Ei enää Windows 10:tä
Ei enää Windows 10:tä:

Windows 10 väistyy Windows 11:n tieltä – ja nyt Windows 10 -tietokoneellesi on tiedossa pelkkää alamäkeä.

Microsoft: Ei enää uusia toimintoja Windows 10:een

Haaveiletko Windows 10:n uusista toiminnoista? Voit unohtaa ne! Microsoft ei enää tarjoa uusia toimintoja ja työkaluja vanhaan Windows-versioon. Ehkä on tullut aika vaihtaa Windows 11:een?

torstai 4. toukokuuta 2023 teksti S. Nielsen

Nyt se on varmaa: Windows 10:tä ollaan varmuudella kuoppaamassa.

Microsoft on ilmoittanut, ettei se enää lähetä uusia ominaisuuksia ja työkaluja, jos tietokoneessasi on Windows 10. Itse asiassa olet jo saanut viimeiset uutuudet edellisen päivityksen myötä.

Jo pitkään on ollut varmaa, ettei Microsoft tue järjestelmää enää vuoden 2025 jälkeen. Tämä tarkoittaa, että tietokoneesi ei enää saa tietoturvapäivityksiä, mikä on tietoturvariski. Siihen on kuitenkin aikaa vielä muutama vuosi.

Microsoft ei myöskään ole salannut sitä, että tietokoneen tulevaisuus on Windows 11:ssä ja Windows 12:ssa

Microsoftin viimeisin Windows 10:ntä koskeva ilmoitus on kuitenkin niin lopullinen, että jopa kaikkein kovimman Windows 10 -fanin on harkittava siirtymistä 11-versioon.

Lue myös: Microsoft lopettaa Windows 10 -lisenssien myynnin

Ei enää uusia toimintoja Windows 10:een

Microsoft on nimittäin ilmoittanut, että Windows 10:een ei enää päivitetä uusia toimintoja ja työkaluja. Tämä kerrottiin äskettäin Microsoftin omalla verkkosivustolla julkaistun blogikirjoituksen yhteydessä.

Et voi siis odottaa, että monet uudet työkalut, joita lanseerataan mahtipontisesti jatkuvasti Windows 11:een, hyödyttävät sinua, jos käytät edelleen Windows 10:tä.

Yleensä näiden kahden järjestelmän päivitykset ovat kulkeneet käsi kädessä siitä lähtien, kun Windows 11 näki päivänvalon vuonna 2021. Kun Windows 11:een tuli uusia työkaluja, jotkut niistä tulivat myös Windows 10:een.

Lue myös: Tähän asti voit käyttää Windows 10 -käyttöjärjestelmää

Voit jatkaa Windows 10:n käyttämistä vuoteen 2025 asti

Windows 10:n viimeisin suuri toimintopäivitys julkaistiin syksyllä 2022, ja sen nimi oli 22h2. 

Päivitys julkaistiin samalla, kun Windows 11:een julkaistiin suuri samanniminen päivitys. Tämä on se Windows 10 -päivitys, jolla Microsoft tekee nyt historiaa. 

Se on nimittäin viimeinen Windows 10:een tuleva toimintopäivitys. 

Microsoft jatkaa kuitenkin Windows 10 -järjestelmän päivittämistä, sillä kuten mainittu, tuki on voimassa vuoteen 2025 asti. Jatkossa päivitykset liittyvät kuitenkin vain korjauksiin ja tietoturva-aukkojen sulkemisiin.

Lue myös: Windows 22H2 -päivitys tietokoneellesi on nyt tulossa

Windows 10 -käyttäjillä on kolme vaihtoehtoa

Windows 10 -käyttäjänä huomaat parin vuoden kuluttua, että naapuri, jolla on Windows 11, käyttää kaikkia herkkuja uusien työkalujen muodossa, kun taas sinä ja tietokoneesi olette jumissa aloitusruudussa. 

Mitä asialle voi tehdä? Se riippuu siitä, riittääkö Windows 10 sinulle sellaisena kuin se on nyt, ja lisäksi se riippuu lompakostasi.

Sinulla on kolme vaihtoehtoa:

1. Jatka Windows 10:n käyttöä

Voit tietenkin jatkaa Windowsin rajatun version käyttöä. Ainakin 14.10.2025 asti, jolloin tuki päättyy. 

Sen jälkeen käyttö on omalla vastuullasi, sillä Windows 10:een ei enää tule tietoturvapäivityksiä.

2. Osta uusi tietokone, jossa on Windows 11

Uuden tietokoneen ostaminen on ehdottomasti paras vaihtoehto, jos et halua jäädä pois kehityksen kelkasta. Tietenkin se on myös kallei vaihtoehto.

Jos investoit uuteen tietokoneeseen, saat automaattisesti Windows 11:n kaupan päälle, sillä uusia Windows 10 -käyttöjärjestelmällä varustettuja tietokoneita ei enää myydä.

> Tutustu kannettavien tietokoneiden suurtestiimme KotiMikro-lehden numerossa 9/2023. Voit lukea aiheesta Etunurkasta

3. Päivitys Windows 11:een

Ehkä tietokonettasi voi käyttää Windows 11 -käyttöjärjestelmällä? Windows 11 -päivitys on ilmainen, jos sinulla on Windows 10 ennestään, mutta tietokoneesi ei välttämättä täytä Microsoftin tiukkoja vaatimuksia. 

Voit lukea kaiken Windows 11:een päivittämisestä tästä artikkelista.

Uusimmat GlobalStats Statcounter -analyysitoimiston luvut osoittavat lisäksi, että Windows 11 on edelleen vain toiseksi suosituin Windows-versio. 

Lähes 70 prosenttia tietokoneen käyttäjistä ympäri maailmaa käyttää edelleen Windows 10 -tietokonetta.

Ehkä sinua kiinnostaa...