Palautusohjelma saattaa pelastaa päiväsi

Poistetut tiedostot saattaa vielä saada takaisin palautusohjelmalla.

© Shutterstock

Pelasta poistetut tiedostot

Tietoja ei ole välttämättä menetetty lopullisesti vaikka olisit vahingossa poistanut lomakuvia sisältävän kansion. Palautusohjelma saattaa pelastaa päiväsi.

tiistai 20. kesäkuuta 2017 teksti C. Slot

Pelastus­toimiin pitää ryhtyä välittömästi, jos korvaamattomia lomakuvia tai tärkeitä asiakirjoja sisältänyt kansio on joutunut kadoksiin.

Roskakorin tyhjentämisen jälkeen tiedosto on hävinnyt näkyvistä, mutta silloinkaan tietoja ei ole välttämättä menetetty lopullisesti.

Windowsin tiedostojärjestelmä ei pyyhi poistettua tiedostoa kadoksiin, vaan ainoastaan vapauttaa levytilan uudelleen käytettäväksi.

Poistetut tiedostot saattaa vielä saada takaisin palautusohjelmalla, joka käy läpi kiintolevyn vapaan levytilan ja etsii merkkejä poistetuista tiedostoista.

Kadonneen tiedon metsästys:

 1. Toimi heti
  Tietojen palauttaminen on tehtävä mahdollisimman pian poistamisen jälkeen, sillä tietokone tallentaa uutta tietoa poistetun tiedoston jäljiltä vapaaksi merkittyyn levykohtaan.

 2. Älä asenna uusia ohjelmia
  Uusien ohjelmien asennus saattaa kirjoittaa poistettujen tiedostojen päälle uutta tietoa. Tämän jälkeen tiedoston palauttaminen kokonaisena ei enää ole mahdollista, eikä välttämättä edes sen osaa saa enää palautettua. .

 3. Suorita palautusohjelma muistitikulta
  Jos mahdollista, käytä palautusohjelmaa muistitikulta, niin asennus ei kirjoita mitään levylle.

 4. Tee ensin pikahaku
  Palautusohjelmissa on yleensä valittavissa nopea pikahaku, jolla voi ensin etsiä kadonneita tiedostoja.

 5. Tee syvähaku
  Palautusohjelmissa oleva perusteellisempi syvähaku saattaa viedä aikaa jopa useita tunteja riippuen tallennusvälineestä ja sen kapasiteetista.

Palautusohjelmilla voi etsiä ja palauttaa kadonneita tiedostoja perinteisiltä kiintolevyiltä, ssd-asemilta ja usb-muisteilta. Saatavana on myös muistikortteja tukevia palautusohjelmia.

Tuoreessa KotiMikron numerossa 10/2017 on vertailtu kuutta palautusohjelmaa. Artikkelissa on myös lyhyt katsaus palautuksen perusteisiin.

Tilaa KotiMikro, niin voit lukea lehteä tietokoneella ja mobiililaitteella Wype-palvelussa. Saat luettavaksi 10 viimeisintä numeroa.

Ehkä sinua kiinnostaa...