Windows 10:n lisenssit
Windows 10:n lisenssit.

Aikaisemmin Windowsin aktivointiin tarvittava tuoteavain tuli lähinnä dvd-levyllä tai tarrassa uuden tietokoneen kyljessä tai pohjassa. Nykyään käyttöoikeudet voi ostaa myös latauksina.

© Nor Gal / Shutterstock.com

Home vai Pro: Katsaus Windows 10:n käyttöoikeuksiin

Windowsin käyttöoikeus eli lisenssi varmistaa, että järjestelmä on aito ja toimii parhaalla mahdollisella tavalla, mutta mikä lisenssi pitäisi hankkia?

sunnuntai 10. toukokuuta 2020 teksti M. Lorentsen


Windows 10:n aktivointiin tarvittava digitaalinen käyttöoikeus tai tuoteavain varmistaa, että Windows on aito ja sen asennus on käyttöehtojen mukainen.

Lisenssi myös varmistaa, että järjestelmä toimii oikein ja siihen saa Microsoftilta kaikki tarvittavat päivitykset.

Jos Windowsia ei ole aktivoitu, järjestelmässä esiintyy häiriöitä ja puutteita. Esimerkiksi työpöydän taustakuvaa ei pysty vaihtamaan. Aktivointi saattaa estyä myös vanhentuneen järjestelmäversion takia.

Windowsin asiallisen käytön edellytyksenä on siis hankittu käyttöoikeus, joko digitaalisena tai tuoteavaimen muodossa.

Aktivoimatontakin Windowsia voi kuitenkin käyttää, jos sietää järjestelmän toiminnan rajoitukset ja sen, että Windows jatkuvasti muistuttaa aktivoinnista.

Käyttäjää kiinnostaa luonnollisesti eniten se, minkä lisenssin hankkisi, sillä normaalikäyttäjälle niitä on tarjolla käytännössä kaksi, ja hinnatkin vaihtelevat jonkin verran sen mukaan, mistä lisenssin hankkii.

> Täällä voit lukea lisää asiaa Windows 10:stä

Windows 10 Home- vai Pro-lisenssi?

Windows 10 Home ja Windows 10 Pro ovat Windows 10:n lisenssivaihtoehdot, jotka ovat tavalliselle käyttäjälle tarjolla.

Windows 10 Pro -version käyttöoikeus on kalliimpi kuin Windows 10 Homen käyttöoikeus, sillä Pro-versio sisältää enemmän ominaisuuksia. Windows 10:tä hankkiessa onkin hyvä selvittää, mitä ominaisuuksia tarvitsee.

Lue kuvan alta, miten versiot eroavat toisistaan.

LUE MYÖS: Parhaat Windows 10 -vinkit

Windows 10 Pro vs Windows 10 Home

Kotikäyttäjälle on tarjolla käytännössä kaksi Windows 10 -versiota. Tarpeista riippuen valinta on joko Home- tai Pro-versio.

© Microsoft

Windows 10 Home

Windows 10 Home on nimensä mukaisesti tarkoitettu kotikäyttäjälle.

Windows 10 Home sisältää tarvittavat suojausominaisuudet, Windows Hello -kirjautumisapurin ja tarvittavat perussovellukset, kuten esimerkiksi Microsoft Edge -selaimen, Sähköposti-sovelluksen, Kalenterin ja Valokuvat-sovelluksen.

Windows 10 Home -versiossa mukana tuleva Windowsin suojaus -sovellus sisältää tarvittavat suojauskomponentit, kuten muun muassa virustorjunnan, palomuurin, lähiverkkosuojauksen, nettisuojauksen, laitesuojauksen ja salasanalla suojatun käynnistyksen.

Windows 10 Home maksaa Microsoftin verkkokaupassa 145 euroa.

> Lue myös: Edge saa lisää ominaisuuksia

Windows 10 Pro

Windows 10 Pro on, kuten nimikin jo viittaa, tarkoitettu edistyneeseen ja ammattikäyttöön. Järjestelmä onkin yleisempi yrityksissä kuin kotikäytössä.

Windows 10 Pron käyttöoikeus sisältää samat ominaisuudet kuin Home-lisenssi, ja lisäksi Pro-lisenssillä saa käyttöön monipuoliset lisäominaisuudet.

Tietoturvapuolella käytössä on muun muassa BitLocker-salaus, jolla voi suojata laitteessa olevat tiedot niin, että niitä voivat käyttää vain käyttäjät, joilla on käyttölupa. Lisäksi voi ottaa käyttöön tietojen häviämistä estävän automaattisen Windows Information Protection (WIP) -ominaisuuden.

Windows 10 Pro sisältää suuren joukon nimenomaan yrityskäyttöön tarkoitettuja ominaisuuksia. Niihin kuuluvat muun muassa erilaiset ryhmäkäytännöt, joilla voi hallita yhteisön tietokoneita ja käyttäjätilejä, sekä päivitysten asennusten kehittynyt hallinta ja sovellusten jaetut käyttöoikeudet.

