Google Earth näyttää maailman ulkopuolelta
Google Earth

Google Earthissa on helppo mitata sekä etäisyyksiä että alueita. Näytämme, miten se tehdään. 

© Google

Näin käytät Google Earthin nerokkaita työkaluja

Kokeile tätä nerokasta temppua Googlen ohjelmassa, vaikket olisikaan koskaan ennen käyttänyt Google Earthia tai asentanut sitä tietokoneellesi.

keskiviikko 11. tammikuuta 2023 teksti N. Ernst

Google Earthissa koko maailma on kirjaimellisesti käden ulottuvilla.

Kaikki sen tarjoamat mahdollisuudet voivat tuntua häkellyttäviltä, kun matka Pyramideilta Manhattanille kestää vain yhden napsautuksen ja muutaman sekunnin.

LUE MYÖS: Lähde digitaaliselle Google Earth -aikamatkalle

Google Earthiin piilotettujen nerokkaiden työkalujen käytön opettelu voi tuntua hankalalta, koska ohjelman mahdollisuudet ovat niin moninaiset.

Apu on kuitenkin lähellä, sillä toimituksemme on käynyt ohjelman läpi ja selvittänyt parhaat ja hyödyllisimmät ominaisuudet, jotka eivät ole vain vaikuttavia ja hienoa katseltavaa, vaan voit käyttää niitä myös arjessa tietokoneruudun ulkopuolella.

Tässä on yksi parhaista vinkeistämme. Loput voit lukea KotiMikro-lehden numerosta 3/2023 tai Etunurkasta.

Google Earth vai Google Earth Pro?

Voit käyttää Google Earth -sovellusta verkossa tai ladata Google Earth Pron tietokoneellesi. 

Verkkoversio on suppeampi. Voit tutustua maailman eri kolkkiin, tutustua naapurisi taloon ja tuleviin lomakohteisiin, mutta et juuri muuta. Kuvanlaatukaan ole huippuluokkaa.

Kun lataat Google Earth Pron tietokoneellesi, saat paremman resoluution ja nopeamman kuvien renderöinnin sekä useita lisäominaisuuksia, kuten historiallisten karttojen tarkastelun, videoiden tekemisen esimerkiksi oman talosi yllä tapahtuvasta lennosta ja paljon muuta. 

Mittaa alue Google Earth Prossa

Hyvä esimerkki käytännöllisyydestä on mahdollisuus kartoittaa nopeasti tietty alue Google Earth Prossa. Se on loistava työkalu, jonka avulla voit nopeasti mitata määrittelemäsi maa-alueen – esimerkiksi oman tonttisi pinta-alan.

Alla on ohjeet alueen mittaamiseen:

  1. Avaa Google Earth.
  2. Etsi paikka, jonka haluat mitata. 
  3. Napsauta Työkalut-valikosta Viivain-valintaa. Uusi ikkuna avautuu.
  4. Mittaa alue valitsemalla Polygoni.
  5. Pidä osoitinta kartalla ja napsauta mittauksen aloituskohtaa.
  6. Vie nyt hiiri napsauttamalla kohtiin, jotka haluat sisällyttää mittaukseen.
  7. Mittaustulos näkyy Viivain-ikkunassa.

Näin saat nopeasti käsityksen nurmikon koosta, kun tilaat siirtonurmea. Tai sitten kuinka pitkä matka on paikallisen järven ympäri – selvität kaiken tämän poistumatta tietokoneelta ja ilman mittanauhaa.

Tällaiset mittaukset ovat mahdollisia, koska Google Earth on nykyään erittäin tarkka työkalu kattavien satelliittikuviensa, paikkatietojensa ja ilmakuviensa ansiosta.

Voit halutessasi tehdä samanlaisen mittauksen myös Google Earth -sovelluksella verkossa. 

Näin lataat Google Earthin

Jos tietokoneellesi ei ole vielä asennettu Google Earth Pro -ohjelmaa, asenna se ensin, jotta voit käyttää sen monia toimintoja kuten pinta-alan mittausta. 

Google Earth on saatavana ilmaisena Windows-versiona, joka tunnetaan myös nimellä Google Earth Free tai Google Earth Pro, jonka voit ladata tietokoneellesi ja asentaa samoin kuin muitakin Windows-ohjelmia.  

LUE MYÖS: Katso, miltä talosi näytti aiemmin

Voit ladata Google Earth -palvelun suomenkielisen version napsauttamalla alla olevaa linkkiä Googlen verkkosivustolla, josta löydät useita erilaisia Google Earth -versioita. 

Linkki: Lataa Google Earth Pro Suomi täältä

Kun verkkosivusto on avattu, napsauta Lataa Google Earthin tietokoneversio ladataksesi ohjelman ilmaisen version tietokoneellesi. 

Käytä Google Earth -sovellusta puhelimella

Google Earth -palvelua voi kuitenkin käyttää muuallakin kuin tietokoneella, sillä se on saatavana myös mobiilisovelluksena. Google Earth -sovellus Androidille löytyy täältä. Jos haluat ladata iPhone-sovelluksen, voit ladata sen täältä.

Google Earth -sovelluksen avulla on entistäkin intuitiivisempaa liikkua rajojen yli ja 3D-rakennusten välillä kosketusnäytön avulla.

Voit myös matkustaa ajassa taaksepäin ja nähdä, miten tietty alue on kehittynyt ajan myötä. Lisäksi voit tutkia kaikenlaisia paikkoja Google Streetview'n avulla, melkein kuin olisit itse paikalla. 

Tässä on Google Earth

Google Earth -sovelluksen avulla näet esimerkiksi, miten jokin alue on kehittynyt ajan mittaan. 

© Google

Lisää Google Earth -vinkkejä

Työpöytä- ja mobiililaitteille tarkoitetussa Google Earthissa on siis monia ominaisuuksia, ja parhaiden ja kiinnostavimpien ominaisuuksien löytäminen voi olla hieman hankalaa. 

LUE MYÖS: Tässä ovat Google Mapsin piilotetut toiminnot

KotiMikron uusimmassa numerossa 3/2023 olemme kuitenkin tehneet työn puolestasi ja löytäneet parhaat Google Earth Pro -työkalut. Tässä näytämme esimerkiksi, miten voit kuvata 3D-videota, joka muistuttaa lähes droonilla tai lentokoneella kuvattua kuvaa. 

Voit ostaa KotiMikro-lehden paikoista, joista yleensä ostat lehtiä, mutta voit jo nyt lukea artikkelin Etunurkasta. Artikkeli löytyy täältä. 

> Tässä ovat Google Earth Pron nerokkaat toiminnot

Ehkä sinua kiinnostaa...