USB-C-kaapeli – USB4 Version 2.0 standard
USB4:

USB4 Version 2.0 on uusi standardi, jolla tietoja voidaan siirtää kaksi kertaa aiempaa nopeammin.

© Shutterstock

USB4: USB-portin kautta voi nyt siirtää kolme elokuvaa sekunnissa

Suurin mahdollinen siirtonopeus USB-portin kautta kaksinkertaistuu nyt huikeaksi 80 gigabitiksi sekunnissa. Uuden standardin nimi on USB4 Version 2.0.

maanantai 31. lokakuuta 2022 teksti M. Østergaard

80 gigabittiä sekunnissa. Niin nopea on uusi USB-standardi nimeltä USB4 Version 2.0.

Voi olla vaikeaa kuvitella 80 miljardia ykköstä ja nollaa, jotka lähetetään kaapelin kautta. Nopeus tarkoittaa käytännössä noin kolmen korkearesoluutioisen digitaalisen elokuvan siirtoa joka sekunti.

Tähän mennessä 40 gigabittiä sekunnissa on ollut siirtonopeuden raja, ja tämäntyyppisillä kaapeleilla voidaan siirtää myös 80 gigabittiä sekunnissa, jos käytössä on uuden standardin mukaisia laitteita.

USB-nopeus näkyy logossa

Uuden standardin nimi on USB4 Version 2.0, mutta nopeus näkyy myös esimerkiksi uuden USB-kaapelin pakkauksen USB-logossa.

Suuresta nopeudesta ei ole hyötyä pelkästään tiedostojen latauksessa ja siirrossa.

USB-kaapelia voidaan käyttää myös näytön liittämiseen, joten olet valmiina hetkeen, kun haluat pelata parilla näytöllä, joiden Ultra HD -resoluutio on 3840 x 2160 pikseliä. Voit myös liittää sen avulla ulkoisen näytönohjaimen, jotta voit pelata tehokkaammin kannettavalla tietokoneellasi.

Uusi standardi tulee juuri sen jälkeen, kun USB:n eri versiot päätettiin nimetä ja merkitä uudella tavalla. 

Voit lukea oppaamme uudesta tavasta merkitä USB-tuotteita täältä.

USB-logo 40 Gbit/s
USB4:

Jatkossa USB-tuotteiden nopeus näkyy pakkauksessa olevassa logossa. Tähän mennessä 40 Gbit/s on ollut nopein ratkaisu, mutta nyt nopeus kaksinkertaistuu tasolle 80 Gbit/s.

© USB-IF

Mikä USB-versio tietokoneellasi on?

Jos haluat selvittää, mitä USB-standardin versioita tietokoneessasi on, se onnistuu oppaamme avulla.

Uuden 80 Gbit/s:n nopeuden hyödyntäminen edellyttää luonnollisesti sitä, että sekä laite että USB-kaapeli tukevat USB4 Version 2.0 -standardia.

USB4 Version 2.0 on aivan uusi standardi, jonka USB-standardin käyttöä edistävien yritysten organisaatio on julkaissut. Kestää kuitenkin vielä jonkin aikaa, ennen kuin pääset ostamaan standardin mukaista elektroniikkaa. Todennäköisesti se on vasta vuonna 2023.

Ensi vuonna Apple varustaa iPhonensa USB-C-liitännällä, joten voit käyttää samaa USB-johtoa kaikissa puhelimissa. Tämä johtuu EU:n päätöksestä, jonka mukaan kaikissa unionin rajojen sisällä myytävissä puhelimissa ja tableteissa täytyy olla USB-C-liitäntä elektroniikkajätteen vähentämiseksi.

Ehkä sinua kiinnostaa...