja se on osa PowerToysia, joka on Microsoftin pienoisohjelmia ja pieniä lisäyksiä Windowsiin sisältävä paketti.

Kun Peek on käytössä, voit esikatsella kaikkia kansiossa, asemassa tai Työpöydällä valittuja tiedostoja painamalla Ctrl-näppäintä ja välilyöntinäppäintä samanaikaisesti.

Kuten Mac-tietokoneissa, Peek-työkalulla voit myös siirtyä tiedostosta toiseen painamalla nuolinäppäimiä.

LUE MYÖS: Microsoft: Ei enää uusia toimintoja Windows 10:een

Lataa PowerToys Etunurkasta

Peek ei ole PowerToysin ainoa uusi työkalu. Microsoft on lisännyt siihen myös Mouse Without Borders -työkalun, jonka avulla voit käyttää useita tietokoneita samalla hiirellä ja näppäimistöllä.

PowerToysia, jota kehitetään jatkuvasti ja johon lisätään säännöllisesti uusia toimintoja, ei asenneta automaattisesti Windowsiin, mutta voit ladata ohjelmapaketin ilmaiseksi Etunurkasta.

Lataa PowerToys Etunurkasta napsauttamalla tästä.

Tällä hetkellä PowerToysissa on 21 työkalua, jotka helpottavat muun muassa useiden tiedostojen nimeämistä uudelleen kerralla, erikoismerkkien kirjoittamista ja näppäimistön pikavalintojen luomista Windowsissa.

PowerToys on saatavana Windows 95- , Windows XP -, Windows 10- ja Windows 11 -koneisiin.

KotiMikron numerossa 6/2023 esittelimme PowerToys-paketin 17 senhetkistä työkalua ja niiden nerokkuuden artikkelissa "Suuri työkalupakki tietokoneellesi", jonka voit ladata Etunurkasta täältä.

Ehkä sinua kiinnostaa...