Vikoja Windows 11:ssä
Vikoja Windows 11:ssä

Windows 11 on kaukana täydellisestä, ja kuten kaikissa uusissa käyttöjärjestelmissä, myös siinä on joitakin puutteita, jotka on korjattava.

© Curt Bauer / Shutterstock.com

Lanseerauksen jälkeen: 8 uutta virhettä Windows 11:ssä

Windows 11 on juuri lanseerattu, ja jo nyt raportoidaan virheistä ja puutteista käyttöjärjestelmän uudessa versiossa. Kahdeksan virhettä ovat niin laajalle levinneitä, että Microsoft etsii niihin ratkaisua.

keskiviikko 13. lokakuuta 2021 teksti H. Rasmussen

5.10.2021 oli Windows 11:n suuri lanseerauspäivä. Järjestelmä korvaa ajan myötä suositun Windows 10:n.

Koska päivitystä levitetään Windows 10 -koneisiin kaikkialla maailmassa, sinulle ei ehkä ole vielä tarjottu sitä.

Viikko julkaisun jälkeen Windows 11 löytyy kuitenkin jo tarpeeksi monesta tietokoneesta, jotta Microsoft voi tunnistaa yleisimpiä ongelmia ja vikoja, jotka yhtiö pyrkii korjaamaan. 

> Katso täältä, miten Windows 11 päivittyy ympäri maailmaa – ja miten voit ohittaa päivitysjonon

Käyttäjät ympäri maailmaa ovat kohdanneet erityisesti nämä 8 virhettä.

Virhe 1: Windows 10:n tehtäväpalkki jää näkyviin

Jotkut Windows 11 -käyttöjärjestelmään päivittäneet käyttäjät ovat huomanneet, että uudessa käyttöjärjestelmässä on edelleen vanha Windows 10:n tehtäväpalkki.

Tämä voi tietysti olla hyvä asia, jos tehtäväpalkin keskellä oleva aloituspainike ei miellytä, mutta se herättää tietenkin huolta siitä, että Windowsin muut osat eivät myöskään päivity oikein.

Jos sinulla on sama ongelma, yritä luoda uusi käyttäjäprofiili Windows 11 -tietokoneeseen. Uudessa profiilissa pitäisi olla oikea tehtäväpalkki.

Windows 11:n tehtäväpalkki
Tehtäväpalkki

Yksi Windows 11:n suurimmista muutoksista on se, että tehtäväpalkki on nyt keskitetty näytön keskelle. Monet ovat kuitenkin kohdanneet vikoja sen käytössä.

© Microsoft

Virhe 2: Aloitusvalikko ei aukea

Jotkut uuden Windows 11 -käyttöjärjestelmän omistajat ovat huomanneet, ettei aloitusvalikko suostu avautumaan. 

Ongelma liittyy ensimmäiseen vikaan, jossa Windows 10:n tehtäväpalkki jää näkyviin, ja se voidaan ratkaista poistamalla kaikki asennetut päivitykset ja asentamalla ne uudelleen.

Odotamme Microsoftin lähettävän piakkoin päivityksen, joka ratkaisee ongelman. 

Virhe 3: AMD:n suorittimet toimivat heikosti

Suoritinvalmistaja AMD ilmoittaa, että yksittäiset Windows 11:ssä ajettavat ohjelmat voivat aiheuttaa AMD:n suorittimille jopa 15 prosentin suorituskyvyn laskun.

Tämä johtuu Windows 11:ssä olevasta virheestä, jossa käyttöjärjestelmä ei jaa työtä tasaisesti suorittimen ytimille sekä suorittimen sisäänrakennetun välimuistin virheellisestä käytöstä.

AMD pyrkii yhdessä Microsoftin kanssa löytämään ratkaisun, joka toivottavasti poistaa ongelmat. 

