Nyt voit itse päättää selaimen Windowsissa
Ei enää Edgeä:

Microsoft on tähän asti tehnyt kaikkensa sen eteen, että käyttäisit Edge-selainta. Pian voit kuitenkin avata Windowsin linkkejä valitsemallasi selaimella.

© Shutterstock

Vihdoinkin: Ei enää linkkien avautumista Edgessä

Vastaisuudessa sinulla on enemmän valinnanvapautta avatessasi linkkejä Windowsissa. Sinun ei nimittäin ole enää pakko käyttää Edge-selainta.

tiistai 12. syyskuuta 2023 teksti N. Ernst

Istu mukavasti tuoliin ja rentoudu. Sulje kaikki mietteet, ongelmat ja tekemättömät asiat pois ajatuksistasi ja tyhjennä mielesi.

Sulje nyt silmäsi ja ajattele suosikkiselaintasi. Siis sitä selainta, jota käytät mieluiten ja joka tuntuu parhaimmalta.

Onko se Edge?

Ei, todennäköisesti ei ole. 

Statcounter-sivuston uusimman selvityksen mukaan vain 5,4 prosenttia maailman internetin käyttäjistä valitsee Microsoftin selaimen verkossa liikkuessaan.

LUE MYÖS: Microsoft yrittää pakottaa sinut käyttämään Edgeä

Microsoft on kuitenkin päättänyt, että kun napsautat esimerkiksi Windowsin aloitusvalikossa olevaa linkkiä, Edge-selain avautuu oletusselaimesi sijaan. 

Näin käy esimerkiksi tehdessä hakuja, kuten etsiessäsi reseptiä. Vaikka käyttäisit normaalisti Chromea, resepti avautuu Edgessä, kun napsautat linkkiä.

Microsoft tyrkyttää Edgeä

Tai ainakin näin on ollut jo pitkään. 

Windows 11:n viimeisimmän Windows Insider -version julkaisutiedotteissa todetaan kuitenkin, että eurooppalaiset käyttäjät voivat nyt avata linkkejä suosikkiselaimellaan , ei pelkästään Edgellä.

LUE MYÖS: Edge-selaimessa on nyt erityisen tehokas tumma tila

Tämän muutoksen myötä Microsoft näyttää löysäävän otettaan käyttäjien Windowsin selainasetuksista. 

Microsoft on monen vuoden ajan yrittänyt ohjata käyttäjiä Edgeen muiden selaimien, kuten Chromen, Firefoxin ja Operan, sijaan.

Tämän myötä olet nähnyt varoituksen, jos olet yrittänyt ladata Chromen tietokoneellesi, ja viimeksi Microsoft on yrittänyt saada sinut valitsemaan Edge-selaimen ponnahdusikkunoiden avulla.

Ristiriitaa EU:n kanssa

Microsoft ei ole vastannut siihen, miksi se antaa nyt eurooppalaisten Windows-käyttäjien valita selaimen vapaammin ja miksi valinnan vapaus koskee vain Eurooppaa. Teknologiauutissivusto The Vergen mukaan syynä voi kuitenkin hyvinkin olla se, että Microsoft ei halua toimia EU:n Digimarkkinasäädöksen vastaisesti.

Digimarkkinasäädöksen tarkoituksena on varmistaa tasapuoliset kilpailuedellytykset sekä oikeudenmukaisemmat ja avoimemmat digitaaliset markkinat kaikille esimerkiksi vapaan selainvalinnan avulla. 

Vielä ei tiedetä, milloin voit avata linkkejä oletusselaimella Windowsin normaaliversiossa.

> Lue myös: EU-säädökset voivat estää 8K-televisioiden myynnin

Ehkä sinua kiinnostaa...