Windows 10X:stä ei tulekaan mitään
Haudattu suunnitelma

Windows 10X olisi ollut Microsoftin vastaus Googlen kevyille ja edullisille Chromebookeille. Nyt Microsoft julkaisee uuden käyttöjärjestelmän ennen kuin sitä on edes lanseerattu.

© Windows Central

Windows 10X: Microsoft kuoppaa upouuden käyttöjärjestelmän

Siitä olisi pitänyt tulla hyvä, mutta siitä ei tulekaan mitään. Microsoftin uuden Windows 10X -käyttöjärjestelmän piti haastaa Google, mutta se on nyt virallisesti hyllytetty.

maanantai 24. toukokuuta 2021 teksti N. Ernst

Asiasta on huhuttu epävirallisesti, mutta nyt Microsoft sanoo mielipiteensä suoraan. Suurimittaisesta Windows 10X -projektista ei tulekaan mitään.

Windows 10X suunniteltiin helppokäyttöiseksi ja vähemmän resursseja kuluttavaksi käyttöjärjestelmäksi kuin tavallinen Windows 10. Se oli suunniteltu erityisesti vähemmän tehokkaita tietokoneita ja tabletteja varten, jotka kilpailevat Googlen Chromebookien kanssa.

Chromebookit ovat tyypillisiä kevyitä, ohuita ja halpoja tietokoneita, joissa voidaan käyttää Googlen Chrome- ja Android-sovelluksia, mutta niissä ei voi ajaa tavallisia Windows-ohjelmia.

Luvut ovat aiemmin tänä vuonna osoittaneet, että joka kymmenes tietokone on Chromebook, ja Google vie markkinaosuuksia erityisesti Windowsilta. 

LUE MYÖS: Uusi suuri päivitys Windows-tietokoneellesi

Windows 10X oli tarkoitettu mm. tietokoneisiin, joissa on taittuva näyttö
Taitettava tietokone

Windows 10X oli suunniteltu muun muassa taittuvanäyttöisille tietokoneille, kuten Lenovo ThinkPad X1 Fold sekä mikrotietokoneena käytettäville tableteille. 

© Lenovo

Nauti Windows 10X:n parhaista puolista

Microsoft muuttaa siis kurssia, eikä se enää keskity lanseeraamaan Windows 10X -käyttöjärjestelmää markkinoille. Sen sijaan Microsoft pyrkii ottamaan käyttöön 10X:n parhaat toiminnot tavalliseen Windows 10 -versioon.

LUE MYÖS: Käytä Android-sovelluksia Windows 10:ssä

Tämä sisältää muun muassa paremman tuen sovelluksille ja teksti puheeksi -toiminnon sekä parannetun kosketusnäppäimistön esimerkiksi tableteissa.

Microsoft ei ole vielä ilmoittanut, milloin uusista ominaisuuksista tulee osa normaalia Windows 10:tä.

LUE MYÖS: Taittuvat näytöt ovat tulevaisuuden teknologiaa

Ei Microsoftin ensimmäinen yritys 

Microsoftille tämä ei ole lainkaan ensimmäinen kerta, kun se on yrittänyt tuoda markkinoille Windowsin kevytversion.

Kun Microsoft julkaisi ensimmäisen Surface-tietokoneen markkinoille vuonna 2012, siinä oli muun muassa mahdollisuus käyttää Windows RT -käyttöjärjestelmää, joka oli rajoitetumpi Windowsin versio.

LUE MYÖS: Windows 10X: Tässä on Microsoftin uusi käyttöjärjestelmä

Vuonna 2017 Microsoft esitteli Windows 10 S -käyttöjärjestelmän, joka oli erittäin rajoitettu versio Windows 10:stä. Sen avulla tietokoneelle voitiin vain lähinnä asentaa Windows Store -sovelluksia koneelle ja käyttää selaimena vain Microsoftin omaa Edge-selainta. 

Microsoft Surface Neo suunniteltiin uuden Windows 10X:n lipunkantajaksi. Nyt on epävarmaa, tuleeko tietokone ylipäätään markkinoille.
Microsoft Surface Neo

Microsoft Surface Neo suunniteltiin uuden Windows 10X:n lipunkantajaksi. Nyt on epävarmaa, tuleeko tietokone ylipäätään markkinoille. 

© Microsoft

Ehkä sinua kiinnostaa...