Virhe 4: Virheellinen ilmoitus, ettei tietokone pysty käyttämään Windows 11:tä

Muutamat käyttäjät ovat havainneet, että Microsoftin oma työkalu, , PC Health Check, jolla tarkistetaan, toimiiko Windows 11 tietokoneella, ilmoittaa, että tietokoneella voi käyttää Windows 11:tä, kun taas päivityksen asennusohjelma sanoo päinvastaista.

Valitettavasti tähän ongelmaan ei ole tällä hetkellä ratkaisua, mutta Microsoft vahvistaa, että he ovat tietoisia virheestä ja työskentelevät kovasti sen korjaamiseksi.

> Tarkista, toimiiko Windows 11 tietokoneellasi nyt

Virhe 5: Resurssienhallinta vie tietokoneen muistin

Windows 11:n ensimmäisistä testiversioista lähtien Resurssienhallinnassa on ollut muistin käyttöön liittyvä virhe, joka korjattiin matkan varrella.

Nyt virhe on ilmestynyt uudelleen valmiissa Windows 11:ssä, ja joillekin käyttäjille se tarkoittaa sitä, että Resurssienhallinta käyttää jopa gigatavun verran tietokoneen muistia muutaman kansion avaamisen jälkeen.

Koska virhe on aiemmin ratkaistu, Microsoftilta odotetaan pian uutta ratkaisua.

> Tutustu Windows 10:n ja Windows 11:n välisiin eroihin tässä artikkelissa

Virhe 6: VirtualBox ei toimi

Jos käytät VirtualBoxia, sinulla voi olla ongelmia virtuaalikoneiden käynnistämisessä Windows 11:ssä..

Ongelma ilmenee virtuaalikoneissa, joissa Intel Hyper-V -tekniikka on otettu käyttöön.

VirtualBoxin takana oleva Oracle on ilmoittanut työstävänsä uutta versiota ohjelmasta, jotta voit käyttää virtuaalisia Windows-versioita uudelleen. 

Virhe 7: Intelin ja Dellin ohjelmat eivät toimi

Intelillä ja Dellillä on molemmilla ongelmia ohjelman kanssa, joka voi priorisoida verkkoliikennettä, koska ohjelmat käyttävät UDP-protokollaa, johon Windows 11:n virheet vaikuttavat.

Intelin ohjelma on nimeltään Killer ja Dellin SmartByte, mutta saatat havaita myös verkko- tai Internet-yhteyden hidastumista, jos käytät VPN-palvelua, joka lähettää ja vastaanottaa UDP:n kautta.

Microsoftilta odotetaan tällä viikolla ratkaisua.

Virhe 8: Ongelmia selaimessa

Vietnamilainen selain Cốc Cốc on kärsinyt vakavista ongelmista Windows 11:ssä.

Ne ovat niin vakavia, että selain ei yksinkertaisesti avaudu käyttöjärjestelmässä. Myös muista tähän selaimeen liittyvistä haittavaikutuksista on raportoitu.

Microsoft kertoo, että he tutkivat ongelmaa ja kertovat siitä enemmän, kun ongelman laajuus on tiedossa.

> Lue myös: Tämän vuoksi tarvitset Microsoftin uuden Edge-selaimen

Älä epäröi ladata Windows 11 -käyttöjärjestelmää

Tällaiset virheet eivät ole harvinaisia uuden käyttöjärjestelmän elinkaaren ensikuukausina, joten kun sinulle tarjotaan mahdollisuutta päivittää Windows 11 tietokoneellesi tänä syksynä tai talvena, sinun ei tarvitse olla huolissasi.

On hyvin tyypillistä, että Windows 11:n kaltainen uusi käyttöjärjestelmä aiheuttaa virheitä ja ongelmia, mutta samalla on korostettava, että joskus on parempi olla kokeilematta uutta Windows-versiota ensimmäisten joukossa.

Muutamassa kuukaudessa useimmat lastentaudit ovat todennäköisesti parantuneet – mikä turhauttaa ongelmat alussa kohdanneita.

> Lue kaikki Windows 11 -käyttöjärjestelmää koskevat artikkelimme täältä

Ehkä sinua kiinnostaa...