Trump Android Huawei hylätty älypuhelin

Huawei-puhelimet jäävät jatkossa ilman Googlen sovelluksia. 

Google hylkää Huawein - mitä se merkitsee käyttäjälle?

Google on lopettanut yhteistyön Huawein kanssa. Sen seurauksena tulevissa Huawei-puhelimissa pyörii riisuttu Android-versio, ilman Googlen sovelluksia ja palveluita. Lue tästä, mitä se merkitsee Huawei-puhelimen käyttäjälle.

torstai 23. toukokuuta 2019 teksti S. Nielsen


Käytätkö Huawei-puhelinta? Tai harkitsetko sellaisen hankkimista? Siinä tapauksessa lue eteenpäin. 

Jymyuutiset saatiin noin viikon sisään. Ensin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump julisti kauppaboikotin Huawein tuotteille. 

Kauppaboikotin seurauksena Google ilmoitti, että se viheltää pelin poikki Huawein kanssa.

Se vihellys tarkoittaa, että jatkossa Huawein uusissa puhelimissa ei nähdä Googlen sovelluksia eikä niihin ilmeisesti myöskään saa tietoturvapäivityksiä, mikä on jo vakava asia.

Vielä on jonkin verran epäselvää, mitä Huawein joutumien mustalle listalle merkitsee käyttäjälle, mutta jotain voidaan tapahtuneesta jo päätellä.

Lakkaako Huawei-puhelimeni toimimasta?

Jos nykyinen puhelimesi on Huawei-merkkinen, niin ainakaan tällä hetkellä syytä huoleen ei ole. 

Puhelimessa olevat Googlen sovellukset eivät lakkaa toimimasta ja saat jatkossakin järjestelmä- ja sovelluspäivitykset nykyisen Android-versiosi elinkaaren mukaan.

Entä jos hankin uuden Huawei-puhelimen nyt?

Googlen ja Huawein välirikon ei pitäisi vaikuttaa nyt myynnissä oleviin laitteisiin.

Niiden Android-järjestelmä toimii normaalilla tavalla ja käytettävissä ovat kaikki sovelluskaupan sovellukset.

> Huawein Honor-brändi esitteli tiistaina 21. toukokuuta uuden älypuhelinsarjan. Lue täältä, millaisia uudet Honor-puhelimet ovat.

Huawei Google
Huawei P30.

Muun muassa Huawei P30 -puhelimen kaltaiset laitteet ovat tehneet kiinalaisvalmistajasta maailman toiseksi suurimman älypuhelinvalmistajan. Huawein puhelimet ovat laadukkaita, hyvin varusteltuja ja hinnaltaan erittäin kilpailukykyisiä.

Millaisia tulevat Huawei-puhelimet ovat?

Seuraavan polven Huawei-puhelimissa ei enää ole Googlen sovelluksia esiasennettuna, eikä niihin voi niitä myöskään jälkikäteen asentaa.

Tämä tarkoittaa, että googlettoman Huawei-puhelimen hankkijalla on kyllä käytössään Android-järjestelmä, mutta riisuttuna Googlen suosituista sovelluksista, kuten Gmail, Google Maps ja YouTube.

Tämänhetkisten tietojen perusteella laitteissa ei siis olisi Googlen sovelluskauppaa, vaan sovelluksia pitäisi asentaa jonkin muun palvelun kautta.

Voiko sovelluksia ladata muusta kuin Googlen sovelluskaupasta?

Googlen sovelluskauppa ei ole ainoa paikka hankkia sovelluksia.

Esimerkiksi Samsungilla on oma sovelluskauppansa, ja F-Droid on puolestaan avoimen lähdekoodin Android-sovelluksia jakava alusta.

Onkin todennäköistä, että Huawei-laitteisiin tulee Huawein oma sovelluskauppa.

Googlen sovelluksia ei Huawein kauppaan kuitenkaan tule, joten Gmailin ja muiden Googlen suosittujen sovellusten käyttäjillä ei ole muuta mahdollisuutta, kuin siirtyä toisen valmistajan leiriin.

> Lue myös: Huawei pois pelistä – mistä uusi puhelin?

Kuinka suosittu Huawei on Suomessa?

Huawei ohitti hiljattain Applen nousten maailman toiseksi suurimmaksi älypuhelinvalmistajaksi, heti ykkösenä olevan Samsungin kantaan.

Huawei on myös Suomessa suosittu merkki, vaikka Huawei-boikotti saa varmasti ihmiset varuilleen ja Huawein puhelimien myynti voi notkahtaa rajustikin. 

Viime vuonna Huawein puhelin oli Elisan ja Telian myydyimpien listalla kolmantena ja DNA:n listalla Huawein paras sijoitus oli neljäs. Myydyimpien joukossa oli useita Huawein puhelimia.

Ehkä sinua kiinnostaa...