Tarkista kiintolevy Windows 10:ssä

Kiintolevy ei ole ikuinen. Pahimmassa tapauksessa menetät kaikki tiedostosi, jos kiintolevy hajoaa yllättäen, eikä tehtynä ole varmuuskopioita.

Tarkista kiintolevy Windows 10:ssä

Yllättävä kiintolevyn hajoaminen voi olla katastrofi. Tarkista kiintolevysi virheiden varalta Windows 10:n omalla työkalulla.

perjantai 18. toukokuuta 2018 teksti Henning Dadkhah Rasmussen


Kamalampaa tilannetta ei juuri voi kuvitella: Tietokone ei käynnisty, vain kiintolevy nakuttaa ikävän kuuloisesti. 

Nakutus on merkki siitä, että kiintolevy on sanonut sopimuksensa irti. Sillä olevat tiedostot on menetetty ja katastrofi on valmis, ellei varmuuskopioita ole tehtynä.

Tutki kiintolevy ensin Windows 10:n työkalulla

Kiintolevy voi vikaantua ilman varoitusta, oireilematta mitenkään etukäteen. Siksi onkin hyvä tarkistaa kiintolevyn kunto mahdollisten virheiden varalta, ennen kuin on liian myöhäistä.

Perustarkistuksen voi tehdä Windows 10:n omalla työkalulla, joka tutkii kiintolevyn ja korjaa tiedostojärjestelmän virheet. 

Fyysistä vikaa ei Windowsin työkalu sen paremmin kuin mikään muukaan ohjelma pysty korjaamaan. Loogiset viat, eli tiedostojärjestelmän korruptoituneet kohdat työkalu kuitenkin havaitsee ja ehdottaa korjaustoimia.  

Näin käytät Windows 10:n virheentarkistajaa

 1. Avaa Resurssienhallinta tehtäväpalkin kuvakkeesta tai painamalla näppäinyhdistelmää Windows-näppäin + E
 2. Valitse vasemman reunan siirtymisruudusta Tämä tietokone.
 3. Napsauta tarkistettavaa asemaa kakkospainikkeella ja valitse esiin tulevasta kohdevalikosta rivi Ominaisuudet
 4. Valitse Työkalut-välilehti. 
 5. Valitse Virheentarkistus-kohdassa Tarkista.
 6. Valitse Tarkista asema.

Jos tarkistuksessa löytyy virheitä, joita Windows ei osaa korjata, varmuuskopioi tiedostosi välittömästi, jos et ole sitä hiljan tehnyt. Vie sitten kone huoltoon ja pyydä arvio korjaamisesta. 

KotiMikron tilaajana saat ilman eri maksua 50 gigatavun verkkovarmistustilan Keepit-palvelusta. Ota 50 gigatavun tila käyttöösi täällä ja varmista tärkeät tiedostosi.

Jos kiintolevy on ehjä, mutta olet vahingossa poistanut tiedostoja, niin ne saattaa olla mahdollista vielä palauttaa, kun toimit heti. 

Lue myös: Pelasta poistetut tiedostot

Lue KotiMikrosta lisää tarkistusasiaa

KotiMikron uusin numero 8/2018 kertoo, kuinka teet tietokoneellesi kuntotarkastuksen, joka paljastaa piilevät viat ennen kuin ne johtavat tiedostojen menettämiseen. Etunurkassa on seitsemän uutta ohjelmaa, joilla voi tarkistaa oman kokoonpanonsa perusteellisesti.

Lehden artikkelissa tarkistetaan seuraavat kohteet:

 • Suoritin
 • Kiintolevy
 • SSD-levy
 • Näyttö
 • Akku
 • Muisti
 • USB-portit

Osta KotiMikron irtonumero lehtipisteestä tai tilaa lehti, niin voit lukea sitä saman tien tietokoneella tai mobiililaitteella Wype-palvelussa.

> Nyt saat yhden numeron KotiMikroa, pääsyn Etunurkan yli 300 ohjelmaan ja 400 video-oppaaseen sekä muuhun sisältöön yhteishintaan vain 3,90 eurolla. Tutustu tarjoukseen täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...