Tässä on The Beatles.
The Beatles:

Uusi dokumentti valottaa The Beatlesin hajoamisen ajankohtaa. 

© Shutterstock

Tekoäly paljastaa totuuden The Beatlesista

Beatlesista kertovassa uudessa dokumentissa ohjaaja Peter Jackson on onnistunut eristämään musiikin ja äänet tekoälyn avulla. Tämä tarkoittaa, että kuulet kaiken, mitä sanottiin loppuaikoina ennen bändin hajoamista. Eikä se kuulosta ollenkaan niin pahalta kuin monet luulivat.

tiistai 4. tammikuuta 2022 teksti N. Ernst

John Lennon, Paul McCartney, George Harrison ja Ringo Starr olivat kiistatta vuosikausia ehkä maailman suurin musiikkiyhtye: The Beatles.

Epävarmempaa on ollut yhtyeen vuonna 1970 tapahtuneen hajoamisen jälkeen se, mikä johti yhtyeen hajoamiseen: mitä erimielisyyksiä yhtyeen sisällä oli, millainen dynamiikka heidän välillään vallitsi ja mihin suuntaan yhtyeen tuli edetä sen neljän jäsenen mielestä.

LUE MYÖS: Spotify: Kuuntele suosikkimusiikkiasi – täysin maksutta

Nyt uusi The Beatles -dokumentti antaa vastauksen muutamaan yhtyettä koskevaan kysymykseen ja myyttiin. 

Näihin kysymyksiin vastaamiseksi ohjaaja Peter Jackson on käyttänyt epätavallisia menetelmiä.

Peter Jackson on muuten mies Taru sormusten herrasta -elokuvien takana, jos hänen nimensä kuulostaa tutulta.

Suuri restaurointityö

Peter Jackson on käyttänyt dokumentin tekemisessä vanhoja videotallenteita The Beatlesin hajoamista edeltävältä ajalta, eli vuosilta1969–1970. 

Materiaalin restauroimiseksi on kuitenkin tehty paljon työtä sekä kuvien osalta että äänipuolella.

Alla on selvästi nähtävissä, miten materiaalia on käsitelty hellävaroen, jotta se näyttäisi paljon terävämmältä ja värikkäämmältä kuin 50 vuotta sitten.

Tässä on esimerkki Beatles-dokumentista
Korkea laatu:

Tässä näkyy alkuperäisten kuvien ja uuden dokumenttielokuvan restauroitujen kuvien välinen ero. 

© Disney+

Kovaäänisen musiikin taakse piilotettuja riitoja

Äänipuolella Peter Jackson teki kuitenkin kiinnostavia havaintoja, kun äänimaisemaa digitalisoitiin ja siivottiin.

John Lennon ja kumppanit eivät aina olleet kiinnostuneita siitä, että yhtyettä kuvaava kuvausryhmä kuuli kaiken, mitä puhutaan. 

Varsinkin silloin, kun bändin jäsenten kesken oli välillä erimielisyyksiä.

Neljä Beatlesia ratkaisi tämän kääntämällä vahvistimet kovemmalle tai soittamalla atonaalisia ääniä instrumenteillaan, kun heillä oli erimielisyyttä.

Peter Jacksonin työtä ei myöskään helpottanut se, että äänitallenteet oli tehty yhdelle raidalle, joten yksittäisiä instrumentteja ja ääniä oli vaikea erottaa toisistaan.

LUE MYÖS: Muistatko WinAmpin? Nyt soitin on taas täällä

Algoritmi jakaa musiikin 

Ratkaisuna oli, että Peter Jackson ja muut elokuvan tekijät kehittivät tekoälyn tai algoritmin, joka oppi kuulemaan eri instrumenttien ja äänien erot. 

LUE MYÖS: 25 vuotta MP3-musiikkia: Muistatko Napsterin ja iPodin?

Tällä tavalla monoäänitallenteet voitiin jakaa useisiin eri kanaviin eri instrumenteille ja äänille. 

Sen avulla instrumetteja voitiin mykistää ja saada kuuluviin, mitä puhuttiin – vaikka Beatles teki kaikkensa estääkseen sen 50 vuotta sitten. 

YouTubessa olevalla videolla ohjaaja Peter Jackson kertoo: 

"Opetimme tietokoneelle, miltä John kuulostaa ja miltä Paul kuulostaa. Sitten pystyimme erottelemaan raidat ja instrumentit ja valitsemaan, haluammeko kuulla vain puheen vai kitarat. Näet Ringon lyövän rumpuja taustalla, mutta et kuule niitä."

Tekoäly paljastaa totuuden

Johtopäätös on, että Beatles-jäsenten välillä oli todennäköisesti ristiriitoja ja erimielisyyksiä, mutta ne eivät olleet niin vakavia kuin monet luulivat.

Ääni- ja videotallenteet osoittavat sen sijaan, että jäsenet nauttivat yhdessä soittamisesta ja että keskustelut matkan varrella olivat rakentavia.

LUE MYÖS: Disney+: Parhaat vinkit ja neuvot

Neljä Beatlesia eivät olleet huonoissa väleissä ja riitelivät harvoin – eikä edes Yoko Onon läsnäolo, jota on kuvailtu yhtyeen hajoamisen syyksi, näytä aiheuttaneen ärtymystä yhtyeen jäsenten keskuudessa.

The Beatles -dokumentti löytyy Disney+-suoratoistopalvelusta.

Tuliko olosi nostalgiseksi Beatlesin tarinasta? Alla voit palata ajassa taaksepäin katsomaan MP3-tiedoston 25-vuotista historiaa. 

Ehkä sinua kiinnostaa...