Ulkoisen dvd-aseman hyvänä puolena on se, että sen voi laittaa pois laatikkoon, kun sitä ei tarvita.
Ulkoinen dvd-asema:

Ulkoisen dvd-aseman hyvänä puolena on se, että sen voi laittaa pois laatikkoon, kun sitä ei tarvita.

© Shutterstock

Lisää tietokoneeseesi dvd- ja Blu-ray-asema

Harvoissa uusissa tietokoneissa on nykyään optinen cd-, dvd- tai Blu-ray-asema, mutta voit tehdä asialle itse jotain. Tarvitset vain ulkoisen aseman, joka liitetään tietokoneen USB-porttiin.

keskiviikko 17. toukokuuta 2023 teksti H. Rasmussen

Vielä muutamia vuosia sitten oli lähes mahdotonta myydä tietokonetta, jos siinä ei ollut optista asemaa jossain muodossa.

Vuosituhannen vaihteesta lähtien cd-rom-asema oli pakollinen nykyaikaisessa tietokoneessa, sitten dvd-asemat tulivat suosituiksi ja vaihtuivat lopulta Blu-ray-formaattiin, jossa yhdelle levylle voi tallentaa jopa 100 gigatavua.

Nykyään uusissa tietokoneissa on harvoin optista asemaa, sillä tapamme ovat muuttuneet.

Sen sijaan, että polttaisimme tiedostoja ja elokuvia Blu-ray-levylle, suoratoistamme elokuvia verkosta ja tallennamme tiedot varmuuskopioiksi verkkoon tai edulliselle ulkoiselle kiintolevylle tai USB-muistitikulle.

> USB-muistitikkua voidaan käyttää muuhunkin kuin tiedostojen siirtämiseen tietokoneelta toiselle. Lue lisää täältä 

Lataa cd-, dvd- ja Blu-ray-levyjä ulkoiselta asemalta

Kehitys ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettet enää koskaan tarvitsisi optista asemaa tietokoneellasi. 

Voit edelleen ostaa laitteita, joiden mukana tulee ohjelmia dvd-levyllä, ja haluat luultavasti päästä lukemaan laatikostasi löytyvää Blu-ray-elokuvien tai polttamiesi dvd-levyjen kokoelmaa.

Onneksi se on edelleen mahdollista, jos hankit ulkoisen aseman, joka liitetään tietokoneen vapaaseen USB A- tai USB C -porttiin.

Hintaeroa kuitenkin on jonkin verran, jos haluat vain lukea ja kirjoittaa cd- ja dvd-levyjä tai jos haluat lukea ja kirjoittaa tiedostoja uudemmille Blu-ray-levyille.

Dvd-asemia saa noin 25 eurolla

Jos sinulle riittää cd- ja dvd-levyjen lukeminen, voit ostaa ulkoisen tallentavan dvd-aseman noin 25 eurolla. Täältä voit lukea lisää näistä ulkoisista asemista.

Voit esimerkiksi ostaa LG GP57EB40-dvd-aseman, joka maksaa noin 25 euroa ja jolla voi kirjoittaa dvd-levyjä 8X-nopeudella ja cd-levyjä 24X-nopeudella.

Asema siis lukee kaikkia nykyisiä cd- ja dvd-levyjäsi ja kirjoittaa dataa, elokuvia ja musiikkia uusiin tyhjiin tallennuslaitteisiin. 

LG:n asema ei kuitenkaan pysty lukemaan Blu-ray-levyjä, joten harkitse tarkkaan ennen tilaamista, haluatko lukea myös tätä uudempaa mediatyyppiä.

> Lue myös: Opas: Valitse paras ulkoinen dvd-asema

Osta tallentava Blu-ray-asema n. 100 eurolla

Tarvitset yleensä Blu-ray-polttimen, jos haluat tallentaa varmuuskopioita levyille tai polttaa omia videotallenteita Blu-ray-levyille, joita voi toistaa esimerkiksi olohuoneen Blu-ray-soittimella.

Sama koskee myös tilanteita, jos sinulla on jo kokoelma Blu-ray-elokuvia ja haluat säilyttää niistä varmuuskopion tietokoneesi kiintolevyllä.

Koska Blu-ray käyttää siniviolettilasereita, joiden aallonpituus on lyhyempi (405 nm) kuin dvd-levyjen (650 nm) ja cd-levyjen (780 nm), voit lukea Blu-ray-levyjä vain, jos asemassasi on ylimääräinen laserdiodi 405 nanometriä varten.

Sellainen on Blu-ray-asemassa, mutta ei dvd-asemassa.

Voit esimerkiksi ostaa Verbatimin 98938 Blu-ray-polttimen n. 100 eurolla.

Tällä asemalla voi kirjoittaa Blu-ray-levyjä 6X-nopeudella, 8X-nopeudella toimivia dvd-levyjä ja 24X-nopeudella toimivia cd-levyjä.

Samalla sitä voidaan tietenkin käyttää myös vain cd- ja dvd-levyjen sekä Blu-ray-levyjen lataamiseen tietokoneelle.

Ulkoinen tallentava Blu-ray-asema noin 100 eurolla
Verbatim 98938:

Saat noin 100 eurolla ulkoisen Blu-ray-polttimen, jolla voit lukea cd- ja dvd-levyjä sekä Blu-ray-levyjä – ja kirjoittaa kaikille kolmelle tallennuslaitteelle.

© Verbatim

Tallenna koko elokuvakokoelma tietokoneellesi

KotiMikron numerosta 9/2023 voit lukea, miten saat koko elokuvakokoelmasi dvd- ja Blu-ray-levyiltä tietokoneen kiintolevylle, jotta voit katsella niitä ilman optisia tallennuslaitteita. 

Artikkelin mukana saat kolme tehokasta ohjelmaa, jotka ovat apunasi:

  • Tallenna Blu-ray- ja dvd-elokuvia kiintolevylle
  • Pakkaa elokuvat pienempiin tiedostomuotoihin ja toista niitä kaikilla laitteilla
  • Järjestä elokuvakokoelmasi upeaan elokuvatietokantaohjelmaan, josta voit jopa käynnistää toiston suoraan

Näillä kolmella ohjelmalla saat täydellisen paketin, jolla voit arkistoida kaikki helposti vahingoittuvat elokuvat turvallisesti tietokoneen kiintolevylle.

Voit lukea artikkelin ja ladata kolme ohjelmaa Etunurkasta täältä

Ehkä sinua kiinnostaa...