USB-keskitin, jossa on USB-C-liitin
USB-keskitin:

USB-keskitin voi muuttaa yksittäisen tietokoneen USB-C-portin useaksi liitännäksi.

© Shutterstock

Tämän vuoksi tarvitset USB-keskittimen tietokoneeseesi

Mikä USB-keskitin on ja mihin sitä tarvitaan? Näet vastauksen täältä.

keskiviikko 9. maaliskuuta 2022

Koska kannettavista tietokoneista on tullut yhä pienempiä ja ohuempia, niissä on yhä useammin vain muutama portti sivussa – yksinkertaisesti siksi, ettei tilaa ole enempää.

Jos sinulla on paljon lisävarusteita tietokoneeseesi, kuten ulkoinen näyttö, hiiri, näppäimistö ja ulkoinen kiintolevy, portit loppuvat nopeasti – ja samalla myös mahdollisuus liittää tietokoneeseen lisää laitteita.

Tällöin USB-keskitin tulee avuksesi. 

> Juuri nyt voit saada 8-in-1-USB-keskittimen lahjaksi, kun tilaat 4 KotiMikro-lehden numeroa hintaan 21,90 €. Katso tarjous täältä.


Tästä artikkelista voit lukea:

Kannettava tietokone, jossa on USB-C-liitäntä
Saat lisää liitäntöjä:

Nykyiset kannettava tietokoneet ovat monesti niin pieniä ja ohuita, että niissä on tilaa vain muutamalle liitännälle. Siitä voi tulla ongelmia, jos koneeseen halutaan liittää esimerkiksi ulkoinen näyttö, hiiri ja näppäimistö. Silloin tarvitset USB-keskittimen. 

© Barry Paterson/Shutterstock

Mikä USB-keskitin on?

USB-keskitin on kätevä sovitin, joka tarjoaa useita liitäntöjä tietokoneellesi.

USB-keskittimessä voi olla erilaisia USB-liitäntöjä, kortinlukija, HDMI-lähtö ja verkkoliitäntä kaapeliverkkoa varten.

USB-keskitin vie yleensä vain yhden USB-portin tietokoneesta. Voit siis helposti laajentaa tietokoneen USB- tai USB-C-lähtöjen määrää ja liittää tietokoneeseen lisää laitteita.

> Lue myös: Mitä muistitikku osaa?

Mihin USB-keskitintä käytetään?

USB-keskitin laajentaa tietokoneen yhden USB-portin useammaksi liitännäksi. 

Voit siis helposti liittää laitteita, kuten tulostimen, hiiren, ulkoisen SSD-aseman, näppäimistön ja paljon muuta samaan aikaan ilman, että tietokoneen portit loppuvat kesken.

USB-keskitin, jossa on monia liitäntävaihtoehtoja, voi myös tuoda tietokoneeseesi uusia ominaisuuksia, kuten langallisen verkkoyhteyden tai HDMI-portin. 

Jos tietokoneesi on niin moderni, että siinä on vain USB-C-portit, voit käyttää USB-keskitintä myös sovittimena, jonka avulla voit liittää laitteita, jotka käyttävät vanhempaa USB-A-porttia.

7-porttinen USB-keskitin
USB-keskitin:

Yksinkertaisin USB-keskitin on vain sarja USB-lisäportteja tietokoneeseen, kuten tämä. Saatavana on myös USB-keskittimiä, joissa on esimerkiksi HDMI-lähtö, kortinlukija ja verkkoliitäntä. 

© Shutterstock

Tarvitaanko USB-keskittimeen virtalähdettä?

Aiemmin USB-keskitin tarvitsi myös ulkoisen virtalähteen voidakseen syöttää riittävästi virtaa liitettyihin laitteisiin. Nykyään on tavallista, että USB-keskitin liitetään tietokoneen USB-C-porttiin, joka pystyy tuottamaan enemmän virtaa. 

Siksi ulkoista virtalähdettä ei useinkaan tarvita.

Lisäksi monet tietokoneeseen liitettävät laitteet käyttävät aiempaa vähemmän virtaa. Ulkoinen SSD-levy kuluttaa esimerkiksi paljon vähemmän virtaa kuin vanhanaikainen mekaaninen kiintolevy.

> Juuri nyt voit saada 8-in-1-USB-keskittimen lahjaksi, kun tilaat 4 KotiMikro-lehden numeroa hintaan 21,90 €. Katso tarjous täältä.

Oletko jo tilaaja?

Jos olet jo KotiMikro-lehden tilaaja, saat USB-keskitinalennettuun hintaan Moreshop-etukaupastamme.

Moreshopista löydät kaikkea elektroniikasta ja keittiötarvikkeista treenivarusteisiin ja sadevaatteisiin erityiseen tilaajahintaan.

Kirjaudu sisään tilausnumerollasi, niin saat alennuksen,

> USB-keskitinlöytyy Moreshopista täältä

Mikä on telakka?

Telakka on eräänlainen elektroninen parkkipaikka tietokoneellesi. 

Telakan avulla saat USB-keskittimen USB-porttien lisäksi runsaasti muita liitäntämahdollisuuksia.

Telakassa laitteet ovat yleensä kytkettyinä koko ajan. Kannettava tietokone liitetään telakkaan vain yhdellä USB-johdolla kotiin tullessasi ja pääset nopeasti käyttämään esimerkiksi tulostinta, kaapeliverkkoa, hiirtä, näyttöä ja näppäimistöä.

> Lue Targus-telakkatestimme täältä.

Mihin USB-keskitin yhdistetään?

