EU:n alueella kaikissa laitteissa tulee olemaan USB-C
Uusi standardi

Jos asia on EU-komission päätettävissä, kaikkien digitaalisten laitteiden on tulevaisuudessa käytettävä USB-C-standardia. Sen myötä voimme sanoa hyvästit Applen Lightning-kaapeleille ja muuntyyppisille latauskaapeleille, joita nykyisin käytetään esim. USB- ja Micro-USB-liitännöissä.

Virallista: EU:n alueella kaikissa laitteissa tulee olemaan USB-C

EU:n komissio on ehdottanut, että USB-C:stä tulee uusi yhteinen IT-laitteiden standardi. Tämä tarkoittaa, että Apple pakotetaan tarjoamaan vaihtoehto Lightning-kaapelille, joka on muuten ollut Apple-tuotteiden, kuten iPhonen, vakiovaruste.

torstai 30. syyskuuta 2021 teksti S. Nielsen

Idea on ollut jo kauan suunnitteilla. Mutta nyt siitä tulee totta: EU-komissio on esittänyt lakiehdotuksen, joka tekee USB-C:stä yleisen standardin IT-laitteiden lataamiseen.

Ehdotus koskee lähes kaikkia laitteita, kuten puhelimia, tabletteja, kameroita, kuulokkeita, kaiuttimia ja videopelikonsoleita.

Ajatuksena on, että kuluttajat käyttävät latureitaan uudelleen sen sijaan, että ostaisivat uuden laturin joka kerta, kun hankitaan uusia laitteita. Ehdotuksessa mainitaan myös, että laturit on myytävä erikseen, koska yhteisen standardin ansiosta kotona on sopiva laturi.

Ehdotuksen mukaan itsestään selvän ympäristöetunsa lisäksi kuluttajat säästävät 250 miljoonaa euroa vuodessa.

Micro-USB, Lightning ja USB-C

Jos EU saa päättää, kaikki digitaaliset laitteet on ladattava USB-C-liitännän avulla. Tämä merkitsee hyvästejä mm. Applen Lightningille sekä Micro-USB:lle.

Applen päänvaiva

Useimpien laitteiden valmistajat ovat jo ryhtyneet käyttämään USB-C-liitäntää.

Tämä koskee esimerkiksi suuria Android-puhelinvalmistajia, kuten Samsung ja Huawei, jotka jo käyttävät tätä standardia. Muuten suosittu Micro-USB katoaa vähitellen.

Applelle EU:n ehdotus on kuitenkin vakavampi. Se on nimittäin panostanut Lightning-standardiin, joka on toiminut vuodesta 2012 lähtien muun muassa kaikissa iPhone-puhelimissa.

> Apple on juuri lanseerannut iPhone 13:n. Katso täältä, mitä he voivat tarjota

Ensimmäinen selvitys vasta monen vuoden kuluttua

Jos EU:n aloitteeesta tulee laki, Applella on edessään vaikea valinta. 

Aikovatko he vaihtaa Lightning-portin uusien Apple-tuotteiden USB-C-portiksi? Pitäisikö Lightning-liitin säilyttää, mutta tarjota USB-C-sovitin mukaan? Vai pitäisikö heidän unohtaa tuotteidensa latauspistoke ja panostaa langattoman latauksen tekniikkaan, joka paranee jatkuvasti?

Päätöksen ei tarvitse olla valmis tänään eikä huomenna. 

EU:n lakiehdotuksen odotetaan olevan harkinnassa ainakin vuoden ajan, minkä jälkeen on enintään kahden vuoden siirtymäaika, jonka aikana Apple voi alkaa toimia uusien vaatimuksien mukaisesti.

> Lue myös: Miten langaton lataus toimii?

EU:n alueella kaikissa laitteissa tulee olemaan USB-C
USB-C

USB-C-kaapeli odottaa valoisaa tulevaisuutta, kun standardi on tarkoitus sisällyttää kaikkiin laitteisiin. Tämä tarkoittaa, että kaikki matkapuhelimet, kuulokkeet, kamerat ja tabletit käyttävät USB-C-liitäntää tulevaisuudessa.

Ehkä sinua kiinnostaa...