Jos sinulla on Android-puhelin, hakkerit saattavat päästä käsiksi mediatiedostoihisi.
Android-puhelimet vaarassa:

Jos sinulla on Android-puhelin, hakkerit saattavat päästä käsiksi mediatiedostoihisi.

© Shutterstock

Applen koodi vaarantaa miljoonia Android-puhelimia

Applen kirjoittama lähdekoodi tekee miljoonista Android-puhelimista alttiita hyökkäyksille, joiden kautta hakkerit pääsevät käsiksi mediatiedostoihisi.

maanantai 25. huhtikuuta 2022 teksti M. Lorentsen

Jos sinulla on Android-puhelin, jossa on käytössä Qualcommin tai MediaTekin mikrosiruja, voit joutua pulaan.

Tietoturvayritys Check Point Research nimittäin kertoo raportissaan, että Qualcommin tai MediaTekin siruja käyttävät älypuhelimet ovat alttiita hakkerointihyökkäyksille, joiden kautta hakkerit voivat muun muassa päästä käsiksi mediatiedostoihisi, eli videoihisi ja kuviisi puhelimella.

Haavoittuvuuden syynä on virhe Applen kirjoittaman lähdekoodin käyttöönotossa.

Tämä koskee muun muassa Samsung-, OnePlus-, Xiaomi-, Motorola- ja Nokia-puhelimia. 

LUE MYÖS: Nämä "tietoturvasovellukset" varastavat pankkitietosi

Apple-koodi tekee Android-puhelimista haavoittuvia

Android-puhelimet vaarantava koodi on Applen Loss Less Audio Codec (ALAC). 

Koodi on äänikoodekki, ja vuodesta 2011 lähtien se on ollut avoin lähdekoodi, mikä tarkoittaa, että kuka tahansa voi käyttää, muokata ja jakaa koodia.

Nykyään ALACia käytetään useissa järjestelmissä, ja haavoittuvuudet on poistettu Applen suljetusta koodista, mutta avoimen lähdekoodin versiota ei ylläpidetä samalla tavalla.

Mikrosiruyritykset Qualcomm ja MediaTek ovat ottaneet haavoittuvan avoimen lähdekoodin version käyttöön tuotteissaan, ja sen seurauksena miljoonat Android-puhelimet ovat vaarassa. 

LUE MYÖS: Google Chrome on hakkereiden suosikkikohde

Miljoonia puhelimia vaarassa

Apple-koodin haavoittuvuuksien vuoksi hakkerit voivat käyttää haittaohjelmia matkapuhelimella lähettämällä haitallisen äänitiedoston ja houkuttelemalla vastaanottajaa avaamaan sen.

Jos haittaohjelma aktivoidaan puhelimella, hakkerit voivat muun muassa käyttää valokuviasi, videoitasi ja muita mediatiedostojasi ja jopa suoratoistaa puhelimen kameran kautta.

Jos puhelimesi on alle kolme vuotta vanha, sinun olisi pitänyt saada tietoturva-aukot sulkeva päivitys jo kauan sitten, mutta vanhemmissa puhelimissa näin ei välttämättä ole.

Varmista siksi, että puhelimesi on ajan tasalla menemällä puhelimen asetuksiin ja etsimällä kategoria nimeltä Ohjelmistopäivitys. Älä myöskään avaa tuntemattomien tai epäilyttävien lähettäjien äänitiedostoja.

Päivitä puhelimesi aina, kun saat ilmoituksen päivityksistä, sillä se on helpoin ja tehokkain tapa pitää puhelin suojattuna.

LUE MYÖS: Venäläiset hakkerit hyökkäävät reitittimeesi

Ehkä sinua kiinnostaa...