USB-keskitin toimii useimmissa USB-portilla varustetuissa tietokoneissa.

Voit liittää USB-keskittimen sekä PC:hen että Maciin, ja se toimii myös Android-puhelinten ja -tablettien kanssa, joissa on USB-C-liitäntä, joten voit esimerkiksi liittää hiiren ja näppäimistön puhelimeen kaapelilla.

Se on kätevä esimerkiksi silloin, kun olet lomalla ja haluat katsoa elokuvia puhelimeltasi hotellihuoneen television kautta. Liitä vain USB-keskitin puhelimeen ja yhdistä se televisioon HDMI-kaapelilla. 

> Lue myös: Virallista: EU:n alueella kaikissa laitteissa tulee olemaan USB-C

Mitä liitäntöjä USB-keskittimessä voi olla?

Voit ostaa USB-keskittimen, jossa on lähes kaikki tietokoneen liitännät. 

Tämä tarkoittaa muun muassa HDMI-liitäntää näytön, SD- ja microSD-korttien lukijan sekä USB-C- ja vanhanaikaisten USB-A-porttien liittämiseksi. 

Saatavana on myös USB-keskittimiä, joihin voit asentaa sisäisen SSD-aseman. Näin voit käyttää koko keskitintä tietokoneen ulkoisena tallennustilana.

Joidenkin USB-keskittimien toinen tärkeä ominaisuus on verkkoliitäntä (Ethernet). 

Useissa uusissa tietokoneissa ja MacBookeissa ei nimittäin ole tilaa verkkoliitännöille, joten et voi käyttää kaapeliverkkoa. Tämä onnistuu, jos käytät USB-keskitintä, jossa on verkkoliitäntä. 

8-in-1-USB-keskitin, Ethernet, kortinlukija, USB 2.0, USB 3.0, USB-C, HDMI ja virtasovitin
USB-keskitin ja Ethernet:

Tämä 8-in-1-USB-keskitin mahdollistaa kannettavan tietokoneen tai Macin yhdistämisen kiinteään verkkoon sen päässä olevan Ethernet-liitännän kautta. Lisäksi siinä on kaksi kortinlukijaa, USB 2.0, USB 3.0, USB-C, HDMI ja virtasovitin esimerkiksi matkapuhelimen lataamiseen. 

Mihin USB-porttiin USB-keskitin yhdistetään?

Varmista, että tiedät USB-portin tyypin, kun liität laitteen.

Esimerkiksi USB 2.0 -portti sopii erinomaisesti hiiren tai näppäimistön yhdistämiseen. Jos haluat yhdistää ulkoisen kiintolevyn, varmista, että teet sen nopeamman USB 3.2 -portin kautta. Muutoin tiedostonsiirto sujuu liian hitaasti.

> Juuri nyt voit saada 8-in-1-USB-keskittimen lahjaksi, kun tilaat 4 KotiMikro-lehden numeroa hintaan 21,90 €. Katso tarjous täältä.

Miksi USB-keskitin ei toimi?

USB-keskittimen yksittäisten porttien toimimattomuuteen voi olla useita syitä. 

Jos sinulla on paljon virtaa vaativia laitteita, varmista, että USB-keskitin saa riittävästi virtaa tietokoneen USB-portista. Porteissa voi olla eroja, joten kokeile eri portteja.

Jos tämä ei toimi, joudut ehkä käyttämään ulkoista virtalähdettä, jos sellainen on USB-keskittimen mukana.

Jos USB-keskittimen HDMI-portti ei toimi, se voi johtua siitä, että tietokoneen USB-C-portti ei tue HDMI-yhteyttä.

Mikä USB-keskitin kannattaa valita?

Ennen kuin lähdet etsimään USB-keskitintä, mieti, mitä tarvitset. Mitä liitäntöjä tietokoneestasi puuttuu? Mitä laitteita haluaisit yhdistää tietokoneeseen?

Jos haluat käyttää ulkoista näyttöä, HDMI-liitäntä voi olla hyvä idea. Useimmissa uusimmissa näytöissä käytetään HDMI-kaapelia. HDMI-liitäntä mahdollistaa myös tietokoneen yhdistämisen televisioon. 

Jos sinulla on useita vanhempia USB-laitteita, kuten hiiri, näppäimistö ja ulkoinen kiintolevy, valitse USB-keskitin, jossa on enemmän USB-liitäntöjä. 

Jos otat paljon valokuvia ja haluat käyttää USB-keskitintä kortinlukijana, on tärkeää tarkistaa, mikä muistikortti kamerassasi on. Saatavana on USB-keskitin, jossa on kortinlukija sekä SD-, micro-SD- että CF-korteille. 

Mitä eroa on USB- ja USB-C-keskittimellä?

Kun lähdet etsimään USB-keskitintä, törmäät todennäköisesti sekä USB- että USB-C-keskittimiin, mutta niiden ero on itse asiassa melko pieni. 

Tämä tarkoittaa vain sitä, että keskittimeltä tietokoneelle menevässä johdossa on USB-C-liitin tai vanhanaikainen USB-liitin. Muista siis tarkistaa, mikä liitäntä on käytettävissäsi.

Uudemmissa tietokoneissa ja MacBookeissa on yleensä vain USB-C-liitäntä, kun taas vanhemmissa koneissa on ehkä vain tavallinen USB-liitäntä. 

Joskus mukana toimitetaan sovitin, jotta voit käyttää USB-keskitintä sekä tietokoneen USB- että USB-C-liitännöissä. 

> Lue myös: USB-kaapeli kertoo, miten tehokkaasti se lataa

Ehkä sinua kiinnostaa...