Windows 10 Pro toimii myös yhteensopivissa taulutietokoneissa.

Windows 10 Pro maksaa Microsoftin verkkokaupassa 259 euroa.

> Windowsin omien suojausominaisuuksien lisäksi tietokoneen tietoturvaa voi halutessaan tehostaa kolmannen osapuolen ohjelmilla. Lue artikkelimme, jossa esitellään kattava tietoturvapaketti Windows 10:lle.

Windows 10:llä on eri lisenssityyppejä

Windows 10 -lisenssi tulee yleensä uuden tietokoneen mukana, sillä useimmissa uusissa laitteissa on Windows 10 esiasennettuna.

Tilanne on toinen, jos päivittää vanhemman Windows-version uuteen. Silloin pitää hankkia uusi Windows-lisenssi. Kuten myös tilanteessa, jossa hankkii uuden tietokoneen ilman käyttöjärjestelmää ja asentaa siihen Windowsin itse. 

Sen lisäksi, että Windows 10:stä on tarjolla muun muassa Home- ja Pro-versiot, niin myös lisenssityypeissä on eroja.

Lisenssityypillä ei ole vaikutusta Windowsin ominaisuuksiin, vaan eroja on ainoastaan sopimusehdoissa, ja lisäksi käyttöoikeustyypillä on vaikutusta myös Windowsin hintaan.

(Artikkeli jatkuu kuvan alla) 

Windows 10 OEM vs FPP

Windosin asennus-dvd tuli ennen uuden tietokoneen mukana. Usein kyse oli OEM-versiosta, jonka pystyi tarvittaessa asentamaan dvd:ltä uudelleen, mutta vain sille tietokoneelle, jonka mukana Windows oli hankittu.

Windows 10 OEM-lisenssillä

Edullisin Windows 10 -lisenssi on niin sanottu OEM-lisenssi, joka on käyttöoikeuksiltaan rajoitettu.

OEM-lisenssit ovat pari kymppiä huokeampia kuin niin sanotut retail-lisenssit. 

OEM-lisenssin rajoituksena on, että sillä aktivoitua Windowsia voi käyttää vain yhdessä tietokoneessa, eikä lisenssillä ole siirto-oikeutta. 

Lisäksi OEM-versio ei salli tietokoneen emolevyn vaihtoa, mutta muut laitteistopäivitykset OEM sallii.

OEM-lisenssi on yleisin tietokoneissa, joissa on Windows esiasennettuna laitevalmistajan toimesta. OEM-lyhenne tulee sanoista Original Equipment Manufacturer, "alkuperäinen laitteistovalmistaja".

OEM-versiossa on aina laitevalmistajan tuki, mutta OEM-versiot eivät oikeuta maksuttomaan suoraan tukeen Microsoftilta, toisin kuin niin sanotut retail-versiot.

Windows 10 retail-lisenssillä

Käyttöoikeuksiltaan laajempi lisenssityyppi on niin sanottu retail-versio, joka merkitään kaupoissa usein myös lyhenteellä FPP (Full Packaged Product, "täydellinen tuotepaketti").

Retail- eli jälleenmyyntiversio voi olla täysi versio tai päivitysversio. Windows 10:stä ei kuitenkaan enää ole varsinaista retail-päivitysversiota, vaan kaikki ovat täysversioita.

Retail-versiossa toimitetaan yleensä jokin asennusmedia, kuten dvd, ja nykyisin usein usb-media.

Retail-version voi siirtää uuteen tietokoneeseen, sillä retail-versio ei ole sidottu tietokoneen kokoonpanoon kuten OEM-versio.

Retail-versiot ovat vapaampien sopimusehtojen takia kalliimpia kuin OEM-versiot.

LUE MYÖS: Uusia voimaleluja tietokoneelle

Varo väärennettyjä OEM-lisenssejä

OEM-lisenssi on yleisesti käytetty Windows-lisenssi.

Verkossa on syytä olla varovainen, varsinkin jos on ostamassa lisenssitarraa. Huijarit saattavat myydä väärennettyjä lisenssejä.

Hälytyskellojen pitää soida, jos yli sadan euron Windows-lisenssiä kaupataan parilla kympillä. Näissä hämärissä kaupoissa luvataan toimittaa aktivointikoodin sisältämä lisenssitarra sähköpostissa.

Tarran alkuperää, saati aitoutta ei voi mitenkään varmistaa. Tällainen huippuhalpa lisenssi on todennäköisesti varastettu, kopioitu tai väärennetty.

Jos kyseessä on tällainen piraattilisenssi, niin se saattaa toimia, mutta jossain vaiheessa se todennäköisesti jää Microsoftin tarkistusautomaatin haaviin, sillä Microsoft seuraa lisenssien käyttöä verkossa.

Hanki Windows omalta kauppiaaltasi, muulta valtuutetulta jälleenmyyjältä tai Microsoftin verkkokaupasta.

LUE MYÖS: Kiristä tietokoneen turboruuvia helposti

Ehkä sinua kiinnostaa...