Nainen käyttää hiirtä
Tietokoneen hiiri:

Täydellisen hiiren löytäminen tietokoneeseen ei ole helppoa, mutta tietokoneen mukana tuleva hiiri on harvoin sellainen.

© Shutterstock

Näin löydät sopivimman hiiren tietokoneeseesi

Miten löytää oikeanlainen hiiri tietokoneen käyttöä varten? Autamme sinua valinnassa.

torstai 6. tammikuuta 2022 teksti M. Østergaard Testredaktør

Hyvän tietokonehiiren löytäminen ei ole helppoa.

Hiirivalikoima on laajempi kuin koskaan, ja jokaisella on erilaisia mieltymyksiä ja ennen kaikkea erilaiset kädet.

Mihin pitäisi kiinnittää huomiota ostaessasi uutta hiirtä tietokoneeseen? Testitoimittajamme kertoo ehdotuksistaan.

> Lue myös: Kotitoimiston sisustaminen

Hiiri on kätesi jatke

Hyvä tietokonehiiri on kuin käden jatke. Kun melkein unohdat, että sinulla on hiiri kädessäsi siirtäessäsi kursoria näytöllä Windowsissa, olet löytänyt sopivan hiiren.

Todennäköisyys, että saat sellaisen hiiren samassa paketissa uuden tietokoneen kanssa, on  hyvin pieni. 

Joko hiirtä ei ole lainkaan, ja joudut käyttämään enemmän tai vähemmän käyttökelpoista tietokoneen kosketuslevyä, tai sitten mukana tulee vain naarmuinen alennusmalli, joka kipeyttää ranteesi, jos käytät sitä useamman tunnin kerrallaan.

> Lue myös: 7 vinkkiä hiiren tehokkaampaan käyttöön

Pelihiirien hyvää ergonomiaa

Hiiret on suunniteltu erityisesti estämään käsien ja ranteiden rasittumista, mutta jos sinulla on tällaisia ongelmia, kannattaa harkita tietokoneella pelaaville tarkoitettua hiirtä.

Monesti näissä hiirissä on runsaasti säätömahdollisuuksia. Joissakin malleissa on pieniä painoja, joiden avulla voit itse muuttaa hiiren painoa. Joidenkin hiirien muotoa voidaan muuttaa niin, että ne istuvat paremmin käteen.

Siitä voi olla apua, jos kärsit nivelrikosta, hiirikädestä tai muista käsi- ja rannevaivoista.

Pelihiirissä on usein myös pieni painike, jonka avulla voit muuttaa tarkkuutta nopeasti, jos haluat työstää pieniä yksityiskohtia tai jos kätesi eivät ole täysin vakaat.

> Lue myös: 5 vinkkiä hiirikäden torjuntaan

Tietokoneen hiiri Mad Catz R.A.T. 8+ ADV
Tietokoneen hiiri:

Edistynyt Mad Catz R.A.T. 8+ ADV -hiiri on tarkoitettu pelaajille, mutta siitä voi olla hyötyä myös, jos sormesi kipeytyvät hiirtä käytettäessä, sillä hiirtä voidaan muokata sopimaan täydellisesti käteesi.

© Mad Catz

Merkittävää teknistä kehitystä hiirissä

Saattaa olla vaikea huomata, että tietokonehiirissä olisi tapahtunut merkittävää kehitystä, mutta suuri osa siitä onkin tapahtunut pinnan alla.

KotiMikro on testannut tietokonehiiriä noin 25 vuoden ajan, ja sinä aikana hiiren alla oleva pölyä keräävä ja pyörivä pallo on vaihtunut antureiksi, jotka tunnistavat hiiren alla olevan alustan.

Hiiren painikkeiden määrä on myös lisääntynyt, ja monissa hiirissä on valo. 

Painikkeiden toimintoja ja valon kuvioita voidaan usein hallita hiiren omalla asetusohjelmalla, joten voit tehdä hiirestäsi täysin yksilöllisen.

> Voit lukea tietokonehiirien testit ja arvostelut Testinurkasta täältä

Hiiri käyttää valoa painikkeissa

Viimeisin uutuus ovat hiiren sisällä olevat optiset anturit, jotka käyttävät valoa hiiren napsautusten rekisteröimiseen. 

Tämä mahdollistaa napsauttamisen jopa kolme kertaa nopeammin napsautettaessa useita kertoja peräkkäin. Samalla se pidentää hiiren käyttöikää, koska optinen anturi kestää jopa 50 prosenttia pidempään.

Optiset anturit ovat suhteellisen uutta tekniikkaa, ja toistaiseksi niitä on vain kalleimmissa hiirissä, jotka on usein myös tarkoitettu PC-pelaamiseen.

Lue suurtestimme hiiristä

KotiMikron numerossa 2/2022 vertailemme kuutta tietokoneen hiirtä. 

Ne kaikki ovat ominaisuuksiltaan hyvin erilaisia. Tarjolla on esimerkiksi superkevyitä hiiriä, edistyksellinen pelihiiri sekä hyvä ja edullinen langaton hiiri.

> Voit lukea koko suurtestin Etunurkasta täältä

Ehkä sinua kiinnostaa...