Geokätköily Suomessa

Geokätköily puhelimella tuo luontoretkeen uuden ulottuvuuden.

Aarrejahdissa gps:n kanssa

Raitista ilmaa, liikuntaa ja hauska päivä joko kaupungissa tai luonnossa – tätä kaikkea tarjoaa geokätköily. Nykyajan aarrejahtia voi harrastaa käytännössä millä tahansa gps-laitteella, myös älypuhelimella.

maanantai 5. marraskuuta 2018


Älypuhelimen kanssa voi lähteä nykyaikaiseen aarrejahtiin, jossa perinteinen aarrekartta on korvattu koordinaateilla ja satelliiteilla.

Koordinaattien avulla suunnistaminen vaati aikaisemmin erillisen gps-laitteen, joita on toki edelleen saatavana.  Gps-laitteita ja navigaattoreita on saatavana muun muassa retkeilykäyttöön.

Nykyään käytännössä kaikissa älypuhelimissa on yhdysrakenteinen paikannin, jota voidaan käyttää yhdessä puhelimeen asennettavan geokätköilysovelluksen kanssa.

Mitä geokätköily on?

Nykyaikaista aarteenetsintää nimitetään geokätköilyksi, ja se on suosittu harrastus, joka on levinnyt nopeasti maapallon joka kolkkaan.

Geokätköjen eli gps-piilojen koordinaatteja löytyy lukuisilta kotisivuilta, ja aarteita pääseekin etsimään niin kodin lähistöllä, kesämökkiseudulla kuin vaikkapa Välimeren rantalomallakin. 

Kätkön koordinaatit syötetään sovellukseen, joka näyttää maastossa kulkiessa reitin kohteeseen. Tämä saattaa kuulostaa kovin helpolta, mutta käytännössä geokätkön löytämiseksi täytyy nähdä joskus paljonkin vaivaa.

Geokätköily

Useimmat geokätköt – varsinkin asutuilla alueilla – ovat pieniä ja huomaamattomia, niin ettei niitä tule satunnainen kulkija poimineeksi. Kätkössä on loki, ja löytö myös kirjataan Geocaching-sivustolle.

Helposti alkuun geokätköilysovelluksella

Suosituimpiin geokätköilysovelluksiin kuuluu Geocaching. Sen avulla on mahdollista bongata yli kolme miljoonaa kätköä maailmanlaajuisesti.

Geocaching-sovellus on ilmainen. Saatavana on maksullinen Geocaching Premium -versio, jonka avulla saa käyttöön lisäominaisuuksia, kuten muun muassa offline-kartat.

Sovelluksen käyttöön vaaditaan käyttäjätili, jonka voi luoda joko etukäteen verkossa tai sovelluksessa. Sovellus on saatavana Android- ja iOS-alustalle. Sovellus on suomenkielinen.

Ota Geocaching-sovellus käyttöön

  1. Lataa Geocaching-sovellus puhelimeesi laitteen sovelluskaupasta. Voit ladata sovelluksen myös näiden linkkien avulla: 
    - Lataa Geocaching Android-puhelimelle täältä.
    - Lataa Geocaching iPhonelle täältä.
  2. Luo Geocaching-käyttäjätili sovelluksen ohjeiden mukaan.
  3. Varmista, että puhelimen sijaintipalvelu on käytössä ja hyväksy sovelluksen pyyntö käyttää sijaintitietoja.
  4. Sovellus avaa sijaintisi perusteella kartan, jolla näkyvät alueen geokätköt. 

> Nyt saat KotiMikron tilauksen mukana kevyen takin, joka pitää sinut lämpimänä, kun etsit geokätköä. Saat takin, ensimmäiset neljä numeroa KotiMikroa sekä sen tilaukseen sisältyvät muut edut yhteishintaan vain 21,90 eurolla. Tutustu tarjoukseen täällä.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Geokätköilysovellus Geocaching

Sovellus näyttää kartalla kaikki alueen kätköt. Voit suunnistaa kätkölle valitsemalla sen kartalta.

Geokätköilyä edistyneille

Sitten kun pääset kunnolla geokätköilyn makuun, haluat varmasti tehdä oman kätkön. Sekin onnistuu Geocaching-sovelluksen avulla.

Tosiharrastaja käyttää puhelimen sijasta erillistä gps-laitetta geokätköjen etsintään. Näitä laitteita käytetiin yleisesti geokätköilyyn, kun harrastus alkoi yleistyä vuonna 2000. Paikannus ja sijaintipalveluiden käyttö tuli puhelimiin vasta noin kymmenen vuotta myöhemmin. 

Geokätköily gps-laitteen tai kartan ja kompassin avulla

Gps-laitteen avulla voi geokätköillä myös alueilla, joilla matkaviestinverkon signaali on heikko tai sitä ei ole. 

Geokätköilijä voi lähteä luontoon ja jopa matkaviestinverkon ulottumattomiin, kun käytössä on gps-laite. Hyvänä varotoimena mukana voi myös pitää perinteistä karttaa ja kompassia. 

Gps-laitteen akku kestää pitkään ja laite kestää kovaa käsittelyä. Gps-laite myös toimii kaikkialla, eikä se tarvitse datayhteyttä, kuten älypuhelin. Laitteeseen saa ladattua karttoja niin kotimaasta kuin ulkomailta.

Kirjautuneena käyttäjänä voit hakea kätköjä myös verkossa Geocaching-sivustolla täällä.

Geokätköilijän kevyttoppis
KotiMikro pitää sinut lämpimänä.

Nyt sinulla on mahdollisuus saada lämmin ja erittäin kevyt välikausitakki, joka sopii pitkiin kävelylenkkeihin ja muuhun ulkoiluun. Takin päällysmateriaali on tuulta ja vettä hylkivää.

Ryhtymällä tilaajaksi saat takin ja neljä numeroa KotiMikroa sekä käyttöösi tilaukseen kuuluvat muut edut, kuten muun muassa latauspalvelun, jossa on turvallisesti ladattavana yli 300 ohjelmaa, yhteishintaan vain 21,90 eurolla. 

> Tutustu tarjoukseen täällä

Ehkä sinua kiinnostaa...