Windows 11 -tietokone
Windows 11

Windows 11:n asettamien korkeiden vaatimusten täyttäminen vaatii tehokkaan ja suhteellisen uuden tietokoneen.

© IB Photography // Shutterstock

Näin hyvä tietokoneesi on oltava, jotta saat Windows 11:n käyttöösi

Windows 11 asettaa suuria vaatimuksia tietokoneen suorituskyvylle. Katso tästä, mitä tietokoneessasi tulee olla Microsoftin uuden käyttöjärjestelmän käyttämiseen.

tiistai 19. lokakuuta 2021

Windows 11 asettaa korkeita vaatimuksia tietokoneellesi. Microsoftin uuden käyttöjärjestelmän asentamiseen tarvitaan nopea ja hyvin varusteltu tietokone.

Microsoftin vaatimukset koskevat sekä tietokoneen kapasiteettia ja nopeutta että erityistä TPM-turvasirua, josta et ole luultavasti ole koskaan kuullutkaan. 

Jos tietokoneesi on yli pari vuotta vanha, siihen ei välttämättä voi päivittää Windows 11 -käyttöjärjestelmää.

Mitä tietokoneelta siis oikeastaan vaaditaan? Saat vastauksen täältä. 

Millainen tietokoneen tulee olla, jotta Windows 11 toimii?

Prosessorin vähimmäisvaatimuksena on, että sen kellotaajuus on vähintään 1 gigahertsi, ja sen on oltava vähintään kaksiytiminen. Tietokoneessa täytyy olla vähintään neljä gigatavua RAM-muistia, mutta useimmissa uusimmissa tietokoneissa niin pitäisi ollakin.

Lisäksi tarvitaan 64 gigatavua tallennustilaa, tai mielellään enemmänkin.

Näytön resoluution on oltava vähintään 720p ja sen täytyy olla yli 9 tuuman kokoinen.

Tietokoneen näytönohjaimen täytyy olla DirectX 12 -yhteensopiva. Se on Windowsin osa, joka keskustelee näytönohjaimen kanssa esimerkiksi pelattaessa tietokoneella.

> Lue kaikki Windows 11 -käyttöjärjestelmää koskevat artikkelimme täältä

Tietokoneen tietoturvan korkeat vaatimukset

Windows 11:ssä on myös joitakin hyvin erityisiä teknisiä vaatimuksia tietokoneen turvallisuuden osalta. 

Siinä on nimittäin oltava ominaisuus nimeltä UEFI Secure Boot. Kyseessä on tietoturvatoiminto, joka on suunniteltu estämään haitallisia ohjelmistoja latautumasta tietokoneen käynnistyessä. 

Useimmat nykyaikaiset tietokoneet voivat käyttää Secure Boot -ominaisuutta, mutta se on ehkä aktivoitava ensin tietokoneen BIOS-asetuksista.

Tietokoneessa on myös oltava TPM 2.0 -siru, ja juuri TPM:stä on kirjoitettu paljon uuden Windows 11 -käyttöjärjestelmän yhteydessä. Vain harva tietää, mitä se tarkoittaa ja miksi TPM 2.0 on tärkeä. 

Mikä TPM on?

TPM on lyhenne sanoista Trusted Platform Module. Se on salaussiru, joka varmistaa muun muassa sen, että vain auktorisoitu ohjelmisto saa käynnistyä tietokoneen käynnistyessä. 

TPM-siru toimii ikään kuin pieni näppäimistö, jota käytetään useiden kotihälytinjärjestelmien sammuttamiseen PIN-koodilla.

Kun käynnistät tietokoneen, TPM-siru lähettää yksilöllisen salausavaimen. Jos kaikki on kunnossa, aseman salaus puretaan ja tietokone käynnistyy normaalisti. Jos joku on kuitenkin yrittänyt päästä käsiksi tietokoneeseesi, TPM-siru voi estää käyttöjärjestelmän lataamisen.

Internetissä on ollut paljon juttuja siitä, miten Windows 11 voidaan asentaa tietokoneelle, jolla ei ole TPM 2.0-sirua (tai jolla on hieman vanhempi TPM 1.2 -siru), sillä se on vaatimus, jota monet tietokoneet eivät täytä. 

Emme kuitenkaan suosittele tätä menettelytapaa. Toisaalta se on monimutkainen prosessi, ja toisaalta vaarannat tietokoneesi tietoturvan. Silloin on parempi pysyä Windows 10:n käyttäjänä siihen asti, kunnes tietokoneesi täytyy vaihtaa. 

> Lue myös: Lanseerauksen jälkeen: Microsoft pyrkii ratkaisemaan nämä 8 virhettä

Toimiiko Windows 11 tietokoneellani?

Tietokoneelle on siis melko paljon vaatimuksia, jos haluat Windows 11 -käyttöjärjestelmän käyttöösi. Valitettavasti on kuitenkin hyvin todennäköistä, että et pääse käyttämään sitä, jos tietokoneellasi on ikää enemmän kuin pari vuotta. 

Jos et ole varma, täyttääkö tietokoneesi Windows 11 -asennuksen vaatimukset, voit suorittaa testiohjelman tässä kuvatulla tavalla

Se testaa tietokoneesi ja antaa selkeän vastauksen siihen, täyttääkö tietokone Microsoftin vaatimukset. Ohjelma kertoo myös, mitä vaatimuksia tietokoneesi ei ehkä täytä.

Muista myös, että voit jatkaa Windows 10:n käyttöä vielä jonkin aikaa. 

Microsoft on luvannut toimittaa Windows 10 -päivityksiä vuoteen 2025 saakka. Sen jälkeen sinun pitää kuitenkin harkita uuden koneen hankkimista, koska ilman tarvittavia tietoturvapäivityksiä virusten, haittaohjelmien ja muiden vaarojen riski on paljon suurempi. 

> Lue myös: Näin kauan voit jatkaa Windows 10:n käyttöä

Windows 11:n järjestelmävaatimukset:

  • Prosessori: 1 gigahertsiä (GHz) tai nopeampi, 2 tai useampia ytimiä yhteensopivassa 64-bittisessä prosessorissa tai System on a Chip (SoC) -järjestelmäpiirissä.
  • RAM: 4 gigatavua (Gt).
  • Tallennustila : 64 Gt tai suurempi tallennustila. 
  • Järjestelmän laiteohjelmisto: UEFI, suojattu käynnistys. 
  • TPM: Trusted Platform Module (TPM) versio 2.0. 
  • Näytönohjain: Yhteensopiva DirectX 12:n tai sitä uudempien kanssa, WDDM 2.0 -ajuri.
  • Näyttö: HD-näyttö (720p) yli 9-tuumainen, 8 bittiä värikanavaa kohti.

Lähde: Microsoft.com

Ehkä sinua kiinnostaa...