Jos haluat siirtää tiedostoja tietokoneelta toiselle, et tarvitse siihen USB-muistitikkuja tai ulkoisia kiintolevyjä.
Tiedostojen jakaminen:

Jos haluat siirtää tiedostoja tietokoneelta toiselle, et tarvitse siihen USB-muistitikkuja tai ulkoisia kiintolevyjä. 

Näin käytät Lähijako-toimintoa Windowsissa

Tiedostojen jakaminen eri tietokoneiden välillä Windows-käyttöjärjestelmän avulla on nyt entistäkin helpompaa. Lähijako-toiminnon avulla voit lähettää tiedostoja langattomasti tietokoneelta toiselle.

keskiviikko 23. marraskuuta 2022 teksti H. Rasmussen

Monissa suomalaiskodeissa on enemmän kuin yksi tietokone. Ehkä sinullakin on useita tietokoneita, tai ehkä perheessäsi jokaisella on oma kone.

Silloin tiedostoja on usein tarpeen siirtää tietokoneelta toiselle – monet lähettävät niitä sähköpostitse tai käyttävät USB-muistitikkua.

Tiedostojen jakoon lähekkäin olevien tietokoneiden välillä on kuitenkin kätevämpi, helpompi ja selkeämpi tapa.

> Snapdrop-palvelulla voit jakaa tiedostoja tietokoneen, puhelimen, tabletin ja muiden laitteiden välillä. Lue lisää täältä

Helpompi jakomahdollisuus Windowsissa

Aiemmissa Windows-versioissa piti olla lähes tietotekniikan ammattilainen, että tiedostoja osasi jakaa. 

Se tehtiin joko Resurssienhallinan kiertotien kautta tai niin, että kotiverkkoon piti määrittää niin sanotut Kotiryhmät. Microsoft poisti ominaisuuden myöhemmin.

Windows 10:ssä ja 11:ssä on kuitenkin paljon helpompi tapa jakaa tiedostoja: Lähijako, jossa tietokone etsii muita lähellä olevia tietokoneita Bluetoothin kautta ja lähettää sitten tiedostoja Wi-Fin kautta. 

Hyvä jakoratkaisu kotitarpeisiin

Tämä toimii hyvin sillon, kun toiselle tietokoneelle täytyy lähettää vain yksittäisiä tiedostoja, mutta se ei ole paras tapa jakaa sisältöä jatkuvasti eri tietokoneiden välillä. 

Silloin tiedostojen jako perinteisemmin Resurssienhallinnassa on parempi ratkaisu.

Lähijako-toimintoa käyttäessäsi sinun ei tarvitse määrittää mitään etukäteen – kytket vain toiminnon päälle asetuksissa, jos se on jostain syystä poistettu käytöstä.

Oletuksena Lähijako on käytössä Windows 10- ja 11 -tietokoneella.

> Lue myös: Suurten tiedostojen lähettäminen verkossa

Tiedostojen jakaminen Lähijako-toiminnolla:

Jaa tiedostoja tietokoneelta toiselle käyttämällä Windowsin Lähijako-toimintoa
Vaihe 1:

Etsi Resurssienhallinnasta tiedosto, jonka haluat jakaa. Napsauta tiedostoa hiiren kakkospainikkeella ja napsauta jakokuvaketta. 

Lähijako-kohdassa näkyvät nyt tietokoneet, jotka ovat lähellä omaa laitettasi. Kun napsautat tietokonetta, toiselle tietokoneelle lähetetään kysely, joka täytyy hyväksyä.


Jaa tiedostoja Lähijako-toiminnon avulla Windowsissa
Vaihe 2:

Vastaanottajan tietokoneella näkyy nyt tämä ilmoitus, jossa pyydetään tallentamaan toiselta tietokoneelta lähetettävä tiedosto.

Tutustu muihin jakomahdollisuuksiin

Nyt saatavilla olevasta KotiMikron numerosta 20/2022 voit lukea muista tavoista jakaa tiedostoja Windows 10:ssä ja 11:ssä.

Perinteinen kansioiden jakaminen lähiverkossa todella toimii myös käyttöjärjestelmän uusimmissa versioissa. Näytämme, miten se onnistuu Windows 11:stä kertovan suuren sarjamme osassa 14.

Voit lukea artikkelin ja koko Windows 11 -sarjan Etunurkasta

Ehkä sinua kiinnostaa...